Home / Cotidian / De ce ciocnim ouăle de Paşti

De ce ciocnim ouăle de Paşti

De ce ciocnim ouăle de Paşti

Sfintele Paşti semnifică trecerea spre o perioadă de reînnoire, de la moartea rituală, la renaşterea spirituală, marcată printr-o serie de ritualuri şi obiceiuri păstrate din vechime.

Unul dintre cele mai importante obiceiuri al creştinilor în perioada Paştelui este ciocnirea ouălor.

După slujba de înviere, mai mulţi localnici ai satului Mereşeuca s-au adunat pentru a se întrece la ciocnitul ouălor.

Oul este considerat sămânţa tuturor începuturilor, semnifică viaţa eternă, are un rol magic, cu o încărcătură mistică, cu totul specială.  Oul  roşu reprezintă sângele vărsat de Hristos pe oul pus la baza crucii de către Magdalena şi, potrivit parohului Oleg Bacal protoiereul bisericii “Înălţarea Sfintei Cruci”, din Mereşeuca, oul roşu semnifică sacrificiul făcut de Hristos întru iertarea păcatelor noastre şi, în acelaş timp, oul colorat în roşu, răspândeşte vestea de Înviere a lui Iisus Hristos.

Şi ce facem cu ouăle ciocnite de Paşti? Răspunsul e simplu, le ciocnim ca să le mâncăm. Potrivit medicului-şef al Centrului de Sănătate Publică din Ocniţa, Pavel Gîscă, este important de a respecta această tradiţie creştinească, însă esenţial, trebuie să fim siguri că ouăle consumate sunt proaspete, fierte foarte bine, vopsite natural, fără vopsea chimică şi coloranţi artificiali şi consumate cu moderaţie, în dependenţă de starea sănătăţii.

Conform tradiţiei, ouăle se ciocnesc de credincioşi dupa slujba de Înviere a Mântuitorului din noaptea Paştelui, până la Ispas, când marcăm Înălţarea Sa la ceruri.

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий