Home / Sanatate / Medicina / 24 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A TUBERCULOZEI

24 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A TUBERCULOZEI

24 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A TUBERCULOZEI.

„Să ne unim pentru a stopa tuberculoza” este genericul campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Ziua Mondială a tuberculozei în anul 2016. Această zi are scopul de a conştientiza populaţia asupra acestei maladii, care este, atît o problemă majoră de sănătate publică, cît şi pentru societatea în întregime şi care anual provoacă milioane de decese la nivel global.
Povara tuberculozei rămîne foarte înaltă, în 2014 s-au depistat 9,6 mln de cazuri noi de tuberculoză, iar 1,5 mln au murit din această cauză. Peste 95 % de decesuri au loc în ţările cu venituri mici şi medii. Tuberculoza este printre primele 5 cauze de deces în rîndul femeilor de 15-44 ani. Circa 1 mln de cazuri noi s-au înregistrat în rîndul copiilor, iar peste 140 mii din ei au decedat. Tuberculoza este un ucigas al persoanelor ce trăiesc cu HIV, în 2015 1 din 3 decese de HIV a fost cauzat de coinfecţia HIV+TB. Altă problemă globală este rezistenţa agentului cauzal la medicamente antituberculoase.

tuberculoza
În Republica Moldova tuberculoza este una din problemele prioritare în sistemul de sănătate, iar prevenirea şi controlul acesteia constituie obiective strategice de interes naţional. Conform datelor recente incidenţa globală prin tuberculoză în ţara noastră a depăşit de circa 3 ori media înregistrată în ţările Uniunii Europene. Principalele cauze ale evoluţiei rapide a bolii în ţara noastră sunt: modul nesănătos de viaţă, (cum ar fi: abuzul de alcool, folosirea drogurilor, a tutunului, dar şi a alimentaţiei iraţionale); refuzul pacientului de a se prezenta la medic şi de a se trata, dar şi migraţia sporită.
În raionul Ocniţa s-a obţinut o stabilizare a situaţiei epidemiologice, însă, în pofida faptului că unii indici sunt în descreştere faţă de anii precedenţi, situaţia epidemiologică determinată de tuberculoză rămîne a fi nefavorabilă. În primele 3 luni ale a. 2016 s-au depistat 4 cazuri noi de tuberculoză, pe cînd în aceeaşi perioadă a a. 2015 au fost înregistrate 7 cazuri noi de boală. Rata de succes a tratamentului în ultimii 3 ani în raion a fost peste 75%. Printre gravide cazuri de îmbolnăviri cu tuberculoză în ultimii ani nu au fost.
Tuberculoza este o boală infecţioasă provocată de Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch. Mai frecvent sunt afectaţi plămînii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc., iar răspîndirea bacteriilor prin sînge favorizează tuberculoza diseminată.
Riscurile pentru infectare: contact cu persoane bolnave cu tuberculoză activă la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu tuberculoză activă netratată; condiţii de aglomeraţie şi contact cu persoane bolnave cu formă activă în spitale, aziluri, penitenciare, tabere, căzărmi, transport etc.; consumarea de droguri, alcool, oamenii străzii; în călătorii în regiuni nefavorabile la tuberculoză (în principal Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina, Tajikistan).
Semnele şi simptomele tuberculozei: tuse persistentă cu/sau fără expectoraţii mai mult de 3 săptămîni (uneori expectoraţii cu singe); subfebrilitate sau febră îndelungată; dispnee (greutate la respiraţie); uneori dureri toracice; oboseală în lipsa unui efort; lipsa poftei de mîncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne.
Măsuri de prevenire: evitarea transmiterii/contractării infecţiei de la alte persoane, tratarea precoce a infecţiei latente înainte de progresarea bolii în formă activă; vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere; se recomandă evitarea locurilor aglomerate; contactului îndelungat cu persoane cu tuberculoză; evitarea consumului de alcool, a fumatului; adoptarea unui stil de viaţă şi regim alimentar sănătos şi alimentaţie bogată în vitamine.
Un lucru destul de important este ca fiecare pacient depistat sa urmeze tratamentul prescris. Refuzul pacientului de a merge la medic, abandonul sau tratamentul incomplet şi inadecvat, sunt factorii ce pun în pericol sănătatea publică, deoarece în asemenea cazuri, bolnavii pot rămâne contagioşi, iar bacteriile pot să dezvolte rezistenţă la medicamente. Mai mult decît atît, persoanele care se pot infecta, vor dezvolta la rîndul lor o formă de tuberculoză multi-drog-rezistentă.
Specificăm că bolnavul de TBC care nu urmează tratament poate infecta timp de un an circa 15 persoane, aşa că este foarte important atitudinea serioasă a pacientului faţă de această maladie, adresîndu-se la medic de la apariţia primelor simptome.
Nu vă expuneţi riscurilor de infectare cu tuberculoză, duce-ţi un mod de viaţă sănătos, alimentaţi-vă raţional şi corect, aşa ve-ţi fi protejat împotriva tuberculozei.
Burlac Diana.
Medic epidemiolog CSP Ocniţa

About rciumac

Check Also

Ziua națională a ambulanței

Anul acesta prin hotărîrea  de Guvern din 26.09.2023 ziua de 2 octombrie să fie numită …

Добавить комментарий