A 6-a ședință de lucru GAL «33 de vaduri»
A 6-a ședință de lucru GAL «33 de vaduri» s-a desfășurat în incinta primăriei or. Frunză. Au fost prezenți reprezentanți ai societății civile, din mediul afacerilor și autorități publice. Moderatorii Ana Cerneva și Vitalie Jereghi au menționat despre importanța completării ideilor de proiect, despre componența estimativă a GAL-lui «33 de vaduri». Totodată, împreună cu participanții, s-a stabilit misiunea Grupului de Acțiune Locală (GAL): aduce aportul la dezvoltarea durabilă a teritoriului prin atragerea investițiilor în domeniul turismului, contribuie la promovarea valorilor și tradițiilor locale, încurajează activismului civic și facilitează implementarea unor măsuri concrete de susținere a antreprenoriatului în microregiune.
La ședință au venit reprezentanți din Lipnic, Bîrnova, Gîrbova, Naslavcea, or. Ocnița, Lencăuți, Sauca, Mereșeuca și or. Frunză. Potrivit organizatorilor, la momentul actual, cele mai multe idei de proiecte au scris participanții din satul Bîrnova. Au fost îndemnați și încurajați toți cei prezenți, indiviadual, să completeze Fișa ideilor de proiect.
Pe parcurs, s-a discutat și despre principiile abordării LEADEAR — o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală inițiate la nivel local pentru revitalizarea zonelor rurale și crearea locurilor de muncă. „Legături între acțiunile de dezvoltare a economiei rurale” – se descifrează LEADER.
Care sunt caracteristicile cheie ale abordării LEADER:
• Strategii de dezvoltare locală bazate pe zone: desfășurarea pe un teritoriu coerent, social, omogen;
• Abordare de jos în sus: actorii locali elaborează strategia și aleg acțiunile;
• Parteneriatul public-privat – Grupul local de acțiune: GAL-urile sunt grupuri echilibrate care implică actori din sectorul public și privat, care pot mobiliza toate competențele și resursele disponibile;
• Facilitarea inovării: oferind GAL-urilor flexibilitatea de a introduce noi idei și metode;
• Acțiuni integrate și multisectoriale: între acțiuni economice, sociale, culturale și de mediu, spre deosebire de o abordare sectorială;
• Rețele: permiterea învățării în rândul persoanelor, organizațiilor și instituțiilor la nivel local, regional, național și european;
• Cooperarea: între grupurile LEADER, de exemplu, pentru a împărtăși experiențe, pentru a permite complementaritatea.
Potrivit Anei Cerneva, LEADER este un instrument perfect pentru modernizarea și transformarea Moldovei la nivel local.
Grație acestui program, se accelerează dezvoltarea locală, totodată, crește responsabilizarea comunității și implicarea civică.
Participanții din cele 9 localități au fost informați și despre semnarea Acordului de parteneriat teritorial, care va avea loc la Chișinău, la data de 3 aprilie.
Proiectul ”Activități LEADER în Moldova” este finanțat de Polish Aid și implementat de Soludarity Fund Pl in Moldova.
EDIT Media