Sunt oameni care, din prima clipă, pur și simplu, îți intră în suflet, pe care simți că îi cunoști de-o viață. Și nu e nevoie să facă ceva special. Pur și simplu, simți cum ei generează lumină și iubire de frumos, de care îți era sete. …Sete de oameni care inspiră.
Adela BLÎNDU — o femeie cu sufletul mare și strălucitor a cărei voce transmite ceea ce o mie de cuvinte nu ar putea să o facă, este originară din satul Clocușna – o localitate din raionul Ocnița, situată în valea râului Racovâț, un afluent al Prutului, cu peisaje pitorești, cu oameni gospodari și remarcabili.
Ani la rând, cu pasiune, Adela Blîndu aduce la lumină, din interiorul ei, frumosul muzical și însuflețește universul cu noi talente. Este Om emerit al RM, interpretă, activează în calitate de conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra Muzică ușoară și Jazz. Mulți dintre discipolii ei au devenit laureați ai concursurilor naționale și internaționale de prestigiu, au devenit artiști cu renume. Dincolo de activitățile pedagogice, pasiunea ei a fost și rămâne cântecul de care nu s-a desprins niciodată. Repertoriul ei cuprinde diverse genuri muzicale: pop, blues, disco, jazz, pop-rok, latino, muzică populară ș.a.
Adela Blîndu, cu nostalgie, povestește despre prima lansare pe «scena mare». A fost teiul din curtea buneilor. «Urcam în vârful acestui tei și de acolo cântam ca să fiu auzită și apreciată de vecini. Astfel, mi-am perfecționat vocea, ca mai apoi să mă înscrie părinții la Școala muzicală din sat, clasa acordeon». Adela Blîndu consideră că vocea a moștenit-o de la scumpii ei părinții, trecuți în Împărăția Cerului: mama Elizaveta, care era învățătoare și, tatăl Venedict, care cânta în corul bisericii din sat. «Și eu am cântat în corul din sat, dar și în ansamblul vocal, unde am cântat alături de faimoasa interpretă de muzică populară Larisa Arsene, care la acel moment activa în calitate de profesoară în școala din sat. Participam la toate concertele, concursurile și festivalurile ce se organizau la Ocnița, Bălți și Cernăuți, de unde mă întorceam cu diplome», își amintește doamna Blîndu.
Cariera pedagogică a început-o în anul 1997, în calitate de lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe care a absolvit-o în anul 1995. «Această instituție mi-a devenit destin și casă. Casa mea de suflet, casa unei mari iubiri».
Destinsă cu titlul onorific Om Emerit, Adela Blîndu este decorată și cu o Diplomă de Onoare a Guvernului Republicii Moldova, gradul II, Diplome de Onoare ale Ministerului Tineretului și Sportului, Diplome de Onoare ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De Hramul satului natal, împreună cu soțul Dumitru EȘANU, Master în Științe ale Educației, Titular al Ordinului Gloria Muncii, Lucrător emerit al culturii fizice și sportului din RM, Maestru al sportului, au fost decorați cu titlul Cetățean de Onoare al satului Clocușna.
Pedagogul și interpreta Adela Blîndu consideră că cea mai mare bogăție e sufletul omului – ceea ce te definește și-ți redă originalitate. Pune preț pe omenie și noblețe. Secretul vieții îl descoperă din lucruri simple. Pomul din curtea buneilor a inspirat-o să scrie «Povestea Teiului» (fragment): …Au trecut anii și eu am plecat din sat, dar la fiecare revenire mă întâlneam cu Teiul, prietenul meu din copilărie. El crescuse mare, puternic – mândria din grădina buneilor. …Au plecat buneii în eternitate, apoi părinții și-au mutat casa în Cer. Eu veneam tot mai rar în sat. De fiecare dată, îmi încurajam prietenul, îi promiteam că o să revin cât mai curând. Însă, eram prea ocupată. Timpul s-a scurs repede. Când m-am întors în sat, cu nerăbdare am alergat spre Tei. Prietenul meu nu mai era. Și el s-a stins. S-a uscat… de dor. Mi-au rămas doar amintirile frumoase despre copilăria mea și speranța că noul tei, care l-am sădit în grădina părinților mei, va fi măreț, neclintit, cu rădăcini puternice, căci, pe rădăcini, se sprijină neamul și viața…
Ludmila Podgurschii