Alexandru SMENTÎNĂ – cel care ştie a salva inimi
Bolile cardio-vasculare continuă să reprezinte principala cauză a decesurilor la nivel raional, republican, cît şi la cel mondial. Fără nicio excepţie. De această boală sunt afectaţi atît femei, cît şi bărbaţi. Ceea ce foarte puțini dintre noi știu însă, este faptul că 80% dintre aceste boli pot fi prevenite. Inima ştie a ne răsplăti grija faţă de ea prin starea de bine pe care o dobîndim apoi. Şi cel mai bine din raionul nostru cunoaşte şi ştie cum inima poate fi salvată, inclusiv prin atitudinea noastră, este d-l Alexandru SMENTÎNA, medic-cardiolog,secţia consultativă a IMSP SR Ocniţa. Cu o experienţă profesională de peste 30 de decenii, în care a dobîndit o reputaţie ireproşabilă ca specialist, Dumnealui ne îndeamnă să iubim cu inima, dar să ne iubim şi inima, cea care este “motorul organismului”, iar din interviul ce urmează, aflaţi despre toate secretele inimii celui care ştie a le salva.
- Cine este medicul Alexandru Smentînă? Povestiţi-ne despre Dumneavoastră?
- M-am născut în s. Lencăuţi.După şcoala primară din Lencăuţi şi cea medie din Verejeni, mi-am contituat studiile la Institutul de Medicină, acum Universitatea de stat de Medicină „N. Testemiţeanu” din or. Chişinău. Activitatea profesională mi-am început-o în orăşelul Frunză, în calitate de medic terapeut şi pediatru. Apoi mi-am prelungit studiile post-universitare, specializîndu-mă pe boli interne. În următorii 2 ani am făcut şi perfecţionarea în cardiologie.
În anul 1990, aici în raion, am participat la înfiinţarea secţiei Cardiologie care, odată cu formarea judeţilor, în 1994, s-a comasat cu cea a Terapiei, rămînînd în calitate de şef de secţie. După trecerea din nou la raioane, am fost supuşi altor reforme noi create, alegînd să activez ca medic cardiolog în secţia consultativă a IMSP SR Ocniţa.
Sunt căsătorit. Am crescut şi educat cu soţia o fiică care, la fel ca şi noi, părinţii, este de profesie medic. Acum ne bucurăm şi de 2 nepoţei.
- Cel care sunteţi astăzi, coincide cu imaginea creată de visul din copilărie?
- Visul din copilărie a coincis cu realitatea. Îmi amintesc cînd eram la şcoală la Verejeni, profesoara de istorie şi ştiinţe sociale ne daseră un test în care fiecare am scris despre ce dorim să ajungem în viaţă. Eu am scris că vreau să devin medic.
- De ce anume cardiologie aţi ales?
- Nu puteam fi indiferent la majorarea numărului de pacienţi ce suferă de boli cardiace. M-am specializat în acest domeniu pentru a le veni în ajutor, pentru a contracara aceste boli, pentru a le prelungi durata vieţii pacienţilor, care deja sunt afectaţi. Dacă diagnostica este pusă la timp, tratamentul este indicat corect, pacientul respectă prescripţia medicului, atunci, la sigur, avem rezultate pozitive. Nu există o satisfacţie mai mare decît aceea de a fi de ajutor pacienţilor.
- Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză a decesurilor la nivel mondial. Care este situaţia la acest capitol în raionul Ocniţa?
- Şi la Ocniţa e la fel ca în toată lumea. De exemplu, pe perioada de 9 luni, au decedat 563 de locuitori ai raionului, dintre care 57% — din cauza bolilor cardiovasculare.
- D-le doctor, ce ar trebui să ştie orice om despre inima sa, astfel încît să nu ajungă la cazuri de pericol real?
- Fiecare om este stăpîn pe sănătatea lui. În primul rînd, trebuie să ştie că are nevoie de o inimă sănătoasă. Pentru aceasta trebuie să-i poarte de grijă, adică să ducă un mod sănătos de viaţă, cu multă mişcare şi sport, cu o alimentaţie corectă, fără abuzuri în orice. Fumatul – exclus. Ce ţine de alcool, se permite şi chiar se recomandă celor cu afecţiuni cardiace un pahar de 200 de mln de vin roşu pe zi, sau 30 ml de ceva mai tare
- Care sunt factorii de risc care declanşează viitoarele boli cardiovasculare?
- Fumatul este cel mai mare factor de risc. Diabetul zaharat constituie la fel o cauză majoră a bolilor cardiovasculare. Alţi factori care, la tenacitatea pacienţilor, pot fi modificaţi sunt: obezitatea, stresul, modul de viaţă sedentar, consumul excesiv de alcool etc. Un factor care nu poate fi modificat este ereditatea. Deci, dacă cineva dintre părinţi suferă sau au suferit de boli cardiace, atunci este riscul ca şi urmaşii să „moştenească” aceste boli de inimă.
- Care sunt acele simptome cînd ar trebui să ne alărmăm?
- Nivelul mărit de colesterol este un semn de alarmă. Pentru prevenire, ar fi bine ca, o dată sau de două ori pe an, fiecare să facă analiza de verificare a colesterolului. Un alt semn este tensiunea arterială mărită. E de dorit cît mai des să ne măsurăm tensiunea. Şi, al treilea semn sunt manifestările clinice: dureri în piept, palpitaţii, transpiraţiile reci, o stare continuă de slăbiciune, dispnee (greutate în respiraţie).
În astfel de cazuri, consultaţi medicul de familie sau veniţi direct la medicul specializat.
- Cum credeţi, inima este cel mai important organ al omului?
- Inima este unul dintre cele mai importante organe ale omului. De exemplu, creerul nu poate funcţiona normal dacă inima are dereglări. El nu se va alimenta normal cu sînge. Pacientul începe să sufere din cauza memoriei slabe, dureri de cap, slăbiciuni, vuieţi, vîrteje etc. Dacă plămînii nu primesc alimentaţia suficientă cu sînge, apare dispneea, tuse, înăduşeală etc. Consider că inima este unul dintre organele vitale.
- Ce spuneţi despre inimă ca sursă a emoţiilor, a sentimentelor?
- Ea suferă în rezultatul emoţiilor puternice. Inima nu provoacă emoţii. Ea poate fi dereglată de emoţii, de mediul înconjurător al omului. Este foarte sensibilă, deoarece este un organ nu numai vascularizant, dar şi enervant de 2 sisteme nervoase: vegetativ şi central. Este suficient numai de gîndit la unele cazuri cutremurătoare, creerul îndată transmite informaţia inimii. De-ar fi omul să nu audă şi să nu vadă, inima ar lucra ca ceasul. Dar aşa, e ca un balon de fotbal, ce primeşte lovituri zilnice, iar noi trebuie să ştim a o apăra şi proteja.
- Ce stil de viaţă recomendaţi cititorilor noştri pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare?
- Repet – un mod sănătos de viaţă. Numaidecît plimbări la aer liber, practicarea sportului, utilizarea alimentelor naturale, mai ales cele ce conţin caliu: nucile noastre, prunele uscate, brînzeturi, fructe, legume, carne – nu grasă. Nu de făcut abuz de ceai, cafea…mai ales, seara, căci conţine cofeină, ce stimulează sistemul cardiovascular, măreşte frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială.
- Care sunt sau ar trebui să fie calităţile unui medic ideal?
- Profesionist, un om sincer, adevărat, receptiv la toate doleanţele pacientului.
- În afară de a practica meseria aleasă, cu ce Vă ocupaţi în timpul liber, cum Vă odihniţi?
- În timpul liber, dacă-l am, prefer să citesc. Mă strădui să răsfoiesc literatura procurată ce ţine de specialitate. Îmi place să mă informez şi din internet, să aflu cu ce se ocupă lumea medicală în ziua de azi, să cunosc inovaţiile, studii, modificări, diferite efecte ale noilor medicamente. Iată şi aici, în birou, cînd dispun de timp sau la necesitate răsfoiesc Catalogul ce conţine informaţii despre companiile şi firmele ce produc medicamente. Nu pot ca să nu fiu informat. Vin pacienţi de-ai noştri reîntorşi de peste hotare cu diferite foi de tratament şi, fiecare medic ar trebui să cunoască ce prezintă şi care sunt efectele noilor medicamente.
Îmi place să mă odihnesc cu familia în sînul naturii. Ne ducem în pădure, la Nistru. Iubesc nespus locurile unde am copilărit. Cînd vin nepoţii, neapărat le fac şi lor o excursie prin locurile noastre pitoreşti.
- Sunteţi fericit? În ce constă secretul fericrii?
- Sunt fericit. Secretul, consider, constă în realizarea scopului propus în viaţă.
- De ce Vă este frică?
- De Dumnezeu îmi este frică, dar mai tare mi-ar fi frică, dacă n-ar exista.
- Ce calităţi apreciaţi la oameni şi care nu le suportaţi?
- Apreciez Bunătatea, Sinceritatea şi Omenia.
- Salvînd atîtea inimi, ce Vă spune inima Dvs?
- Munceşte, iubeşte şi ştie a ierta.
- Un sfat din partea Dvs adresat tuturor cititorilor noştri.
- Să aveţi o inimă sănătoasă! Iubiţi cu inima, dar nu uitaţi şi inima s-o iubiţi.Bucuraţi-vă de viaţă!
Ludmila Podgurschii