Home / Cotidian / ATENŢIE! Infecţiile respiratorii virale şi gripa iau amploare

ATENŢIE! Infecţiile respiratorii virale şi gripa iau amploare

ATENŢIE! Infecţiile respiratorii virale şi gripa iau amploare

Suntem în sezonul virozelor respiratorii. Răcirea vremii din această toamnă a venit, ca de obicei, “la pachet” cu  raceală, gripă sau, mai grav, pneumonie!

Potrivit medicului-şef al Centrului de Sănătate Publică Ocniţa, Pavel GÎSCĂ, în aceste 9 luni ale anului 2017 în raionul Ocniţa au fost înregistrate 1 caz de gripă, confirmat prin teste de laborator,  361 cazuri de infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), dintre care 303  la copii până la 17 ani (84,0%), dintre ei 65 cazuri sunt copii instituţionalizaţi (21,5%). Pneumonii şi bronhopneumonii au fost înregistrate 203 cazuri, dintre care 111 la copii până la 17 ani (55,0%).

În cea de-a 42-a săptămâna a anului 2017, în raionul Ocniţa au fost raportate 38 cazuri cu IACRS, cazuri cu gripă nu au fost diagnosticate, înregistrate şi raportate.

Ce reprezintă infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, gripa, precum şi infecţiile acute respiratorii severe, ne spune  Diana Burlac, medic epidemiolog Centrul de Sănătate Publică Ocniţa: „… sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri. Sursa de infecţie este omul bolnav şi purtătorii de viruşi, care sunt aparent sănătoşi. Vârful epidemiei este situat în perioada lunilor noiembrie-martie. Calea de transmitere, de obicei, este respiratorie, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană sau salivă care ajung în aer prin vorbit, strănut, râs sau tuse. La fel se transmite şi în mod indirect prin mâinile sau obiectele proaspăt contaminate (batiste, veselă, tacâmuri)”.

Simptomele principale ale gripei şi infecţiilor acute ale căilor respiratorii sunt: debutul brusc, uneori brutal, cu frisoane, febra 39-40 °C, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari (caracteristice pentru gripă), catar nazal (cu senzaţie de nas înfundat), tuse uscată, inapetenţă (lipsa poftei de mancare), greaţă, vărsături, uneori chiar şi diaree.

Dacă apar simptomele răcelii, sub nicio formă nu vă trataţi acasă fără să fi fost consultat de un medic.

 

Medicii de la Centrul de Sănătate Publică Ocniţa spun că putem evita îmbolnăvirile dacă respectăm o serie de recomandări simple:

IMPORTANT DE REŢINUT!

  • Pentru a evita molipsirea şi complicaţiile grave ale bolii, respectaţi minuţios următoarele măsuri şi acţiuni simple de prevenire:
  • Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
  • În cazul evoluţiei bolii în formă uşoară, se recomandă să staţi acasă şi să consultaţi medicul de familie, 70% cazuri au o manifestare clinică uşoară;
  • În cazul evoluţiei bolii în formă mai gravă, mai ales în cazul bolii la copiii mici, la persoanele vârstnice cu diferite boli cronice, la femeile însărcinate, se consultă obligatoriu medicul de familie pentru a primi tratamentul medicamentos adecvat;
  • Dacă sunteţi bolnav, limitaţi la maximum contactul cu alte persoane, pentru a preveni infectarea lor sau purtaţi mască chirurgicală când trebuie să comunicaţi cu alte persoane;
  • Acoperiţi nasul şi gura cu un şerveţel de o singură folosinţă atunci când tuşiţi sau strănutaţi. Aruncaţi şerveţelul la gunoi după ce îl folosiţi;
  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. În cazul în care nu este apă şi săpun, utilizaţi gel de mâini pe bază de alcool.
  • Spălaţi şi dezinfectaţi suprafeţele care ar putea fi contaminate.
    — Folosiţi în alimentaţie produse bogate în vitamine şi proteine (carne, brânzeturi, fructe, legume, etc).
  • Hidratare corectă, suficientă cu sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie şi miere, evitând în acelaşi timp alcoolul, cafeaua şi fumatul ce pot duce la agravarea simptomelor;
  • Aerisirea frecventă a încăperilor (locuinţe, locuri de muncă, săli de clasă);
  • Evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave şi expunerea la frig,curent şi umezeală;
  • Adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.
  • Un rol deosebit în prevenirea îmbolnăvirii cu gripă îl are vaccinarea profilactică. În ultimii ani datorită vaccinării sunt înregistrate tot mai puţine cazuri cu gripă.

În prezent instituţiilor medico-sanitare publice de asistenţă medicală primară din raion a fost distribuit un lot de 3000 doze de vaccine gripal pentru vaccinarea populaţiei, inclusiv contingentelor cu risc sporit de îmbolnăvire.

 

Protejaţi-vă de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, gripă, precum şi infecţiile acute respiratorii severe şi, FIŢI SĂNĂTOŞI!

 

 

About rciumac

Check Also

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA LĂCAȘELE DE CULT

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA LĂCAȘELE DE CULTPentru prevenirea evenimentelor nedorite este necesară respectarea …

Добавить комментарий