Ce trebuie să ştim despre IMUNITATE. Sfatul medicului
Interviu cu Pavel GÎSCĂ, medic şef sanitar de stat, Medic epidemiolog, categorie superioară
Mulţi oameni nu cunosc suficient ce este imunitatea organismului uman şi, care este rolul sistemului imunitar. Ce trebuie să facem ca să avem o imunitate puternică şi, în ce cazuri ea scade? Cu mai multe întrebări la acest subiect, ne-am adresat la medicul şef sanitar de stat, Pavel GÎSCĂ, căruia îi mulţumim pentru receptivitate şi operativitatea de a răspunde detaliat la toate întrebările. Aflaţi mai multe despre imunitate, din interviul ce urmează, în exclusivitate, pentru EDIT Ocniţa.
- Ce este imunitatea organismului şi, care este rolul sistemului imunitar?
- Succint, pe înţelesul tuturor, imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenţii patogeni — virusuri, bacterii, paraziţi şi toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule şi molecule numite anticorpi, al carui rol este să asigure protecţia împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agentii patogeni, îi distruge şi, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacţiona prompt şi data viitoare când îl va întâlni.
- Ce trebuie să ştim despre imunitate?
- Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naştem şi care nu se modifică în cursul vieţii sau poate fi dobândită,când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.
Imunitatea organismului sau sistemul imunitar cuprinde mecanismele de apărare ale organismului faţă de agentii patogeni − virusuri, bacterii, fungi, radiaţii, substanţe toxice, medicamente. Dacă agenţii patogeni sunt în cantităţi mici, sistemul imunitar face faţă atacului. Există însă şi situaţii când sistemul imunitar este depaşit, este slăbit şi are nevoie de ajutor pentru a face faţă agenţilor patogeni.
- În ce situaţii scade imunitatea şi care sunt complicaţiile scăderii imunităţii?
- Cele mai cunoscute situaţii de scădere realăa imunităţii sunt în cazul unor boli, cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, în cazul anumitor tratamente medicale şi chirurgicale specifice. O diminuare a imunităţii o întâlnim la vârstele extreme (copii şi vârstnici), la persoanele consumătoare abuziv de alcool, fumâtori, obezi, în cazul stresului emoţional şi fizic, tulburărilor de somn, alimentaţei de proastă calitate, expunerii la un mediu toxic, acestea fiind doar câteva dintre cauzele scăderii imunităţii organismului..
Imunitatea scăzută se manifestă prin vulnerabilitate în faţa infecţiilor, deteriorarea celulelor, inflamaţii, dezvoltarea tumorilor şi alte probleme grave de sănătate.
- Cum putem spori imunitatea organismului, ce înseamnă o imunitate puternica?
- Un organism sănatos înseamnă un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viaţă sănătos vă asigură o imunitate puternică:
- Mâncaţi o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale;
- Faceţi activităţi fizice regulat, 150 minute/săptâmână;
- Renunţaţi la fumat;
- Consumaţi alcool în plăcere şi cantităţi moderate;
- Dormiţi 7-8 ore/noapte;
- Controlează-ţi tensiunea arteriala;
- Spalaţi-vă pe mâini frecvent şi gătiţi adecvat alimentele.
Specialiştii în domeniul imunologie mai recomandă un şir de alimente capabile să crească rapid imunitatea organismului cum ar fi afinele, ciupercile, stridii, harbuz (pepene verde), varză, migdale, grapefruit, boabele de grîu, iaurtul, usturoiul, spanacul, ceaiul, cartofii dulci, broccoli şi alte alimente ce conţine vitamine, microelemente, antioxidanţi, fibre, proteine şi alţi nutrienţi.
- Este nevoie să luăm suplimente pentru creşterea imunităţii?
- Tot mai des oamenii sunt atraşi de reclamele despre diferite preparate care promit creşterea imunităţii.
Este important să retineţi, că un stil de viaţă sănătos înseamnă o imunitate eficientă. În cazul deprimării sistemului imun, pot fi utile şi anumite suplimente alimentare, însă fiţi atenţi să nu faceţii exces de acestea.
- O imunitate puternică poate fi dobândită şi prin vaccinare?
- Vaccinările asigură protejarea organismului uman de boli infecţioase destul de periculoase cu consecinţe grave pentru sănătatea omului.
În Republica Moldova vaccinările profilactice se efectuiază gratis copiilor şi adulţilor conform unui calendar de vaccinări aprobat, pentru a proteja de tuberculoza, hepatita virală tip B, difterie, tetanus, pertusis, infecţi provocate de Hib, rotaviruşi şi pneumococi, poliomielita, rujeola, oreion, rubeola.
Pentru unele contingente se fac vaccinări privind prevenirea îmbolnăvirilor cu gripa. Începând cu anul 2017 se implementează vaccinarea cu vaccinul antipapiloma virusului uman (antiHPV) a fetiţelor pentru a fi protejate de cancer de col uterin.
Numai datorită vaccinării putem salva persoana care are risc de a face rabie în rezultatul unei muşcături ori zgîrieturi banale ale unui animal bolnav ori suspect cu rabie.
Datorită vaccinărilor astăzi la nivel global suntem liberi de variola, Republica Moldova este declarată ţară liberă de poliomielita. La nivel de ţară şi local, de ani buni practic nu avem îmbolnăviri cu boli nominalizate, imunodirijabile prin vaccinări.
Cu părere de rău, în ultimul timp reapare riscul de revenire a unor boli imunodirijabile prin vaccinări. Mă refer, în primul rând, la rujeola, care crează probleme sistemelor de sănătate publică din România, Ukraina şi alte ţări din Europa. Persistă riscul de ,,revenire” a poliomielitei, difteriei.
Cu părere de rău acoperirea vaccinală ori pătura imună a populaţiei, care ar asigura protecţia, scade considerabil sub diferite pretexste nejustificate de neacceptare a vaccinărilor.
- Ce sfat aveţi pentru ocniţeni?
- Mă adresez cu următorul apel către lucrătorii medicali, părinţi şi copii:
- Stimaţi colegi, lucrători medicali, promovaţi şi încurajaţi populaţia pentru a accepta vaccinările:
- Dragi părinţi, acceptaţi vaccinările pentru protejarea coopiilor de bolile imunodirijabile prin vaccinări si consecinţele lor.
- Dragi copii, solicitaţi părinţilor să accepte vaccinările şi protejarea voastră de bolile imunodirijabile prin vaccinări şi consecinţele lor. Buneii voştri au acceptat vaccinurile pentru ei şi astefel i-au protejat de bolile imunodirijabile prin vaccinări şi consecinţele lor.
Adresaţi-vă medicului de familie pentru consultaţie, examinare medicală şi permisiunea de a fi vaccinaţi. Ţineţi minte, vaccinile nu ucid, ele protejează.
- Vă mulţumim mult pentru interviul acordat!
Ludmila Podgurschii