CÎT DE IMPORTANTĂ ESTE APA PENTRU ORGANISMUL UMAN
Mult se vorbeşte şi se scrie despre importanţa APEI. De astă dată, invitatul rubricii, este expertul în igienă şi sănătate, d-l Pavel GÎSCĂ, medic-şef Centru Sănătate Publică Ocniţa.
Ce ne spuneți despre importanța apei pentu organismul uman?
În doar cîteva cuvinte aș spune, că după aer apa este primul nutrient de care corpul nostru are nevoie. Apa este cel mai important constituent al organismului uman, suntem apă in proporție de 70%, deci putem spune că iubirea față de apî este chiar iubire de sine. Corpul are nevoie de acest elixir al vieții ca sa-și regleze temperatura, să transporte oxigen la celule și pentru a se purifica. Sîngele, mușchii, plămînii și creierul conțin foarte multă apă. Fără hrană, omul poate să reziste cîteva săptămîni, dar fără apă, are zile numărate.
Ce se întîmplă dacă nu are suficientă apă?
Dacă organismul uman nu are suficientă apă consecințele sunt multe și foarte grave pentru sănătate. Aș menționa doar cîteva: survine deshidratarea, apare oboseala, din organism nu se elimină toxinele, se înrăutățește digestia, este afectatată buna funcționalitate a organelor interne (creierul, plămînii, inima, rinichii, etc.). Ca într-un final să apară riscul de a face boli destul de periculoase care ar finaliza cu deces.
Cum ar fi corect să bem apă și în ce doze, inclusiv pe timp canicular?
În ultimul timp tot mai des se discută despre consumul de apă. Recomandarea de a consuma cei doi litri de apă pe zi este foarte mediatizata. De aceea trebuie să bem apă constant pe tot parcursul zilei, uneori fie că avem sau nu chef pentru aceasta. În fiecare 24 de ore, corpul recircula echivalentul a 40.000 păhare de apăa pentru a-și menține funcțiile fiziologice normale. El face asta în fiecare zi a vietii sale. Cu acest metabolism al apei și al procesului de recirculare, în funcție de condițiile de mediu, corpul pierde în fiecare zi între 6 si 10 pahare de apă. Acest deficit trebuie să fie suplinit în fiecare zi, prin aport constant de apă. Apa ar trebui să fie băaută în porții de cîte 1-2 pahare de-a lungul zilei.
Unul din efectele resimțite de organismul uman afectat de caniculă este deshidratarea. Aș socoti binevenit să atenționez oamenii să bea apă, care conține săruri minerale in locul celei de la robinet. Sărurile pierdute prin transpirație se înlocuiesc cel mai bine prin consum de apă plată sau minerală, care au în compozitie calciu, sodiu, magneziu etc. Apa de la robinet nu conține astfel de săruri. Apa nu trebuie să fie rece pentru că, deși răcorește pe moment, mai tîrziu determină o creștere a temperaturii în corp. Cel mai bine este ca apa să fie baută la temperatura camerei.
Cafeaua, ceaiurile, băuturile acidulate, băuturile alcoolice pot fi calificate lichide care ne hidratează organismul?
Apa, atît de prețioasă pentru sănătate, este adesea înlocuită cu cafea, diverse ceaiuri, băuturi acidulate, băuturi alcoolice, etc.. Prin folosirea acestora, organismul are nevoie de tot mai multă apă, pentru a putea elimina substanțele nocive, ce intră în compoziția lor. A crede că acestea pot acoperi nevoia de apă a corpului este o grava greseală, în special cînd corpul este supus stresului, problemelor zilnice. Este adevărat că aceste băuturi conțin apă, dar majoritatea conțin de asemenea substanțe deshidratante. Aceste substanțe elimină din corp apa în care ele sunt dizolvate și o altă cantitate din rezervele de apă ale corpului. Cînd folosiți aceste băuturi, corpul elimină mai multă apă decît este conținută în acea băutură.
Cum sunt apele din robinet și fîntînile raionului Ocnița?
Populația din localitățile raionului Ocnița folosește apă pentru consum uman din mai multe surse. Tradițional, în majoritatea localităților se folosește apa din fîntîni. Se mai folosește apa din sonde de profunzime, din izvoare. În ultimul timp o parte din populație consumă apă îmbuteliată procurată din rețelele de consum.
Cu părere de rău apa din majoritatea fîntînilor nu corespunde prevederilor cerințelor sanitare normative. Circa 83-85% apa din fîntînile particulare și obștești sunt poluate cu nitrați, au o duritate sporită, i-ar circa 15-20% sunt poluate microbiologic. Folosirea pentru consum uman a apei din fîntînile respective are impact negativ asupra sănătății. Astăzi practic este imposibil de găsit în localitățile raionului fîntîni cu apa corespunzătoare cerințelor sanitare normative.
Apa din sonde distribuită prin rețea de apeduct este mult mai calitativă și are un impact negativ mai redus asupra sănătății. Unica problemă este doar nivelul sporit al durității totale în apa din apeductul orașului Ocnița.
Este alarmant faptul, că deja de mulți ani nu suntem auziți de comunități, administrația publică locală, pentru a construi ori renova sondele de profunzime, construi rețele de apeduct pentru distribuirea apei calitative. Spun asta pentru că în toate sondele existente cîndva și lăste în voia soartei ori chiar devastate apa era calitativă. La acest compartiment, în ultimii ani s-au întreprins careva activități în or.Ocnița, Otaci, Frunză, iar în localitățile rurale, practic nimic.
Mulți locuitori din raion folosesc apa din izvorul de la Mereșeuca. Aș menționa, că calitatea apei este bună, făcînd trimitere la rezultatele analizelor de laborator, care se fac în fiecare lună. Este dureros faptul, că omul nu știe a prețui această apă, avînd o atitudine barbară față de acest izvor. Teritoriul adiacent este insalubru în stare sanitară nesatisfăcătoare. Izvorul necesită a fi salvat prin efectuarea unor lucrări de amenajare corespunzătoare, care nu ar permite poluarea lui.
Este vreun remediu natural de purificare a apei?
Actualmente este practic imposibil a întreprinde niște activități pentru a elimina nitrații ori alți poluanți de origine chimică din apa fîintînilor ori a deminua nivelul durității totale. Pentru aceasta sunt necesare niște tehnologii speciale destul de complicate și costisitoare. Poluarea microbiană este mult mai ușor de eliminat. Tradițional în cazurile respective se efectuiază lucrări de curățire, amenajare și dezinfecție a apei conform unor cerințe specifice. Cea mai bună soluție este folosirea pentru consum uman a apei din sonde de profunzime ori apa îmbuteliată din surse garantate.
Mai detaliat despre apa îmbuteliată…
În linii generale apa îmbuteliată este o soluție bună. O problemă pentru unele pături sociale ar fi costurile mari și imposibilitatea de plată pentru a o procura. Mai sunt niște factori de risc pentru sănătate atunci cînd folosim apă îmbuteliată carbogazată. Ar fi mai sănătoasă cea plată.
Apa filtrată, da ori nu pentru consum uman?
Filtrarea apei în condiții casnice este binevenită prin purificarea ei. Filtrele (în dependență de posibilitățile tehnice) dedurizează, elimină poluanții posibili. Dezavantajul filtrelor este doar în necesitatea periodică de schimbare a consumabililor și costurile lor. Apa filtrată nu prezintă pericol pentru consum uman.
De ce atunci cînd ne simțim cel mai rău avem nevoie de apă?
Cînd ne simțim cel mai rău avem nevoie de mai multe lucruri bune, dar neapărat și de apă. Corpul uman are nevoie constant de apa. Apa ne generează energie, i-ar prin ea și sănătate.
Ce secrete ascunde apă?
Astăzi omul, prin capacitățile sale de a studia, a descoperit majoritatea „secretelor„ apei. Apa este indispensabilă vietii, iar beneficiile ei asupra sănătății sunt inegalabile. Ca să funcționeze normal, toate organele au nevoie de apă. Este si motivul pentru care trebuie să profităm de acest element oferit de natură.
Este un fapt cunoscut, că un consum rațional de apă ne ajută să ne păstrăm corpul sănătos, să ne menținem tineri, frumoși, cu bună dispoziție și plini de viață.
Nu ezitați să folosiți apă garantată în consum uman pentru sănătatea Dumneavoastră.