Home / Cotidian / Cum poți diferenția știrea reală de cea falsă

Cum poți diferenția știrea reală de cea falsă

Cum să faci față unei lumi pe care nu reușești să o înțelegi, unei lumi suprainformată și, care se mișcă c-o viteză amețitoare? Nu vă pun la întrecere cu timpul. Vă propun un popas de Lumină a minții, din care aflăm cum mai ușor să rezistăm fluxului informațional ce, uneori, ne absoarbe complet nu doar atenția, dar și gândirea, provocându-ne o gamă variată de emoții. Important este să știm a face diferența între o știre falsă și una adevărată, ca să nu acumulăm tot gunoiul informațional.

În acest context, am fost invitați să participăm la un forum, desfășurat în orașul Briceni, în cadrul Campaniei STOP FALS, organizat de Asociația Presei Independente. Cei prezenți au aflat detaliat cum pot fi protejați de informațiile false și manipulatorii. Publicul a fost informat de către Ion Mazur, șef Departament Advocacy, Publicații și Dezvoltare organizațională de la Asociația Presei Independente, completat de către Natalia Morari, președinta Asociației Obștești Media Alternativa, postul de televiziune TV8.

Experta media, Natalia Morari a venit cu exemple concrete din lumea TV – reportaje, știri netrucate – prin care, detaliat a explicat oamenilor cum pot recunoaște informația falsă, unde este manipulare și unde-i propagandă.

Inițial, orice informație trebuie verificată și analizată. În continuare, vă îndemnăm să aflați Cum să vă protejați de falsuri și manipulări mediatice:

  1. Știrile trebuie să înformeze, să descrie fapte, nu opinii.
  2. Știrile trebuie să conțină cel puțin două surse independente una de alta și să nu conțină opinia jurnalistului.
  3. Opiniile trebuie să fie competente, să vină de la experți în domeniu.
  4. Titlurile trebuie să aibă legătură cu textul informației, iar fiecare articol să aibă autor real, concret.
  5. Reclama trebuie să fie marcată.
  6. Mass-media trebuie să informeze, nu să stârnească reacții emoționale.
  7. Interesează-te cine e patronul instituției media și ce interese are.
  8. Pune în balanță și judecată dacă informația prezentată este credibilă sau nu.

Asociația Presei Independente realizează Campania STOP FALS, cu scopul de a diminua efectele și impactul manipulării și a informațiilor false care distorsionează realitatea.

EDIT Media

 

 

About rciumac

Check Also

Прихожане поздравили протоиерея АЛЕКСАНДРА ЧАГЛЕЯ- настоятель Храма Георгия Победоносца г. Окница — с юбилейным Днем рождения!

Добавить комментарий