Home / Cotidian / Foto / Despre apa și focul dintre Rusia și Ucraina

Despre apa și focul dintre Rusia și Ucraina

Despre apa și focul dintre Rusia și Ucraina

Situația inflamată dintre Rusia și Ucraina a izbucnit prin focul tras pe apă în strâmtoarea Kerci. Conflictul cu tensiune mondială a pornit de la 3 nave blindate care încercau să intre din Marea Neagră, prin îngusta strâmtoarea Kerci, în Marea Azov. Ignorând orice somații legale ale autorităților ruse, în final, vasele au fost confiscate și marinarii reținuți, potrivit reuters.com.

În urma acestui scenariu, președintele Ucrainei, duminică seara a acuzat rușii că le-au capturat navele și marinarii au fost luați prizonieri. Solicitând susținere de la oficialii americani și europeni, precum că sunt atacați de ruși, luni, a semnat un decret pentru legea marțială, în scop de apărare.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni de urgență.

Rusia a confirmat confruntarea și «folosirea armelor», dar a acuzat navele ucrainene de «acțiuni ilegale în apele teritoriale rusești», vorbind de trei ucraineni răniți, cărora le-a fost acordată îngrijirea medicală. Confiscarea navelor a respectat strict legile internaționale și naționale, a susținut Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie interfax.ru

Poroșenco a descris acțiunile rușilor drep un «act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei», asigurând că atacul a fost «premeditat», menționând despre necesitatea Legii marțiale.

Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU,avertizează Rusia că sechestrarea celor trei nave militare ucrainene de către forțele rusești reprezintă o „revoltătoare încălcare a suveranităţii teritoriale a Ucrainei” și a cerut Moscovei să reducă tensiunile generate de acțiunea sa „arogantă”, relatează hotnews.ro.

Donald Tusk,  presedintele consiliului European: ”Condamn folosirea forței, de către ruși, în Marea Azov. Autoritățile rusești trebuie să restituie marinarii și vasele și să se abțină de la alte provocări. Europa va fi unită în a susține Ucraina

Și autoritățile din Republica Moldova reconfirmă susţinerea şi recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei precum şi dreptul acesteia de a folosi apele internaţionale. «Condamnăm ferm orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională».

Rușii au demonstrat printr-o secvență video în care un marinar reținut recunoaște că mișcările navei au fost o «provocare».

Autoritățile ucrainene au comentat declarațiile drept minciuni, spuse sub presiune.

Marți, însă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a recunoscut  că la bord se aflau ofițeri de-ai lor.

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, nu vede necesitatea de a fi soluționat acest conflict prin intermediul unor mediatori. Însă pericolul unui potențial război între Ucraina și Rusia există, a declarat expertul Alexandr Gușcin. Totul va depinde numai de faptul dacă elita ucraineană „va înghiți” legea marțială, susține Alexandr Gușcin, expert din cadrul Consiliului pentru afaceri internaționale din Rusia, membru în Asociația unită a experților din Uniunea Eurasiatică.

„Legea marțială nu înseamnă o declarație de război, însă permite Ucrainei să răspundă rapid la orice invazie și să mobilizeze resurse cât mai repede posibil», a spus Petro Poroșenco, respingând speculațiile murdare ale criticilor că dorește să folosească măsura propusă pentru a afecta alegerile din primăvara anului 2019, în care sondajele sugerează că actualul președinte are puține șanse la un nou mandat.

O asemenea Lege, nu a fost introdusă nici în momentul celor mai sângeroase ciocniri militare din Donbas, se scrie în presa belgiană.

Incidentul intervine și cu câteva zile înaintea summitului G20 din Argentina unde Vladimir Putin ar urma să discute cu Donald Trump, care a declarat marți că ar putea anula întâlnirea din cauza conflictului.

Diplomația rusă a acuzat Kievul că încearcă să «creeze un pretext și pentru a întări sancțiunile» UE și ale Washingtonului împotriva Rusiei. Totdată, președintele Ucrainei, prin astfel de «jocuri»  împiedică activitatea concurenților săi în Campania electorală.

Ucraina spune că navele sale nu au făcut nimic greșit și au tot dreptul de a folosi strâmtoarea, singura poartă de acces spre Marea Azov din Marea Neagră. Petro Poroșenco declară la televiziune că nu este un «joc», în realitate țara se confruntă cu amenințarea unui război total cu Federația Rusă.

Rusia informează că toți marinarii se vor alege cu închisoare de până la 6 ani dacă vor fi găsiți vinovați pentru trecerea ilegală a frontierei rusești, fără notificare prealabilă, ignorând  apelurile de oprire prin Strâmtoarea Kerci, controlată de ruși.

Incidentul a fost calificat drept «provocare» de către Rusia, în timp ce Ucraina a denunțat un «act de agresiune» din partea Moscovei.

Uniunea Europeană și NATO îndeamnă părțile la calmare și reținere.

Începând de azi, 28 noiembrie, ora 14 până la 27 decembrie 2018 în Ucraina a intrat în vigoare legea marțială în 10 regiuni învecinate cu Rusia și cu regiunea transnistreană din Republica Moldova. Rusia continuă procedurile judiciare împotriva marinarilor reținuți. Președintele american Donald Trump,  preconizează să se întâlnească cu liderul Rusiei, în cadrul summitului G20 din Argentina, care va avea loc pe 30 noiembrie și 1 decembrie, deși nu-i este pe plac situația agresivă dintre Rusia și Ucraina. În mod colectiv, membrii G20 ce reprezintă toate continentele locuite, 85% din producția economică globală, două treimi din populația lumii și 75% din comerțul internațional se vor reuni pentru a discuta despre stabilizarea economiei mondiale.

EDIT Media

About rciumac

Check Also

Tinerii pot să facă mai mult decât să comenteze pe Facebook la postarea unui partid politic

La alegerile locale generale din acest an, elevii și studenții vor vota la secțiile de …

Добавить комментарий