Dizabilitate cu…sau fără obstacole. Ei văd lumina cu sufletul.
Deja a devenit o tradiție ca, în ajun de Ziua Internațională a persoanelor cu Dizabilități, Organizația Teritorială a nevăzătorilor din raionul Ocnița organizează Conferința de dare de seamă și, o masă de binefacere.
„…Chiar dacă nu le putem reda nevăzătorilor lumina ochilor, avem datoria să fim atenţi la nevoile lor, avem datoria să stăm de vorbă cu ei…să-i auzim, să-i ascultăm şi să-i vedem..”, spune Zinaida Şargu, președinta OT a nevăzătorilor din raionul Ocnița.
La eveniment au fost invitate toate persoanele înregistrate cu deficiență de vedere. Inițial, au fost salutați de către directorul adjunct al DASPF, Lucia Capmoale care, din numele direcției, le-a urat multă sănătate, puteri, răbdare și speranță la un viitor mai luminos. Le-a transmis și mesajul personal din partea șefului DASPF, Iurie Rusu.
În continuare, Zinaida Şargu a raportat detaliat despre toate cele realizate pe parcursul anului în cadrul Asociaţiei. A menţionat că la evidenţă se află 169 de persoane cu deficiență de vedere. Dânsa a menționat despre ajutorul și susținerea din partea Consiliului Raional, în special a lui Andrei Țopa care este receptiv la toate problemele sociale, despre contribuția Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei la îmbunătățirea condițiilor de trai și tratament a membrilor societății. A fost menționată și buna conlucrare cu primăriile din teritoriu, fiind evidențiată prezența primarului de Lipnic – Ivan Cușnir, mulțumindu-i pentru colaborare și susținere. S-a vorbit despre colaborarea cu specialiștii AO ANM, președinte D. Sclifos, precum, și la nivel raional, cu Asociația Invalizilor, președinte Marina Capmoale. În final, a informat invitații cine sunt agenții economici care au fost în calitate de sponsori pe parcursul anului și, cine a contribuit financiar la organizarea mesei de sărbătoare din cadrul Conferinței de dare de seamă, cu participarea la peste 100 de persoane. Au fost menționați: Supraten, Chișinău; ÎI Unirea Cațur, Ocnița; ÎI Pavel Michitiuc; SRL Dîngenarul; ÎI Edalan-Rubin; SRL Irina-Daria; ÎI Adamas Grup; ÎI Focșa Galina, fiind menționată și contribuția membrilor organizației.
Evenimentul a continuat cu darea de seamă a comisiei de cenzori a OT a nevăzătorilor, prezentată de A. Flocea.
Un mesaj de încurajare le-a adresat invitaților și primarul de Lipnic, Ivan Cușnir, după care, și membrii Asociației și-au împărtășit și bucuriile și tristețele trăite în acest an. Dânșii au mulțumit președintei Zinaida Șargu că, la orice nevoie, le este alături și-i ajută, îi susține și îi încurajează. Deși nu prea ne putem bucura de lumina soarelui, noi ne punem în aplicare lumina ce vine din suflet – prin cântec, poezie, dans și alte activități provocătoare la care acceptăm să participăm, cu susținerea Zinaidei Șargu, a menționat o membră din organizație. Prin o astfel de atitudine caldă, noi ne simțim un tot întreg cu societaea, nemarginalizați și, chiar utili.
Pentru toţi cei prezenţi la eveniment s-a organizat o masă de binefacere şi, de asemenea invitaţii au avut parte şi de un mic concert festiv prezentat cu dăruire de către elevii de la Liceul Teoretic “Gh. Biruitorul” din or. Ocniţa, sub egida Ludmilei Jdanova care, anual, selectează numere artistice speciale, dedicate persoanelor cu mai puține favoruri de la viață. Sub acordurile muzicale, invitații au dansat și au aplaudat artiștilor. A finalizat evenimentul cu o surpriză muzicală oferită de ansamblul folcloric Teiuș al CC Lipnic, conducător artistic Igor Vlad.
În total, în raionul Ocnița sunt 3386 persoane cu dizabilități, dintre care 607 – copii. Din numărul total de invalizi, 226 persoane sunt cu dizabilități ale aparatului locomotor. Cele mai multe persoane cu dizabilități din raionul Ocnița sunt din orașul Otaci și orașul Ocnița.
Ludmila Podgurschii
- S.
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi, are drept scop, promovarea și implementarea programelor destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate.Totodată, este o ocazie pentru a responsabiliza autoritățile și a promova o atitudine mai profundă față de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.
Persoanele cu dizabilități reprezintă aproximativ 5 la sută din populaţia ţării.
Numărul estimat al invalizilor în Republica Moldova este de 180,6 mii persoane, inclusiv 11,7 mii copii cu vârsta de 0-17 ani.
Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,1% din populaţia totală a ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,7% din numărul total al copiilor din Republica Moldova.