Concentrarea averilor s-a accentuat și mai mult în 2018, an în care 26 de miliardari dețin o avere egală cu cea a jumătate dintre cei mai săraci oameni din lume, a denunțat luni ONG-ul Oxfam, care cere taxarea suplimentară a celor mai bogați oameni, scrie AFP.
«Prăpastia care s-a adâncit între cei mai bogați și cei mai săraci afectează lupta împotriva sărăciei, economia și alimentează furia în lume«, a afirmat Winnie Byanyima, directoare executivă a Oxfam International, citată într-un comunicat.
Guvernele «trebuie să se asigure că întreprinderile și cei mai bogați își plătesc cota de impozite«, a adăugat ea, cu ocazia publicării tradiționalului raport anual al Oxfam privind inegalitățile mondiale, înaintea World Economic Forum (WEF) care se desfășoară până vineri la Davos.
Potrivit cifrelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de revista Forbes și de banca Crédit suisse și contestat de unii economiști, 26 de persoane dispun acum de tot atâția bani ca 3,8 miliarde cei mai săraci oameni ai planetei. În 2017, numărul era 43.
Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, șeful Amazon, avea anul trecut o avere de 112 miliarde de dolari. Or, «bugetul de sănătate al Etiopiei era de 1% din averea sa», a subliniat ONG-ul.
De manieră generală, averea miliardarilor a crescut cu 900 de miliarde anul trecut, respectiv 2,5 miliarde pe zi, în condițiile în care averea jumătății celei mai sărace a populației planetei a scăzut cu 11%.
Numărul miliardarilor s-a dublat de la criza financiară din 2008, a arătat Oxfam, care notează că «bogații nu beneficiază doar de o avere în plină expansiune, ci și de nivele de impozitare mai puțin ridicate de decenii».
«Dacă tendința se inversează, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanța serviciile publice«, spune acest ONG.
Potrivit Oxfam, care estimează că miliardarii ascund de fisc 7.600 miliarde dolari, în unele țări precum Brazilia sau Marea Britanie «10% cei mai săraci oameni plătesc acum impozite mai mari proporțional din veniturile lor decât cei mai bogați».
Acest raport este publicat în momentul în care taxarea marilor averi stârnește dezbateri în mai multe țări.