Festivalul de creaţie ,,Cântec, joc şi voie bună”
La Ocniţa a devenit deja tradițional desfăşurarea festivalului de creație a lucrătorilor din domeniul învățământului ,,Cântec, joc și voie bună”.
La 21 mai a.c., Consiliul Raional Ocniţa al Sindicatului ,,Viitorul”, în parteneriat cu Direcţia Învăţământ a Consiliului Raional Ocniţa, a organizat Festivalul raional al creaţiei artistice a angajaţilor instituţiilor de învăţământ. Evenimentul a fost găzduit de Liceul Teoretic ,,M.Sadoveanu”, cu participarea cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ din teritoriu. La festival s-au înscris 11 organizaţii sindicale primare din raion.
Dascălii au lăsat toate grijile deoparte şi la sfârşitul săptămânii, au participat la festivalul ,,Cântec, joc şi voie bună”. Zi cu emoții sporite, emoții cărora le-au dat profunzime şi valoare, toți cei participanți la această activitate devenită deja tradițională. Acest festival se bucură de o mare popularitate, el aflîndu-se deja la a XIII-a ediţie.
Evenimentul a fost coordonat de Sturzinschi Ecaterina, preşedintele CR Ocniţa al Sindicarului ,,Viitorul”, în colaborare cu Zaharco Ivan, şeful DÎCR Ocniţa. Potrivit doamnei Sturzinschi Ecaterina, acest festival este menit să încurajeze şi să promoveze cadrele didactice, mai ales într-o societate când sunt foarte necesare asemenea realizări.
Tradițional, profesorii au participat la eveniment cu diverse numere artistice. Participanții rând pe rând, au demonstrat ceea ce au mai bun din domeniul creației artistice.
Concursanții au fost evaluați de un juriu format din:
l.Zaharco Ivan şeful DÎCR Ocniţa – preşedinte;
2.Crucichevici Angela — vicepreşedintele raionului Ocniţa;
3.Vacari Nina — şefa Centrului Metodic, DÎCR Ocniţa;
4.Lazari Vera — metodist DÎCR Ocniţa;
5.Lîsîi Nadejda — specialist superior DÎCR Ocniţa.
La baza evaluării s-a pus calitatea interpretării, valoarea repertoriului şi ținuta scenică.
La finele activității au fost făcute totalurile.Juriului nu i-a fost deloc uşor să identifice învingătorii căci toate colectivele participante şi reprezentanții lor au demonstrat un nivel înalt de măiestrie scenică.
Analizând rezultatele prezentării programei artistice a colectivelor angajaţilor din instituţiile preşcolare şi preuniversitare, juriul unanim a convenit de a menţiona următoarele colective şi participanţi cu diplome şi cadouri de preţ pentru:
1.Cel mai bun dans — Şcoala primară —grădiniţă Codreni;
2.Cea mai buna creaţie proprie — Lupu Svetlana gimn. Hădărăuti, Prescurean Angela grădiniţa»Ghiocel”, satul Dîngeni;
3.Cel mai bun recital tematic— Fomin Tatiana LT Rujniţa, grădiniţa «Ghiocel”, satul Dîngeni.Centrul instructiv Hădărăuti; ’5
4.Cea mai buăa interpretare solo — Rîhlea Cristina, Rîhlea Florentin gimn. «Vitalie Tonu”Dîngeni;
5.Cel mai bun acompaniment— Centrul de Creaţie a Copiilor Ocniţa;
6.Originalitate interpretativă — LT «Constantin Stamati”, şcoala ptrimară- grădiniţă Codreni,gimn. Mihălăşeni; ‘
7.Cel mai bun ansamblu vocal -LT ”Mihail Sadoveanu” -( Premiul Mare), CCC Ocniţa,Centrul instructiv Hădărăuţi;
8.Diversitatea programului propus- regie, cultură scenică şi buna organizare şcoala primară-grădiniţă Codreni, gimn. Mihălăşeni;
9.Cea mai frumoasă cultură scenică — gimn. Mihălăşeni, LT ”Mihail Sadoveanu”;
10.Cea mai emotivă interpretare — Maria Munteanu gimn. Hădărăuţi;
11.Cea mai bună interpretare a dansului — şcoala primară- grădiniţă Codreni;
12.Cea mai variată şi creativă prezentare – gimn. ,,Emil Loteanu” Clocuşna, gimn.Mihălăşeni;
13.Cel mai bun spectacol teatralizat — LT ,,Constantin Stamati”, şcoala primară –grădiniţă Codreni;
14.Cea mai bună interpretare a cîntecului popular — Pijevschi Ina LT Rujniţa;
15.Pentru bună organizare şi implicare numeroasă a colectivului — LT «Constantin Stamati”corn. Ocniţa, grădiniţa «Ghiocel” satul Dîngeni;
16.Cea mai variată şi creativă prezentare — LT ” Constantin Stamati”;
17.Primarul satului Hădărăuti Lupu Iurii pentru buna organizare a angajaţilor din instituţiile de învăţământ general din localitatea Hădărăuţi şi pentru participare personală în cadrul etapei raionale a festivalului artistic al angajaţilor din învăţământ „Cîntec, joc şi voie bună”,ediţia a XIII.
Cu un cuvânt de încheiere a venit doamna Sturzinschi Ecaterina, care a concluzionat : ,,Ne-am simţit părtaşi la o lume frumoasă a cântecului, a poeziei.Din scenă a iradiat un izvor de bucurii şi satisfacţii care a creat o stare de bună dispoziţie.”
Festivalul a finalizat cu o horă a tuturor : organizatorilor, participanţilor şi a spectatorilor.
Festivalurile sunt sărbători de suflet, momente de creaţie. Ele ne aduc lumină, dau aripi imaginaţiei, entuziasmului şi rămân ca momente de neuitat în viaţa fiecăruia dintre noi.
Bodiu Liliana, profesor de biologie
şi chimie, lider sindical
din gimnaziul Gîrbova