Home / Vocea Tinerilor / GHID pentru elevi

GHID pentru elevi

Noi oamenii arătăm destul de diferit faţă de un copac. Fără îndoială noi percepem lumea diferit faţă de un copac. Dar în profunzime, în «inima» moleculară a vieţii, copacii şi noi suntem în esenţă, identici.
Clipboard01

   Fâșiile forestiere de protecție a apelor, sau perdelele vegetale constituie rânduri de arbori, arbuști, plantate de-a lungul cursurilor de apă, râurilor și râulețelor, care contribuie nemijlocit la ocrotirea ecosistemelor acvatice, păstrarea malurilor și terenurilor de eroziune, precum și  pentru agrement, recreere, pescuit și adăpatul animalelor.

În ultimile decenii, s-au pierdut hectare întregi de fâșii forestiere de protecție a câmpurilor, arteriilor de comunicații și îndeosebi, a cursurilor de apă din teritoriul Republicii Moldova. Defrișările masive au dus la dispariția perdelelor forestiere de protecție a apelor, iar suprafețele rămase fie au fost folosite în scopuri agricole, fie pentru pășunatul vitelor sau au fost lăsate în paragină.

Clipboard02

Drept consecință, în urma acestui dezastru, s-a produs un dezechilibru al mediului înconjurător.

Pentru a-ți face o idee despre cum se plantează o perdea forestieră de protecție, te invităm să citești rândurile de mai jos și să descoperi un adevărat izvor de profit pe care îl vei crea tu, etapă cu etapă.

Dacă te gândești să te implicit în această activitate îți oferim câteva sfaturi necesare pentru a le cunoaște.

Pentru a planta o perdea forestieră, avem nevoie de instrumente și  material săditor.

Acest lucru nu necesită eforturi mari, inclusiv și financiare. Tot ce contează, este de fapt dorința ta de a schimba ceva și dragostea față de natură.

  • Ca instrumente poţi întrebuinţa:

Clipboard03

  • Hârlețul

Notă: Mai avem nevoie și de nisip

  • Foarfecă de grădină

Clipboard04

Un exemplu de copac care se plantează ușor și poate servi drept fâșie de protecție pentru râuri, este Salcia sau Plopul.

Salcia nu are nevoie de un sol fertil, însă îi place mult umezeala și zonele mlăștinoase.

Marele avantaj de care vei beneficia dacă vei planta un asemenea arbore este faptul că are o creștere foarte rapidă, posedă un lemn de calitate și este excelent în combaterea poluării fonice. La maturitate, salciile au o înălțime de aprox. 15 m și sunt unul dintre cei mai atrăgători arbori pe care îi poți planta fără mari bătăi de cap.

Clipboard05

 

Dacă ai ajuns să citești aceste rânduri, înseamnă că ești interesat de plantarea unei salcii, iar noi îți vom demonstra cât de simplu este să faci acest lucru.

               Așadar, materialul săditor se pregătește în luna februarie.

Din ramurile arborilor, cu ajutorul secatoarelor, se taie butași lemnificați pentru înrădăcinare cu diametrul de 1,0-2,0 cm, cu lungimea de 35-45 cm.

Butașii recoltați se înfig în nisip , aranjați în lăzi în poziție verticală cu mugurii în sus  (vezi imaginea de mai sus) și se depozitează în beciuri pentru păstrarea și înrădăcinarea lor. Dacă beciurile sunt reci, butașii se scufundă și se acoperă cu nisip. iar dacă sunt calde, butașii se acoperă doar la temelie, mugurii nu se adâncesc  în nisip pentru a nu condiționa procesul de generare/provocare a mugurilor în faza de vegetație. Astfel, dacă vei dispune de materialul săditor pregătit din timp, îţi va rămâne doar să sapi o groapă care să acopere butaşii, rămânând neacoperiţi doar 5.0-7.0 cm de la nivelul solului. Puieţul va creşte rapid, într-un singur sezon ar putea creşte cu 1 m înălţime.

În cazul în care n-ai reuşit să pregăteşti din timp materialul săditor, atunci poţi să obţii butaşii pentru plantare cu o zi înainte. Vei tăia din salcie butaşi cu o lungime de 1-1,5 m şi îi vei păstra pentru o noapte într-un vas cu apă. Dacă ai pregătit butaşii în ajunul plantării, ei vor trebui să fie plantaţi prin înfigere pe muchia malului, la o distanţă de 15-20 cm în nămol. (Vezi semnul din imagine) Distanţa dintre butaşi la plantare trebuie să fie de 8-10 m.

Primele luni de primavară, este momentul ideal pentru sădirea butașilor pe malurile cursurilor de apă. Nu uita ca salcia are nevoie de apă multă pe tot parcursul anului.

La maturitate, salciile au o înălțime de aproximativ 15 m si sunt unii dintre cei mai atrăgători arbori pe care îi poți planta, după cum te-ai convins fără prea multe bătăi de cap.

 Nu uita că, procesul de îngrijire al plantaţiei prevede irigarea pe timp de secetă și excluderea păşunatului animalelor domestice.

 

Pregăteşte-ţi echipa de lucru, mobilizează şi alte persoane informându-le despre beneficiile şi necesitatea plantării unei fâşii de protecţie şi…Hai la treabă! Râurile din ţară au nevoie de noi!

 

About rciumac

Check Also

Ce voi face mai departe? — o întrebare tăcută a tinerilor

Cel mai greu este de găsit propriul drum. Unii tineri spun că sunt blocați de …

Добавить комментарий