Home / Cotidian / ,, În satul lui Stamati — cu suflete și străzi curateˮ

,, În satul lui Stamati — cu suflete și străzi curateˮ

                       ,,  În satul lui Stamati — cu suflete și  străzi curateˮ

 

La  început  de  primăvară , dar  și  în ajunul sărbătorilor  pascale, cu deosebită grijă şi dragoste pentru suflet,dar  și  pentru  mediu , oamenii  își aduc în ordine locuințele și ogrăzile.Dar dragostea pentru  curățenie nu începe doar de la pragul casei și se limitează pînă la poarta  fiecărui  gospodar, ea  se manifestă  și pe întreg teritoriul localității.

Locuitorii  tuturor satelor  din raionul Ocnița participă activ în cadrul concursului ,,Cea mai salubră și amenajată localitateˮ nu doar pentru  a fi remunerați ,dar și din buna lor conștiință, respect și pietate  pentru tot ce-i înconjoară. Toate acțiunile  sînt axate pe colectarea și eliminarea deșeurilor din spațiile publice și pe mobilizarea cetățenilor  pentru o colaborare bună cu autoritățile locale și cu serviciile concentrate ale autorităților centrale de mediu.

Scopul Bilunarului constă în ameliorarea situaţiei ecologice ,sanitare şi imaginii peisagistice a localităților, ridicarea nivelului de responsabilitate a autorităţilor publice locale şi a tuturor cetățenilor pentru asigurarea salubrizării şi igienizării localităţilor, implicarea societăţii civile în realizarea acestor activităţi şi sensibilizarea acesteia în domeniul dat.

IMG_0250

În una din cele mai mari localități ale r-lui Ocnița ,com.Ocnița,din inițiativa primarului Manoil Victor, pe parcursul săptămînii precedente , s-au desfășurat lucrări de salubrizare în deplină amploare.   Profitînd  de zile însorite și de timpul favorabil ,lăsînd alte griji ale casei, locuitorii comunei, avînd convingerea că tot ce fac pentru sat, o fac tot pentru ei înșiși, au ieșit pe străzile satului  și s-au apucat de curăţenie. Înarmaţi cu mănuşi şi saci pentru gunoi și alte ustensile, un grup de iniţiativă de peste 80 de săteni au ieşit pentru a face ordine, la  care pe parcurs s-au alăturat și alți locuitori ai satului. Pe parcursul a întregii săptămîni a fost depistate și lichidate 16 gunoiști apărute spontan pe teritoriul satului .Volumul deșeurilor  constituind peste 100 m³  au  fost evacuate cu 9 unități de transport la gunoiștea centrală a satului care, la rîndul ei, a fost supusă  anterior lucrărilor de amenajare.

Lucrări de  salubrizare au fost  efectuate  și în albia  r.Ciuhur în cursul apei de 6 km. Au fost curățite și izvoarele acestuia, lucrări care, de asemenea,  se încadrează în acțiunea națională „Rîu curat de la sat la sat” și sunt organizate în teritoriu deja de cîțiva ani. Echipați cu cele necesare, într-o atmosferă veselă și degajată, receptivi, oamenii s-au implicat în activităţi de curăţare a arborilor, de strîngere a deşeurilor de pe malul rîului Ciuhur şi de înverzire a fîşiei forestiere din preajma malului rîului. Timp de câteva zile, locuitorii satului  au strâns deșeurile menajere de pe marginea  râului, dar și din apa acestuia.

Ocnițenii, harnici și gospodari dintotdeauna, s-au arătat mulțumiți și satisfăcuți însuși procesul muncii pe care au depus-o,dar și de rezultatul acesteia,de noul aspect al satului care bucură privirea și sufletul nu doar a locuitorilor satului, dar și a tuturor celor care sînt în treacăt prin această localitate, căci strada centrală a acesteia este, de fapt, și traseul național Ocnița-Edineț și nu e doar imaginea satului,dar și a raionului.

În contextul campaniei de salubrizare de primavară,dar și a celor expuse mai sus, pînă la săbătorile sfinte, îndemnăm toți cetățenii să intre cu sufletul curat într-o țară mai curată.

Colaboratorii    IE Ocnița

IMG_0265 IMG_0264 IMG_0263 IMG_0262 IMG_0261 IMG_0249 IMG_0251

About rciumac

Check Also

Adela BLÎNDU, o personalitate strălucitoare din s.Clocușna, cu suflet profund îndrăgostit de muzică

Sunt oameni care, din prima clipă, pur și simplu, îți intră în suflet, pe care …

Добавить комментарий