Home / Cotidian / INTERVIU/Dumitrița PÎRLEA — unica elevă din raionul Ocnița cu 10 pe linie la BAC

INTERVIU/Dumitrița PÎRLEA — unica elevă din raionul Ocnița cu 10 pe linie la BAC

Dumitrița Pîrlea este absolventă a Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu din orașul Ocnița. Tânăra, pasionată de carte, deschisă spre noi experiențe și provocări, este originară din satul Hădărăuți și, are 18 ani.
— Dumitrița, ce înseamnă pentru tine să ai 10 pe linie la BAC?
— Examenul de bacalaureat reprezintă, în primul rând, un final care încununează 12 ani de muncă asiduă pe băncile școlii. Pentru mine, 10 pe linie înseamnă cea mai de seamă realizare care mi-a demonstrat însutit faptul că rezultatele efortului și a muncii constante nu se lasă mult așteptate. Pe lângă satisfacție, cei 4 de 10 servesc, cu certitudine, un imbold pentru anii ce urmează,  pentru alegerea facultății, precum și pentru alegerea profesiei corespunzătoare propriilor preferințe, abilități, posibilități.
— Cum ai reușit să obții un astfel de rezultat? A fost dificil pentru tine?
— Nu am să propun nicio «rețetă» a succesului, pentru că tind să cred că ea nu există. Succesul înseamnă 99% muncă. În rest, un strop de noroc, dacă apare la momentul oportun, ajută ca lucrurile să țină cursul în direcția potrivită. Totodată, ar fi cel puțin incorect din partea mea dacă nu aș menționa că, rezultatele pe care le-am obținut se datorează ajutorului, implicării, susținerii profesorilor, iar pentru asta, din suflet le mulțumesc. Referindu-mă la obiectele de studiu, sinceră să fiu, pe parcursul anilor de liceu am îndrăgit toate materiile de profil. Am fost și am rămas pasionată de limba și literatura română, limbile străine. Vorbind de examen, aveam ceva mai multe emoții la istorie, fiindcă este vorba de multă informație care necesită o pregătire mai îndelungată și recapitulare permanentă, deși știam că și aici mă voi descurca. La general, n-a fost complicat pentru mine să susțin examenele de bacalaureat pe 10.
— Ce planuri ai pentru viitor? Cine te vezi?
— Cât despre planuri de viitor, le am mărețe. Îmi doresc să continui cu succes studiile universitare, să excelez în plan profesional, să mă dezvolt perpetuu, să călătoresc. În viitor, mă văd o traducătoare. Specialitatea respectivă cred că îmi va asigura o viață împlinită, căci este un domeniu destul de promițător.
— Poți să răspunzi sincer, fiind în calitate de absolventă a liceului, ce schimbări ar fi binevenite pentru elevi în sistemul educațional, la general?
— Sistemul educațional din Republica Moldova, în viziunea mea, necesită o reformă viabilă în vederea manualelor de studiu. Semnalarea calității deficitare a cărților și, mai mult, lipsa lor la unele discipline școlare, dă bătăi de cap. Multe sunt învechite și nici nu mai corespund curriculum-ului actual. Un manual e menit să fie un instrument care facilitează accesul elevilor la cunoaștere, iată de ce asigurarea elevilor cu cele mai bune manuale disponibile, nu poate fi considerat un moft. Sunt de părere că această problemă a învățământului autohton trebuie anihilată, dacă tot pretindem că suntem interesați de calitatea educației.
— Cum te-ai simțit în calitate de elevă a LT M. Sadoveanu? Ai un mesaj pentru profesori?
— Este o onoare pentru mine că am absolvit Liceul Teoretic «Mihail Sadoveanu», fiindcă este o instituție deosebită, începând cu corpul profesoral și terminând cu calitatea procesului de instruire. Liceul în care am avut ocazia să-mi fac studiile timp de 3 ani a fost cel mai favorabil mediu de formare personală, spirituală și intelectuală. Cu această ocazie, profesorilor nu pot decât să le aduc sincere mulțumiri pentru că au fost mereu lângă mine, când am avut maximă nevoie.
Au știut cum să mă îndrume și să mă motiveze la timpul și locul potrivit, mi-au stimulat  dragostea pentru învățare, fapt pentru care le sunt enorm de recunoscătoare, în special:  Smîntîna Lidia,  Cebotari Antonina,  Ciumac Ana, Golubenco Valentina, precum și, un sincer mulțumesc, spun conducerii acestui liceu, director Niculina Zaharco.
— O adresare către elevii liceeni din partea ta. Ce sfat le dai ca să obțină și ei 10 pe linie?
— Tinerilor care urmează să susțină acest examen le sugerez să învețe sistematic, să fie disciplinați, să creadă în propriile forțe, să asculte cât mai mult posibil de sfaturile profesorilor, mentorilor și, cât nu ar suna de banal, să nu se emoționeze prea mult, pentru că vor susține, iar dacă vor depune mai multă străduință, e real să obțină și 10 pe linie.
— Dumitrița, fii dedicată  şi motivată, pentru a fi cea care-ți dorești cu adevărat. Îți urăm succes!
Ludmila Podgurschii

About rciumac

Check Also

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița Proprietarii …

Добавить комментарий