Home / Cotidian / Lansarea Festivalului Național de Teatru Social 2017

Lansarea Festivalului Național de Teatru Social 2017

Lansarea Festivalului Național de Teatru Social 2017

  Teatrul social este o formă de teatru interactiv, care încurajează educarea tinerilor în spiritul autocunoașterii, luării de atitudine, al apărării valorilor şi principiilor morale în care cred. Orice piesă a teatrului social are ca scop implicarea tinerilor, dar și a publicului larg în găsirea soluțiilor pentru problemele sociale cu care se confruntă. Teatrul social este considerat un instrument eficient al schimbării sociale.  

Pe data de 11 noiembrie 2017, ora 09:30,   la Chişinău, în Sala de conferințe GENERATOR HUB, bd. Ștefan cel Mare 202, a avut loc lansarea Festivalului Național de Teatru Social , ediţia a VIII-a.

Organizatorii acestui eveniment este Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal Y-PEER Moldova în parteneriat cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Festivalul întrunește echipe de tineri din întreaga țară, care se exprimă prin intermediul unor scenete de teatru asupra problemelor ce țin de sănătatea, educația și drepturile lor. Anul acesta la Festival participă 15 echipe de tineri din toată țara. Ei au fost instruiți în tehnici de teatru social, dar și în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Festivalul se va desfășura pe data de 25 noiembrie 2017 în orașul Bălți.

Piesele de teatru social   se înscriu  în următoarele tematici:

  1. Necesitatea educației pentru sănătatea sexuală și reproductivă în școală, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și HIV, a sarcinii neplanificate, a comportamentelor de risc, problemelor în perioada adolescenței, responsabilitatea pentru viața de familie etc.
  2. Prevenirea discriminării pe bază de sex sau orientare sexuală, statut social, discriminarea persoanelor cu dizabilități și alte aspecte.
  3. Abuzul de substanțe nocive în rândul tinerilor, precum abuzul de alcool, tutun, droguri.

Moderatorii lansării au fost:Cristian Babin şi Maria Bantea – coordonatori în cadrul Festivalului Național de Teatru Social 2017.Ei au comunicat despre istoria Festivalului de Teatru Social şi de ce este organizat în fiecare an.

Agenda zilei festivalului a inclus şi un panel de discuţie.Vorbitori au fost:

Ludmila Sîrbu – consultant Naţional de Tineret şi Educaţie pentru Sănătate, Fondul ONU Pentru Populaţie;

Galina Manole – coordonatorul Festivalului Național de Teatru Social 2016;

Maxim Melinte – coordonatorul echipei de teatru social ,,RAI: Responsabil-Activ- Implicat” din anul 2016.

Discuţia s-a axat pe marginea următoarelor întrebări :

Care sunt beneficiile şi impactrul teatrului social în educarea tinerilor privind comportamentul responsabil faţă de propria sănătate ?

S-a făcut o analiză a festivalului de Teatru social din anul precedent.

Un  alt subiect l-a constituit  problemele cu care s-au confruntat coordonatorii acestui festival.

Pe marginea acestei discuţii a avut loc un schimb de opinii.Din aseastă discuţie putem desprinde idea beneficiilor teatrului social asupra tinerilor.Însă nu întotdeauna tinerii găsesc sprigin şi susţinere din parte posibililor parteneri de activitate.Predomină încă menţinerea unei oponenţe şi atitudini subiectiviste  în rândul unor cadre didactice dar şi a factorilor de decizie.Ar fi benefică o mai bună colaborare între tineri şi restul comunităţii.Necesitatea prezentărilor de teatru social este evidentă şi reese din problemele cu care se confruntă tinerii la etapa actuală .

În continuare participanţii la lansare au fost informaţi despre etapele de organizare a Festivalului Naţional de Teatru social, ediţia anului 2017.

*Instruiri în sănătatea sexual reproductivă şi tehnici de teatru social

*Prezentări de teatru social la nivel local

*Lansarea oficială a evenimentului de preyentare finală

*Prezentarea scenelor de teatru social la evenimentul final.

Punctul culminant al lansării a fost selectarea echipelor participante la evenimentul final din 25 noiembrie 2017, care se va desfăşura în incinta teatrului naţional ,,Vasile Alecsandri” din mun.Bălţi.Selectarea s-a efectuat prin validarea punctajului acumulat conform numărului de prezentări : a confirmărilor şi pozelor din cadrul activităţilor desfăşurate de echipele pretendente. Din cele 17 echipe au fost selectate 12 . Printre ele se numără şi echipa de teatru social ,,Pheonix” din gimnaziul Gîrbova, reprezentanta  raionului Ocniţa. Într-adevăr echipele pretendente au efectuat un lucru enorm, au depus străduinţă şi s-ai încadrat în cerinţele festivalului.

Deci, să le urăm echipelor succes şi la etapa finală să biruie cei mai buni !

Bodiu Liliana, profesoară

în gimnaziul Gîrbova,

r-nul Ocniţa

About rciumac

Check Also

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița Proprietarii …

Добавить комментарий