A fost omagiată și pusă-n capul mesei, de Ziua ei! Deși, după 28 de ani de trezire națională, de independență, cu regret, la Ocnița, precum și-n alte centre raionale, Limba română nu este stăpână deplină la ea acasă.
În contextul sărbătorii naționale Limba noastră cea română, Biblioteca publică orășenească Emil Loteanu, în colaborare cu Centrul de Tineret a organizat o activitate literară, consemnată prin poezie și depuneri de flori la bustul personalităților marcante din raionul Ocnița. Totodată, potrivit Nataliei Ciugunicova, șef serviciu relații cu publicul de la Biblioteca orășenească Emil Loteanu, ora literară a însumat și o discuție înteractivă cu referire la istoricul acestei sărbători, importanța cunoașterii și utilizării corecte a limbii romane.
Natalia Ciugunicova a menționat că, la activitatea dedicată Limbii române, au fost invitați mai mulți tineri vorbitori de limba rusă, cu scopul de a discuta și schimba opinii cu privire la importanța cunoașterii limbii române, a limbii de stat a țării în care locuiești.
Procesul de cunoaștere și exprimare corectă în limba română sporește cultura generală a fiecărui cetățean al acestei țări. Tinerii prezenți la activitate au sistematizat și unele avantaje ale cunoașterii limbii române și, ce oportunități presupune:
Să cunoști limba română actualmente este o necesitate, dacă:
- dorești să te integrezi mai ușor în comunitate,
- dorești mai uşor să comunici cu cei din jur,
- dorești să vorbești o limbă corectă,
- dorești să-ți îmbogățești limbajul,
- dorești să-ți faci o carieră,
- dorești să-ți găsești un job ș.a.
Nu există atâta întuneric ca să acopere lumina cunoașterii limbii de stat a țării în care trăiești!
Ludmila Podgurschii
P.S. Din numărul total al populației din raionul Ocnița, circa 40% sunt vorbitori de limba ucraineană și rusă