Regulamentul
privind organizarea și desfășurarea concursului național
,,Plantează-ți viitorul’’
- Dispoziții generale
- În scopul mobilizării câtor mai mulți tineri, care ulterior vor deveni membrii ai Rețelei Tinerilor Ecologiști ,,Iubește-ți râul’’ , ce se va extinde pe întregul teritoriu al republicii și pentru a planta și reabilita fâșiile de protecție ale râurilor din țară se organizează concursul național ,,Plantează-ți viitorul’’
- Prin realizarea concursului național ,, Plantează-ți viitorul’’ fâșiile de protecție, plantate de-a lungul râurilor, vor contribui nemijlocit la protecția ecosistemului acvatic, vor preveni eroziunile terenurilor din apropiere și a malurilor, precum şi poluarea în exces a apelor curgătoare şi înnămolirea râurilor.
- Unul dintre obiectivele concursului, este de a trezi în sufletul generației tinere dragostea pentru mediu și implicarea masivă în procesul de protecție al naturii.
- În cadrul acestui concurs se va opta pentru plantarea salciei şi a plopului, unii dintre arborii, care se plantează ușor și oferă multe avantaje.
- Prezentul regulament stabileşte modul de organizare, desfăşurare şi totalizare a concursului naţional ,,Plantează-ți viitorul’’
- Organizarea şi desfăşurarea concursului național ,, Plantează-ți viitorul’’
- Concursul național ,,Plantează-ți viitorul’’ se organizează de către Centrul Național de Mediu în perioada martie – octombrie 2016.
- La concursul național ,,Plantează-ți viitorul’’ pot participa echipe formate din tineri, în frunte cu un lider, care va înscrie echipa în concurs până pe data de 25 martie 2016 la adresa concurs@gmail.com
- Se recomandă ca fiecare echipă să-și aleagă un lider, care va deveni transmițătorul de informație pentru ceilalți, precum și cel care va dirija în mare parte mersul lucrărilor.
- Plantarea propriu-zisă se va desfășura în perioada 25 martie-17 aprilie.
- Se recomandă echipelor de tineri să dispună de membri responsabili pentru monitorizarea lucrărilor de plantarea arborilor reflectată prin poze sau material video, pe care să le expediați la adresa concurs@gmail.com
- Toate activitățile desfășurate în cadrul concursului național ,,Plantează-ți viitorul’’ vor fi coordonate de către liderii echipelor antrenate în concurs.
- Criteriile de evaluare
- În procesul de plantare a arborilor se va ține cont de aspectul participativ al tinerilor în echipele formate.
- În procesul de evaluare se va ține cont de numărul de puieţi plantați pe malurile râurilor și râulețelor din localitate.
- Lucrul în echipă la îngrijirea puieţilor după plantarea acestora pe parcursul perioadei calde a anului, pentru a obţine mai mulţi puieţi prinşi către a doua etapă de evaluare.
- Procentul de prindere a puieţilor plantaţi la a II-a etapă de evaluare.
- Totalizarea rezultatelor concursului național ,,Plantează-ți viitorul’’ şi premierea învingătorilor
- Echipele vor expedia la adresa concurs@gmail.com în perioada 25 martie-24 aprilie un material video, pe care puteţi să-l realizaţi inclusiv cu telefonul mobil şi care să demonstreze: numărul de puieţi plantaţi şi modul de îngrijire a plantaţiei pentru a asigura un % maximal de prindere şi un comunicat care să includă: numărul de puieţi plantaţi, numărul de persoane care au participat la plantare, unde a fost realizată plantarea, dacă au fost implicate şi alte organizaţii ( primării, silvicultori, agenţi economici etc.) şi modul de îngrijire a plantaţiei pe viitor.
- Rezultatele activităților vor fi examinate de către un grup de evaluare în număr de 5 persoane, format din membrii Centrului Național de Mediu, membrii Rețelei Tinerilor Ecologiști ,,Iubește-ți râul’’, Agenţia ,,Apele Moldovei’’, Moldsilva și alte persoane competente.
- Pentru premiere, se vor lua în calcul echipele, care vor planta cei mai mulți puieţi.
- Grupul de evaluare va examina materialele prezentate de echipe cu deplasarea în teritoriu, pentru a se documenta referitor la informația prezentată și luarea deciziei respective.
- În cazul în care rezultatul unei echipe apreciat de grupul de evaluare nu va coincide conform descrierii din informația prezentată, se vor lua în considerație rezultatele următoarei echipe.
- Premierea se va desfășura în 2 tranșe, pe rezultatele plantării (I etapă) și pe rezultatele prinderii puieţilor (etapa a II-a), pentru munca depusă în echipă, implicarea autorităților publice locale și societății civile, răbdare și grija pentru creștea puieţilor plantați.
- Echipa care va planta cei mai mulţi puieţi, dar să fie cel puţin 1000 de puieţi, va fi premiată cu 1000 USD.
- Echipa cu cel mai performant rezultat la procentul de prindere a butașilor/puieţilor, dar să fie cel puţin 500 de butași/puieţi va fi premiată cu 1250 USD.
- Celelalte echipe, vor fi menționate cu diplome și trofee, vor obţine experiență de a lucra în echipă şi își vor trezi spiritul ecologist.
- Toate echipele vor fi informate despre decizia luată la finalul concursului, iar pe data de 4—5 mai se vor acorda premiile pentru prima etapă a concursului şi în luna octombrie— premierea etapei a II-a.
Notă: Toate rezultatele echipelor vor fi publicate pe site-ul
www.loveyourriver.md , astfel fiecare echipă
se va informa cu rezultatele de la
fiecare etapă, dar pentru aceasta va trebui să expediați la
timp cum decurge activitatea echipei voastre la adresa
În urma plantării, echipa își asumă responsabilitatea de
a îngriji salciile plantate, de a întreține umiditatea, îndeosebi,
în perioada de secetă și de a monitoriza procesul de
creștere, pentru că în final se va aprecia atât numărul de
arbori plantați, cât și câți dintre ei au rezistat creșterii.
Tabel Cronologic:
25 martie 2016 |
Data limită de înregistrare a participanţilor la adresa cnm.concurs@gmail.com
|
25 martie-17 aprilie 2016 | Perioada de plantare a salciilor pentru toate echipele participante la concurs |
25 martie-24 aprilie 2016 | Perioada de expediere a tuturor informaţiilor şi materialelor despre plantare la adresa cnm.concurs@gmail.com
|
4-5 mai 2016 | Premierea câştigătorului la etapa de plantare a puieţilor |
3-7 octombrie 2016 | Evaluarea în teritoriu a rezultatelor de prindere a puieţilor |
Octombrie 2016 | Premierea câştigătorului la etapa de prindere a puieţilor |
Contactele Centrului Naţional de Mediu: tel. +37322106681; Fax: +37322106680