La 25 aprilie curent, în sala de şedinţe a Centrului de Sănătate Publică Ocniţa, s-a desfăşurat o şedinţă de lucru cu participarea tuturor asistenţilor medicali din raion, responsabili de imunizare. În cadrul şedinţei monitorizate de către medicul-şef al CSP Ocniţa, d-l Pavel GÎSCĂ, asistenţa a fost informată despre importanţa şi rolul imunizării.
„Nici un copil nu ar trebui să fie refuzat la dreptul de a fi vaccinat din motive neîntemeiate, inclusiv economice sau sociale. Toate barierele trebuie să fie depășite».
Dr. Margaret Chan,
Directorul general al OMS
Imunizarea este unul dintre mijloacele rentabile și de succes pentru a ajuta copiii să formeze o societate sănătoasă și dezvoltată. Privind retrospectiv în timp, au fost înregistrate progrese enorme datorită imunizărilor, aproximativ la nivel global sunt prevenite anual 3 milioane de decese, dar totuși 18,7 milioane de copii rămân a fi nevaccinați. Este în puterea noastră de a înlătura acest decalaj. E timpul pentru a completa lacunele existente cu toate forțele posibile.
În acest context, în perioada 24-30 aprilie, în Republica Moldova, va fi marcată Săptămâna Europeană a Imunizărilor în care vor derula activităţi de abordare a provocărilor legate de vaccinare cu informarea şi implicarea publicului.
Anul acesta, sloganul „Preveniţi. Protejați. Imunizați.” va fi completat și cu un alt mesaj cheie „Vaccinarea pe tot parcursul vieții” — un memento ce va fi util în promovarea vaccinărilor atât a copiilor, cât și a adolescenților și adulților.
Scopul activităților în cadrul Săptămânii Europeane a Imunizărilor este „Creșterea acoperirii vaccinale”, cu următoarele obiective:
- Siguranța unei societăți sănătoase;
- Creșterea acoperirii vaccinale;
- Conșteintizarea populației despre importanța vaccinurilor;
- Scăderea morbidității bolilor prevenibile prin vaccinuri;
- Eliminarea Rujeolei și Rubeolei;
- Prioritizarea Vaccinărilor;
- Minimalizarea provocărilor și problemelor din domeniul imunizărilor;
Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății indică o acoperirea vaccinală la nivel global de 86 %, iar 129 de state au nivelul de peste 90 %. Spre exemplu doar datorită vaccinării împotriva rujeolei din 2000-2014 au fost prevenite aproximativ 17,1 milioane de decese, este o realizare destul de importantă ce relevă doar o mică parte din succesele imunizărilor.
Grație Programului Național de Imunizări din Republica Moldova, mulți dintre părinți nu au mai întâlnit cazuri de difterie, rujeola, rubeolă sau poliomielită. Doar în cazul unei cuprinderi vaccinale joase aceste boli nu se vor lăsa uitate în timp și vor afecta din nou copii, așa cum demonstrează experiența Ucrainei, care anul trecut a înregistrat 2 cazuri de infecție cu poliomielită.
Atât timp cât nu se vor atinge obiectivele Programului Național de Imunizări, în special creșterea acoperirii vaccinale de 95%, copiii cât și adulții sunt expuși unui risc iminent de îmbolnăvire cu difterie, poliomielită, tetanos, tusea convulsivă, rujeolă, rubeolă, oreion, infecție rotavirală, pneumonii, infecția ci Haemophilus influenzae (Hib), hepatită virală tip B, etc..
Siguranţa şi calitatea vaccinurilor este verificată de către specialiștii calificați ai serviciului supravegherii de stat a sănătății publice și organizațiile internaționale sub aspectul de evaluare continuă a lanțului frig.
Pe parcursul anului precedent cuprinderea vaccinală în Republica Moldova a constituit circa 91,09 %. Cu toate că accesul la imunizări este unul gratis și accesibil în toate regiunile țării, nivelul cuprinderii cu unele vaccinuri este unul insuficient și care nu asigură un scut sigur de protecție a populației. Un rol important în acest insucces îl are impactul nivelului de acoperire cu imunizări jos a regiunii din stânga Nistrului. Alte cauze actuale sunt cele de refuzul la vaccinare, datorită formării negative a imaginii despre vaccinuri în mass media, diferite surse de internet și rețele de socializare. Își au vina și lucrătorii medicali care deseori recurg la abuzul contraindicațiilor medicale și nu aplică tehnici de comunicare în convorbirea cu părinții despre imunizare.
Pe parcursul anului precedent a fost asigurată supravegherea şi investigarea reacţiilor adverse postvaccinale (RAP). Analiza comparativă denotă, că numărul reacțiilor adverse postvaccinale înregistrate și raportate în a. 2015 au fost la nivelul anilor precedenți. Reacţiile după administrarea vaccinurilor s-au manifestat sub o formă ușoră, toate finalizându-se cu însănătoşire după tratamentul adecvat pe parcursul a 2 zile, fără consecinţe şi pericol pentru sănătate şi viaţă. Reacțiile adverse au fost raportate din diferite teritorii ale țării, după administrarea diferitor serii de vaccin, ne având o legitate anumită. De menționat, că nu au fost observate cazuri de RAP severe și nici cazuri legate de mânuirea nesigură a vaccinului.
Prin prisma obiectivelor incluse în Programul Național de Imunizare se atestă o necesitate de dezvoltare continuă și fortificare a mecanismelor de combatere a impedimentelor atingerii progresului propus. Cu toate că au fost obținute succese, rămâne loc pentru multe alte noi acțiuni majore, printre care îmbunătățirea abilităților de comunicare a personalului medical pentru convingerea părinților de a vaccina copii, informarea populației despre beneficiile imunizării și siguranța vaccinurilor.
Imunizarea a fost și va continua să fie — un mare succes, în cazul în care aceasta este și va rămâne o prioritate pentru sistemul de sănătate și societate!!!
Preveniţi. Protejați. Imunizați
Pavel Gîscă, medic șef CSP Ocnița, medic epidemiolog