Home / Cotidian / Rolul sindicatelor în protecția drepturilor familiei, securitatea și sănătatea la locul de muncă

Rolul sindicatelor în protecția drepturilor familiei, securitatea și sănătatea la locul de muncă

La Ocnița s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul  Rolul sindicatelor în protecția drepturilor familiei, securitatea și sănătatea la locul de muncă.  Alături de sindicaliști,  la eveniment au fost invitate și oficialități raionale din mai multe domenii: șeful Direcției Învățământ, Ivan Zaharco; reprezentanta Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, Stela Țurțurica; șefa Serviciului Stăre Civilă, Svetlana Cotova; reprezentanta Agenției Ocupării Forței de Muncă, Ludmila Blîndu; medicul otolaringolog, Vladimir Margarint și, de la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, reprezentantul  Inspectoratului muncii al sindicatelor, Alexandru Pascari.

Evenimentul a fost moderat de Ecaterina Sturzinschi, președinta Asociației sindicale ra­ionale a Federației „Sindlex, reprezentanta CNSM în raio­nul Ocnița. Activitatea s-a organizat în contextul marcării Zilei Mondiale a Securității și Sănătății în Muncă și Zilei Internaționale a Familiei.

În cadrul discuțiilor, au fost menționate valorile familiei,  promovate activ de sindicate. Totodată, la masa rotundă s-a discutat despre situaţia actuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din Republica Moldova, în raion şi, au căutat să identifice soluţii de îmbunătăţire.

Potrivit Ecaterinei Sturzinschii, activitatea se desfășoară în scopul promovării prevenirii accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, precum și sensibilizarea rolului familiei — principalul sprijin de care se poate bucura orice persoană. O familie puternică și sănătoasă stă în spatele fiecărui angajat care se bucură de succesul muncii sale. Astfel, își asigură un trai decent, bunăstarea și armonia în familia sa.

În opinia vorbitorilor, această activitate este și una de sensibilizare și informare a participanților, ce ține de prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

Alexandru Pascari susține că un rol important la prevenirea accidentelor de muncă constituie informarea angajaților și crearea unui mediu de muncă controlat, ce implică îmbunătățirea cunoașterii riscurilor de către toți cei implicați în procesul de muncă.

Din 27 octombrie 2017, Inspectoratului de Stat al Muncii i-a fost limitată funcția de control de stat, rămânându-i doar controlul asupra respectării actelor legislative și a altor acte normative în domeniul raporturilor de muncă, cu excepția securității și sănătății în muncă. Din această dată, în Republica Moldova nu s-a desfășurat controlul de stat în domeniul securității și sănătății în muncă, fapt care a dus la creșterea numărului accidentelor de muncă și diminuarea protecției lucrătorilor la locurile de muncă.

Conform datelor statistice prealabile ale Inspectoratului de Stat al Muncii, în anul 2018 în țara noastră au avut loc 427 accidente la locul de muncă, în urma cărora au avut de suferit 483 de persoane, 28 dintre care și-au pierdut viața, 12 din ei au fost membri de sindicat, spune Ecaterina Sturzinschi.

În ultimii 10 ani, în urma accidentelor de muncă produse în Republica Moldova au avut de suferit circa 5000 de persoane.

La eveniment s-a discutat și despre importanța angajării în câmpul muncii. Din motivul lipsei a locurilor de muncă, mulți pleacă peste hotare. Astfel, numărul nou-născuților este în descreștere. Crește numărul divorțurilor. Scade numărul populației. Copiii sunt educați prin intermediul internetului, lipsiți de căldura părintească.

Încadrarea în câmpul muncii a fiecărui matur, cu un salariu decent, care ar putea asigura copiilor o copilărie fericită, iar vârstnicilor – o bătrânețe liniștită – ar fi o soluție pentru nucleul societății – familia.

Activitatea a fost întregită de numere artistice prezentate de colectivele Centrului de Creație a Copiilor, precum și de unii membri ai sindicatului. O scenetă socială a fost jucată de profesorii LT M. Sadoveanu. Totodată, pentru participanții la eveniment a fost creată o expoziție de lucrări manuale, confecționate de elevii CCC Ocnița.

Activitatea de sensibilizare și informare a fost organizată în contextul marcării Zilei Mondiale a Securității și Sănătății în Muncă și Zilei Internaționale a Familiei.

EDIT Media

 

 

About rciumac

Check Also

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA LĂCAȘELE DE CULT

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA LĂCAȘELE DE CULTPentru prevenirea evenimentelor nedorite este necesară respectarea …

Добавить комментарий