Home / Cotidian / Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză.

Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză.

Lumea fără tuberculoză

În fiecare an, Ziua Mondială a Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei a consecinţelor devastatoare asupra sănătăţii, sociale şi economice ale tuberculozei şi pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Ziua Mondială a Tuberculozei din a.c. este marcată sub genericul „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză”.

În pofida progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecţios din întreaga lume, revendicând peste 4 500 vieţi pe zi. Apariţia tuberculozei multi-drog rezistente, adică rezistente la preparatele antituberculoase, prezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii care scade şansele în lupta împotriva tuberculozei.

Situaţia epidemiologică prin tuberculoză

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe parcursul anului 2017, circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în a.2016 au decedat peste 1,8 milioane de persoane. Tuberculoza devenind astfel, cel mai mare ucigaş infecţios la nivel mondial.

În 2016, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 250 mii de copii au decedat,inclusiv copiii cu tuberculoză asociată cu HIV).

Oricine poate contracta tuberculoză,  însă boala prosperă printre persoanele, care trăiesc în sărăcie, comunităţi şi grupuri marginalizate şi alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranţii, refugiaţii, minorităţile etnice, alte persoane, care lucrează şi locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familiile cu mulţi copii marginalizate, etc.

Factori precum: malnutriţia, sărăcia, salubritatea deficientă în combinaţie cu consumul exagerat de tutun şi alcool, diabetul zaharat – majorează riscul şi creşte receptivitatea la TBC.

Tuberculoza (TBC) este una dintre primele zece cauze ale decesului la nivel mondial, în pofida faptului că, cu un diagnostic precoce şi un tratament corect, majoritatea persoanelor bolnave de tuberculoză pot fi vindecate. TB afectează orice parte a lumii şi în prezent nu este ţară care să nu fie afectată, mai mult sau mai puţin,  de tuberculoză. Republica Moldova se regăseşte în cele 30 de ţări cu o povară înaltă la tuberculoză.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice prin tuberculoză, morbiditatea menţinându-se la nivel înalt (3358 de cazuri în a. 2017 şi 3576 cazuri în 2016), comparativ cu unele ţări europene.  Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 – 88.6 la 100.000 populaţie) . Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7,9 la 100.000 populaţie (2016 – 9,4 la 100.000 populaţie), adică 321 cazuri de deces în 2017 şi 372 cazuri în 2016. Doar 78 % dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrog-rezistentă – are o rată de succes de doar 66 %.

În raionul Ocniţa s-a menţinut o morbiditate stabilă prin tuberculoză. S-a determinat o incidenţă a morbidităţii de 48,6 la 100 mii populaţie, iar comparativ cu a. 2016, când s-a înregistrat incidenţa de 57,9 la 100 mii populaţie, morbiditatea a scăzut de circa 1,2 ori. În general incidenţa morbidităţii prin cazuri noi a tuberculozei, în ultimii 5 ani are tendinţă uşoară de scădere (a. 2013 – 63,8 la 100 mii populaţie).

Tuberculoza: cauzele şi căile de transmitere

Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Tuberculoza este vindecabilă şi poate fi prevenită.

Tuberculoza se răspândeşte de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu TB pulmonară tuşesc, strănută sau scuipă propulsează germenii tuberculozei în aer. O persoană trebuie să inhaleze numai câţiva dintre aceşti germeni pentru a deveni infectată.

Aproximativ un sfert din populaţia lumii au tuberculoză  latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectaţi, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală şi nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacteriile  tuberculozei au un risc de 5-15 % de a se îmbolnăvi pe parcursul vieții. Cu toate acestea, persoanele cu  un sistem imun compromis, cum ar fi persoanele infectate cu HIV, malnutriţi sau diabetici, sau persoanele, care fumează, fac abuz de băuturi alcoolice prezintă o probabilitate mult mai mare de a se îmbolnăvi.

Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, simptoamele (cum ar fi tusea, febra, transpiraţia nocturnă sau pierderea în greutate) pot fi nesemnificative timp de mai multe luni. Acest lucru poate duce la întârzieri în adresabilitate şi rezultă în transmiterea bacteriilor altor persoane. Persoanele bolnave pot infecta alte 10-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an.

Cine este cel mai expus riscului?

Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulţii în cei mai productivi ani. Cu toate acestea, toate grupurile de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri şi decese sunt în ţările în curs de dezvoltare.

Persoanele infectate cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta TB activă. De asemenea, riscul de a dezvolta tuberculoza activă este  mai mare la persoanele care suferă de alte afecţiuni, care afectează sistemul imunitar.

Simptomele comune ale tuberculozei pulmonare active sunt tusea cu sputa şi ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră şi transpiraţii nocturne.

Tratament

Tuberculoza este o boală tratabilă şi curabilă. Tuberculoza sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene, care sunt furnizate şi însoţite de informaţie, supraveghere şi sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Fără acest sprijin, aderenţa la tratament poate fi dificilă şi boala se poate răspândi. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate atunci când medicamentele sunt furnizate şi luate în mod corespunzător. O problemă în cadrul tratamentului sunt cazurile cu tuberculoză multi-drog rezistentă. Medicamentele antituberculoză au fost utilizate zeci de ani, iar rezistenţa la acestea apare atunci când medicamentele respective sunt utilizate necorespunzător, cînd pacienţii întrerup tratamentul.

În Republica Moldova şi inclusiv raionul Ocniţa, în scopul reducerii poverii tuberculozei, a fost elaborat şi aprobat Programul naţional şi teritorial de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 pentru asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic şi tratament de calitate şi aplicarea intervenţiilor strategice centrate pe pacient, care sunt specificate de obiective, care includ:

  • Asigurarea accesului universal la diagnosticul precoce al tuturor formelor de tuberculoză, cu depistarea cazurilor cu tuberculoză multidrogrezistentă;
  • Asigurarea accesului universal la tratament prin abordare centrată pe pacient cu obţinerea ratei de succes printre cazurile noi de tuberculoză pulmonară, bacteriologic confirmate, şi cazurile noi cu tuberculoză multidrogrezistentă;
  • Asigurarea măsurilor de profilaxie în controlul tuberculozei şi menţinerea unei rate de vaccinare cu vaccinul antituberculos Bacillus Calmette–Guérin (BCG) la naştere;
  • Dezvoltarea şi aplicarea instrumentelor noi şi intervenţiilor inovative în domeniul controlului tuberculozei;

 

Prin consolidarea capacităţilor sistemului de sănătate, implicării comunităţii şi a organizaţiilor societăţii civile în controlul tuberculozei prin abordare centrată pe pacient vom avea o lume fără tuberculoză.

 

Medic epidemiolog

CSP Ocniţa                   DIANA BURLAC

About rciumac

Check Also

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița Proprietarii …

Добавить комментарий