Șezătoare ca pe timpuri. De Sfântul Andrei la Mereșeuca
În timp de câteva ore, tradițiile au reînviat la Căminul Cultural din Mereșeuca – un sat cu rădăcini adânci, crescute din temelia străbună.
O șezătoare ca pe timpuri, dedicată noaptei dinaintea Sfântului Andrei, a adunat mai mulți elevi, profesori, dar și localnici. La sărbătoare nu a lipsit nici primarul, Emilia Albu.
Inițiativa de organizare a șezătoarei aparține elevilor clasei a VII, dirigintă Ala Tomai. Ideea a fost realizată grație susținerii acordate de către șeful Căminului cultural, Ion Sultan. Acest parteneriat a reușit să demonstreze că, tânăra generație din Mereșeuca, iubește și respectă tradițiile, obiceiurile păstrate din străbuni, ca pe cea mai de preț comoară.
O șezătoare în toată regula, cu décor în stil tradițional și, nu numai. Fetele, îmbrăcate în straie populare, au înscenat ritualuri pentru «noaptea vrăjilor», au spus legende populare despre Sfântul Andrei. Și băieții au venit în scena improvizată cu cel mai popular obicei practicat în noaptea magică de Sfântul Andrei — furatul porților unde sunt fete nemăritate.
Din povestirile localnicilor, prezenți la eveniment, elevii au aflat cât de fascinante și iubite de tineret erau obiceiurile legate de sărbătoarea Sfântului Andrei. Iar fetele au ascultat cu atenție cum se făceau «misterioasele» turte care vesteau cine prima se va căsători.
Potrivit Alionei Bacal, director adjunct al gimnaziului Mereșeuca, astfel de șezători, prin care se păstrează și promovează tradițiile și obiceiurile, ce ne reprezintă ca națiune cu un trecut frumos, au o importanță majoră la educarea generațiilor în creștere. Frumusețea obiceiurilor populare vine din familie, apoi se dezvoltă în școală și se promovează în societate.
Astfel, la Mereșeuca se cultivă spiritul valorilor autentice, moștenite de la înaintași.
Sfântul Andrei e o sărbătoare religioasă de care se leagă tradiții, obiceiuri, dar și superstiții.
EDIT Media