Stagiul de Formare Profesională Continuă la Ocniţa
Ieri, 26 martie, 92 de pedagogi din raionul Ocniţa au primit Certificate de participare la stagiul de Formare Profesională Continuă. E pentru prima dată cînd profesorii ocniţeni au beneficiat de acest serviciu, fără a-şi schimba graficul de lucru sau a pleca de-acasă pe cîteva săptămîni, aşa precum erau nevoiţi s-o facă.
Iniţiativa de a organiza stagiile de Formare Profesională Continuă în teritoriu aparţine d-nei Nina Vacari, şef Centrul Metodic. Însă, totul a fost posibil, datorită implicării şi susţinerii totale a d-lui Ion ZAHARCO, şef Direcţia Învăţămînt Ocniţa.
Stagiul de Formare Profesională Continuă la Ocniţa, cu formatorii naţionali de la Universitatea de Stat din Tiraspol, sed. Chişinău, a durat 5 săptămîni. Orele s-au desfăşurat în zilele de sîmbătă, duminică şi în vacanţa de primăvară.
Şeful Programei de Formare Continuă, d-l Viorel BOCANCEA, dr. în pedagogie, conferenţiar universitar, autor de manuale de Fizică pentru licee şi gimnazii, menţionează că, şi pentru ei este prima ieşire în teritoriu. “Reprezentăm Universitatea de Stat din Tiraspol, sed. Chişinău. Salutăm această idée de a fi mai aproape de profesori, de a economisi din sursele financiare, în raport cu cele desfăşurate în Chişinău. După unele calcuri, se economiseşte aproximativ 4000 de lei (drum, cazare, ore înlocuite..). Deci, ideea este că formatorii noştri se deplasează în teren, organizăm în zilele de sîmbătă şi dumincă aceleaşi Cursuri, cu acelaş program şi număr de ore, semnat în Certificat..”. D-l Bocancea a mai menţionat că, deoarece se află la etapa finală cînd se înmînează Certificatele, totuşi, mai are planuri de colaborare în perspectivă. “Ne gîndim la deschiderea unui Centru de Formare Profesională Continuă aici, la Ocniţa. Pentru aceasta vom avea nevoie de formatori locali pe care îi vom pregăti la noi, la UST. Sunt convins că Direcţia Învăţămînt va crea condiţiile necesare de deschidere a acestui Centru…Mai avem contracte cu mai multe raioane, însă aici vedem o perspectivă mai mare. Se simte necesitatea de a implementa ceva nou, de a-i deschide spre o schimbare… . Mulţumesc d-lui Ion Zaharco şi d-nei Nina Vacari pentru aşa o primire călduroasă, pentru condiţiile care s-au creat pentru formatori. Esenţial pentru noi a fost ca profesorii să fie mulţumiţi de Cursul predat.”
Cu bunăvoinţă, a hotărît să împărtăşească impresiile cu noi, şi d-l Ion COJOCARU, dr. în pedagogie, conferenţiar universitar, autor a peste 40 lucrări metodice şi ştiinţifice: “…Noi ieşim în teritoriu şi vedem Omul. Ar fi bine ca aceste Cursuri să fie de mai lungă durată. Ce dovedim în acest timp scurt? Numai reuşim să facem cunoştinţă, că deacum trebuie să ne despărţim. Ne-am simţit foarte bine la Ocniţa…” Dumnealui a venit şi cu un sfat către toţi profesorii din raion: “Lucraţi, luptaţi, fiţi activi, căutaţi conlucrare, descoperiţi, implementaţi şi, nu cedaţi cînd ştiţi că merită efortul. Macarenco spunea că dacă ai trăit o zi, o oră fără a face ceva nou, degeaba ai trăit. Nu uitaţi, şcoala e începutul tuturor începuturilor. Dacă şcoala moare, va muri totul. Vă îndemn să nu lăsam această instituţie fără schimb de generaţie. Aşteptăm elevi să ne vină la informatică, matematică, la clasele primare etc. Uşa Universităţii de Stat din Tiraspol este deschisă pentru toţi! Vă aşteptăm cu drag!”
Despre scopul desfăşurării acestor cursuri de Formare Profesională Continuă, s-a referit d-na Nina Vacari, şef CM DÎ Ocniţa: “Obiectivul principal urmăreşte dezvoltarea performanţelor profesionale a cadrelor didactice. Certificatul de Formare Continuă este o cerinţă a procesului de atestare a cadrelor didactice. E necesar ca o dată la 5 ani, conform Regulamentului de atestare şi, o dată la 3 ani, conform Codului Educaţiei să realizeze cursuri de Formare Continuă. Centrul Metodic optează, mai întîi de toate, pentru calitate, apoi pentru Certificate. …Sunt foarte mulţumită că s-au realizat aceste Cursuri la care mă gîndeam de ceva timp. Mulţumesc pentru susţinere d-lui Ion Zaharco care a contribuit la realizarea acestei idei aici, în teritoriu. Mulţumesc tuturor cadrelor didactice pentru receptivitate de a se înscrie la aceste cursuri de bun augur. Şi, cu plecăciune, din numele tuturor cursanţilor, mulţumim formatorilor de la Universitatea de Stat din Tiraspol, sed. Chişinău – formatori de calitate, academicieni, doctori în ştiinţe, autori de cărţi, Oameni cu Suflet Mare, aşa precum: d-l Nicolae Silistraru, dr. hab.în pedagogie, are peste 150 de publicaţii ştiinţifice, şef de catedră la UST, d-l Viorel Bocancea, d-l Ion Cojocaru, d-l Mitrofan Ciobanu, academician, d-na Nina Volontir, d-na Teodora Vascan, d-na Angela Dascăl, d-na Stela Duminică şi, cel mai mult ne-a impresionat d-na Silvia Golubiţchii. Profesorii, chiar din a doua zi, au început să implementeze la orele lor cele auzite şi însuşite de la această Doamnă. Nu ne oprim aici. Sperăm, împreună cu d-l Zaharco, să creăm un partenereat cu UST, un lucru benefic atît pentru profesori, cît şi pentru elevii noştri”.
Profesorii au rămas foarte mulţumiţi de calitatea orelor predate, de noile tehnici şi metode educaţionale aflate de la cei mai de vază Dascăli ai RM. “Desfăşurarea Cursurilor în teritoriu este o medotă foarte bună şi corectă. Noi am avut posibilitatea să ne perfecţionăm şi, totodată să fim la serviciu şi în familie. Sincer, am rămas plăcut uimiţi de abilităţile profesionale ale formatorilor de la UST. În cadrul orelor ei ne îndemnau la dialog, ne întrebau ce părere avem, ce credem despre un lucru sau altul, deci pentru ei conta părerea noastră. Ne ascultau, ne sugerau diferite idei… Atît de captivant se desfăşurau orele că nici nu observam cum trece timpul… Mulţumim din suflet Direcţiei Învăţămînt, inclusive Centrului Metodic pentru organizarea acestor utile cursuri..”, ne-a spus una dintre deţinătoarele de Certificat al cursului de Formare Profesională Continuă, d-na Angela Vidaico, învăţătoare la clasele primare, L.T. “Gh.Biruitorul” din or. Ocniţa.
D-l Viorel Bocancea, după semnarea celor 92 de Certificate, ne-a spus că a rămas încîntat de lucrul la Ocniţa. “…Ne-am simţit ca acasă şi, sper să mai venim aici..Ne pare foarte bine că profesorii de la Ocniţa sunt dornici de a cuceri noi orizonturi împreună cu noi, cei de la UST”.
Gazda stagiului de Formare Continuă Profesională a fost L.T. “Gh. Biruitorul” din or. Ocniţa, director Alexandru Crivoi.
Ludmila Podgurschii
P.S. Deoarece sunt şi eu absolventa Universităţii de Stat din Tiraspol – prima instituţie de învăţămînt superior din RM, caut să găsesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima toată Mulţumirea, Recunoştinţa şi Stima faţă de Dumneavoastră, stimaţi Profesori! Cu „ochii umezi de dor şi istorie”, cu bruma trudei creatoare-n păr, graţie muncii care o depuneţi zilnic pe altarul profesional, Dumneavoastră făuriţi noi şi noi destine omeneşti. Ne-aţi îmbrăcat sufletul în nobleţe, gîndurile — în puritate şi inima — în dragoste de neam şi limbă.
Mulţumesc tuturor profesorilor care, timp de 4 ani, ne-aţi luminat cugetul şi drumul vieţii, ne-aţi încurajat şi motivat de a cuceri mai îndrăzneţ Olimpul tainic al verbului matern, al înţelepciunii din carte, al miracolului marilor opere din patrimoniul literaturii naţionale şi universale.
Lecţia care nicicînd nu o vom uita este de a fi Om în viaţă. Ne-aţi transmis, în primul rînd, ceea ce sunteţi Dumneavoastră, apoi ceea ce ne-aţi predat la ore. Sunt mîndră că V-am cunoscut şi am reuşit să descoper ceea ce căutam…
Vă urez să fiţi mereu o „Lumină nestinsă”, să aveţi ţinta sus şi drumul drept, să oferiţi lumină şi căldură chiar şi-n cele mai mari „întunecimi”.
Fie ca Bunul Dumnezeu să Vă binecuvînteze cu spor, sănătate de diamant şi munca să Vă fie rodnică pentru toţi discipolii DVS.