Interviu cu Eleonora SMOCHINĂ, ftiziopneumolog, medic de categorie superioară
Tuberculoza continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică
Tuberculoza este extrem de contagioasă, întrucât se transmite de la o persoană bolnavă la alte persoane pe calea aerului. Sursa principală de infectare cu tuberculoză este omul bolnav, eliminator de bacilli, adică pacientul cu formă avansată de boală, cu proces distructiv în plămâni.
Astfel, orice persoană, indiferent de statutul social sau poziția materială, nimerind în contact îndelungat cu bolnavul eliminator de bacilli, poate face tuberculoză, mai ales atunci, când este compomisă imunitatea: stresul social, șomajul, migrația, surmenajul fizic și psihic, prezența unor maladii cronice, subalimentația.
În perioada desfășurării campaniei de informare pe tema tuberculozei, EDIT Media a realizat un interviu cu Eleonora SMOCHINĂ, ftiziopneumolog raional, medic de categorie superioară și, coordonatorul Programului Teritorial de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020.
- Ce este tuberculoza?
- Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial şi constituie o importantă problemă de sănătate publică.
- Ce organe ne afectează această maladie?
- Cel mai adesea, această boală afectează plămânii, dar poate fi localizată în orice parte a organismului.
- Care sunt simptomele?
- Cel mai frecvent simptom este tusea, care iniţial este seacă, ulterior productivă sau uneori hemoptoică (cu sânge). Este important ca persoana să se adreseze medicului dacă tusea persistă cel puţin 3 săptămâni în afara unei cauze cunoscute (răceli, viroze, pneumonii, reflux gastro-esofagian, sinuzite etc.). Transpiraţiile (nocturne sau la efort) apar de asemenea frecvent. Dispneea (senzaţia de lipsă de aer) de efort şi scăderea în greutate apar de obicei mai târziu în evoluţia bolii. Uneori tuberculoza poate determina simptome similare unei pneumonii (febră înaltă, frisoane, alterarea stării generale, greaţă etc.), sau cu hemoptizii masive, ameninţătoare de viaţă.
- Cum poate fi prevenită tuberculoza?
- Prin depistarea la timp. Se cunoaște că orice persoană netratată, cu TV activă poate infecta între 10 -15 persoane pe an. Menționez că infecţie nu înseamna boală, ci faptul că persoana respectivă a venit în contact cu bacilul Koch. Pentru a preveni boala, recomand:
- Vaccinarea BCG a nou-născuţilor;
- Evitarea locurilor agglomerate;
- Însuşirea unui stil de viaţă sănătos (mese regulate, evitarea fumatului, a consumului de alcool şi droguri);
- Prezentarea în cel mai scurt timp la medic în cazul apariţiei simptomelor descrise mai sus;
- Prezentarea la Dispensarul Teritorial de Pneumoftiziologie dacă aţi venit în contact cu o persoană bolnavă de TB;
- Profilaxia infecţiei HIV/SIDA (poate duce la apariţia tuberculozei la persoanele infectate TB prin scăderea imunităţii organismului;
- Campanii de informare despre TB îndreptate în special către categoriile sociale defavorizate.
- Câte cazuri de tuberculoză sunt înregistrate în raionul Ocnița?
- S-a înregistrat o diminuare a numărului de cazuri. În 2017 au fost depistate 24 cazuri (cu 13% mai puțin față de 2016 și respectiv cu 7% față de 2015). Cu părere de rău, în raion ca și în toată țara, în ultimii ani s-a majorat numărul de bolnavi cu multidrogrezistența primară, adică inițial au fost infectați cu micobacterii déjà rezistente la preparatele antituberculoase principale, care necesită tratament de lungă durată, până la 2 ani cu preparate de linia II. Spre exemplu în 2017, printre cazurile noi de tuberculoză, au fost depistați 6 pacienți cu multidrogrezistență și, asta datorită faptului că din februarie 2016, în raion a fost introdusă metodă rapida de diagnostic GXpert, care ne permite să avem un rezultat a rezistenței la rifampicină în decurs de 2 ore. În prezent, pe raion, în tratamentul DOTS PLUS sunt 16 bolnavi. Aș vrea să menționez că, în anii precedenți pacienții cu MDR care au fost incluși în acest tratament au finalizat cu vindecare.
- În ce localități au fost depistate mai multe cazuri de tuberculoză?
- În orașul Otaci – 7 cazuri; satul Naslavcea – 4 cazuri; or. Ocnița – 4 cazuri; s. Gîrbova – 3 cazuri; s. Ocnița – 3 cazuri; Lipnic – 3 cazuri. În celelalte localități – doar cazuri sporadice.
- Anual, câte decese de tuberculoză se înregistrează în raion?
- Mortalitatea la fel s-a micșorat. De exemplu, în anul 2017 au decedat de tuberculoză 3 bolnavi, 2 fiind din rândul recidivelor (1 cu MDR), 1 caz de deces a fost diagnosticat cu coinfecția HIV/SIDA dintre cazurile noi.
- Tuberculoza se tratează?
- La moment orice tip de tuberculoză poate fi tratată. Tratamentul împotriva tuberculozei este asigurat de stat. Spre îmbunătățirea aderenței la tratament al pacienților și susținerea materială și psihologică pe parcursul tratamentului, în cadrul serviciului de ftiziopneumologie funcționează Centrul Comunitar de suport al pacienților cu tuberculoză în condiții de ambulator cu noi angajați – psiholog și asistent social.
- Care sunt pașii trasați pentru lupta împotriva tuberculozei?
- Pe viitor mi-aș dori să ridicăm rata de succes a tratamentului tuberculozei peste 90%, să sporească ponderea depistării bolnavilor printre simptomatici, din grupele de risc și cei cu vigilență sporită de îmbolnăvire, să se ridice nivelul de trai al populației. Toate acestea vor face ca incidența prin tuberculoză să scadă, indicatorul mortalității prin această boală să revină la zero și să trăim într-o societate sănătoasă.
Însă pentru a obține aceste rezultate, trebuie să ne implicăm cu toții pentru stoparea acestei maladii, să fim susținuți de către Administrația Publică Locală, Organizații nonguvernamentale, mass-media și de întreaga societate.
- Vă mulțumim pentru informația oferită.
Reporter EDIT Media