Prioritățile tinerilor din raionul Ocnița
Tinerii din Ocnița vor să-și facă auzită vocea. Iar ideile lor — să ajungă pe agenda autorităților raionale, dar și republicane. Decizia aparține Consiliului Raional al Tinerilor, dar și echipei de voluntari Impică-te și Tu, AO Paradis.
Astfel, la 25 septembrie, în sala de ședințe a CR, s-a organizat o masă rotundă a tinerilor cu participarea președintelui de raion, Vasile Romaniuc.
La eveniment a fost prezent și Vicepreședintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Roman Banari.
La masa rotundă au fost invitați și consilieri raionali, primari, reprezentanți din domeniul educație, sănătate, economie și ai Inspectoratului de Poliție Ocnița.
Pe parcursul acestei întruniri s-a realizat un schimb interactiv de idei, de propuneri și experiențe care au conferit diversitate și dinamism evenimentului, dar care mai presus de orice, și-au îndeplinit obiectivul: tinerii au identificat problemele cu care se confruntă, dar și potențialele soluții care-i determină să creadă că vocea lor poate și trebuie să se facă auzită de autorități.
Tinerii vor să se implice mai mult în problemele comunității din care fac parte.
Cea mai întâlnită formă de participare a lor la viaţa politică este participarea la vot, iar modalitatea de participare la viaţa civică este voluntariatul. Alte forme de participare politică şi civică,tinerii nu percep, deoarece nu sunt direct implicaţi.
O problemă importantă identificată de tineri, este șomajul, lipsa locurilor de muncă și lipsa perspectivelor profesionale. Una dintre soluţiile pentru care optează tinerii este migraţia, ceea ce reprezintă o consecinţă şi o ameninţare pentru dezvoltarea tinerilor în raion.
În opinia tinerilor, ei au nevoie de un set de practici sociale care le-ar dezvolta gândirea critică, forma competențe și stimula implicarea lor mai activă în viața comunității.
La masa rotundă s-a vorbit și despre problemele care afectează sănătatea populației tinere: Consumul de alcool, drogurile, fumatul, substanțele toxice des utilizate, sexul neprotejat ș.a. Ei consideră că sunt informați insuficient despre modul sănătos de viață. Ba mai mult, consumul de alcool şi droguri este un factor care adesea duce la abuz, violenţă, crime, influenţează negativ reuşita şcolară şi profesională.
La acest capitol au propus autorităților să se organizeze regulat în școli programe ce explică riscurile consumului de alcool, droguri și tabac; Implementarea cursurilor de educație sexuala în licee și Intensificarea serviciilor de informare, consultanţă şi consiliere a tinerilor.
În cadrul ședinței s-a discutat și despre crearea Centrului de Tineret din orașul Ocnița – un incubator al proiectelor prietenoase tinerilor care vor să participare în activități de dezvoltare personală și recreere, de realizare a potențialului, obținerea cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor necesare pentru integrarea lor reușită în societate.
Conform recensământului din anul 2014, numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-30 ani în raionul Ocniţa este de 10492, ce constituie circa 20% din numărul total al populaţiei.
Întrunirea a finalizat cu o fotografie comună a tinerilor alături de toți participanții la masa rotundă.
Evenimentul a fost realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernul Suediei.
Reporter EDIT Media