Home / Cotidian / Administrați antibioticele cu grijă!

Administrați antibioticele cu grijă!

Administrați antibioticele cu grijă!

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%ba19-480x320

         Cu acest îndemn este marcată Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice.

Evenimentul este marcat al doilea an consecutiv, în perioada 14-20 noiembrie 2016. Cu această ocazie, facem apel către toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu prudență sporită și să ia măsuri urgente pentru a combate fenomenul de rezistență la antibiotice.

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Rezistența la antibiotice,  combinată cu lipsa antibioticelor noi omologate, arată că un număr tot mai mare de infecții sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase.

Această problemă este considerată și una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel mondial, ce implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. În fiecare an, în lume, se înregistrează circa 440.000 de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente, responsabile pentru 15.000 de decese. Dintre acestea, circa 81.000 de cazuri se înregistrează în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv Republica Moldova.

Estimările efectuate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că, în Uniunea Europeană, infecțiile cu bacterii rezistente sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde euro pe an. Peste 380.000 de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25.000 persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice. În același timp, 40% din cetățenii europeni cred în mod eronat că antibioticele sunt eficace împotriva răcelii și a gripei.

 

Câteva reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

  • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului după ce dispuneți de antibioticogramă și cunoașteși sensibilitatea la preparatele antimicrobiene;
  • Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
  • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;
  • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
  • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.

 

Pavel Gîscă, medic șef sanitar de stat al raionului Ocnita

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий