ATENŢIE LA CIUPERCI! PERICOL DE INTOXICAȚIE
În ultimele zile în ţară se înregistrează o sporire a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci. Au fost înregistrate cazuri respective de îmbolnăvire prin otrăvire cu ciuperci în raioanele Soroca, Hîncești, Șoldănești, Florești, Edineț, Orhei, Nisporeni, au fost afectate mai multe persoane, inclusiv copii.
Trebuie de menţionat faptul, că majoritatea cazurilor de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau a celor care le procură de la persoane necunoscute. Comercializarea ciupercilor de către persoane neautorizate în piețe, la margine de drum, în locuri insalubre nu este autorizată și este strict interzisă.
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice face apel către populaţie să fie prudentă în consumul de ciuperci şi recomandă măsuri de perevenție:
- Nu consumaţi sau degustaţi, ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune;
- Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate;
- Nu culegeți ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
- Nu implicaţi în procesul de culegere a ciupercilor copiii;
- Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
- Spălaţi bine şi fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, câte 10-15 minute;
- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi spori a bacteriilor, care în condiţii fără aer din conserve produc toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori;
- La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
Reţineţi — conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul otrăvirilor cu ciuperci.
Pavel Gîscă, medic șef sanitar de stat al raionului Ocnița