Home / Cotidian / Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin este una din cele mai prevenibile forme de cancer la femei.

Apare atunci când celulele colului uterin devin anormale . Cancerul cervical reprezintă creșterea necontrolată a celulelor anormale. Începe, de regulă, la suprafață, apoi se extinde adânc în interiorul colului uterin, uter și organele alăturate.

Cancerul de col uterin poate fi cauzat de o infecție virală numită  Papiloma Virus Uman sau HPV. În majoritatea cazurilor, HPV trece de la sine, însă în cazul unui număr mic de femei, virusul va persista. Pentru aceste femei, virusul poate cauza modificări ale celulelor cervicale care ar putea dezvolta cancerul de col uterin, în cazul în care nu vor fi depistate în testul de screening și nu vor fi înlăturate.

În stadii incipiente, nu are simptome, nu prezintă dureri. Depistarea poate fi făcută doar prin screening.

Vaccinarea  și screening-ul de col uterin sunt cele mai eficiente masuri de prevenire a cancerului de col uterin.

Cum acționează vaccinul anti-HPV?

Vaccinul anti-HPV conține particule asemănătoare celor mai frecvent răspândite tipuri de virus HPV care provoacă cancer cervical. Aceste particule nu sunt viruși vii și nu pot cauza infecție, însă atunci când vaccinul este injectat și ajunge în corpul persoanei, sistemul imunitar al acesteia răspunde la vaccin ca și cum ar fi fost un virus adevărat. Producând anticorpi împotriva acestor particule, corpul uman generează un sistem de protecție care va lupta împotriva virusului real atunci când se va întâlni cu acesta. Acest mecanism lucrează impecabil, astfel că vaccinul este aproape 100% eficient în prevenirea viitoarelor infecții cu aceleași tipuri de HPV.

Vaccinarea este eficientă, dacă aceasta precede infectarea. Momentul optimal pentru vaccinarea fetițelor este între 9 și 14 ani. Vaccinul oferă imunitate maximă anume la această vârstă, fiind cel mai eficient atunci când este administrat până la debutul vieții sexuale.

Astfel, vaccinarea va reduce riscul dezvoltării celulelor anormale și va scădea pericolul de apariție a cancerului de col uterin.

 

O altă metodă de prevenire a cancerului de col uterin este testul de screening Papanicolau.

Screening-ul de col uterin are ca scop determinarea absenţei sau prezenţei celulelor anormale în stadii incipiente,atunci când ele pot fi îndepărtate ușor, prevenind astfel apariţia cancerului de col uterin.

Ce este testul Papanicolau?

O examinare scurtă și nedureroasă .Medicul sau asistentul medical prelevează celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei spatule sau a unei periuţe speciale.

Aceste celule se trimit la laborator, unde se examinează la microscop .

Acest test trebuie să efectuieze toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani o dată la 3 ani.

Adresați-vă la medicul de familie pentru a afla rezultatul testului după aproximativ o lună de zile. Majoritatea femeilor vor avea un rezultat normal, ce înseamnă că nu s-au găsit celule modificate.În acest caz, riscul de apariţie al cancerului de col uterin lipsește, dar  trebuie să continuaţi să faceţi acest test Papanicolau o dată la 3 ani.

Unele femei pot avea un rezultat anormal. Ce semnifică faptul, că au fost depistate careva celule anormale ? Aceste modificări nu înseamnă că aveți cancer,  însă reprezintă un semnal de alarmă și trebuie urmărite cu atenție. Rareori rezultatul testului indică prezenţa cancerului de col uterin.

Ce urmează dacă testul Papanicolau este anormal ? Una dintre următoarele măsuri vi se va indica în funcţie de rezultat:

Efectuarea unui nou test Papanicolau în termen de 3-6 luni;

Testarea pentru Virusul Papilloma Uman (HPV), virus care poate  determina apariţia cancerului de col uterin;

Colposcopia – procedură care îi permite medicului să examineze mai detaliat colul uterin.

 

Anual în Republica Moldova în lunile ianuarie – februarie se organizează Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Simbolul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin este Perla Înțelepciunii.

La nivel global, cancerul cervical se situează pe locul trei ca frecvență între formele de cancer în rândul femeilor. În Europa, anual, aproximativ 60000 de femei dezvoltă cancer cervical.

În Republica Moldova  cancerul cervical se plasează pe locul al II-lea în rândul populaţiei feminine între 15-44 de ani.

Aproximativ 4000 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic.

 

Ar fi bine ca fiecare femeie să aibă grijă de sănătatea sa. Boala este mai ușor de a o preântâmpina, decât a o trata. A dobândi sănătate este un curaj, a menține sănătatea este înțelepciune, a o gestiona deștept este iscusință! Fiți mereu sănătoase !

Ina  Beștanco,  Șeful  Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor  Ocnița     

About rciumac

Check Also

Secția Situaţii Excepţionale Ocnița. Norme de securitate în perioada caniculară

Secția Situaţii Excepţionale Ocnița atenţionează cetățenii asupra riscurilor ce pot surveni în perioada caniculară. În …

Добавить комментарий