Home / Cotidian / Foto / „Cât valorează violența în familie?»

„Cât valorează violența în familie?»

„Cât valorează violența în familie?»

Un subiect dur şi delicat, din categoria dramelor tăcute — Violenţa în familie — pe an ce trece capătă popularitate la capitolul Temă de discuţie.

Conform statisticii, numărul victimelor ale violenţei în familie este în creştere. Deşi instituţiile statului responsabile de apărarea drepturilor omului întreprind măsuri de contracarare a acestui fenomen, totuşi, în cele mai multe cazuri femeile abuzate nu îndrăznesc să ceară ajutor şi să rupă tăcerea dramei pe care o trăieşte.

În asemenea cazuri, rolul de colac salvator revine organizaţiilor neguvernamentale, care pot oferi victimilor adăpost,  totodată le pot acorda îngrijire, asistenţă medicală, socială şi psihologică.

În săptămâna voluntariatului, Oxana Zavidei, director AO “STIMUL” a organizat o Masă rotundă cu genericul “Cât valorează violenţa în familie”.

Au fost invitate mai multe autorităţi ale raionului Ocniţa, inclusiv membri ai Coaliției Naționale, primari din regiune și chiar tineri din Consiliul Național al Elevilor  ca să discute despre necesitatea de protejare şi posibilitatea de oferire a sprijinului  victimilor  violenţei domestice.

Scopul organizării acestui eveniment este de a găsi soluţii la problema violenţei domestice la nivel local şi, în primul rând, să aducă mesajul de conştientizare că, într-adevăr, această problemă EXISTĂ.

Potrivit invitaţilor, soluţia este în a deschide un Centru de plasament al victimilor care va servi un refugiu temporar. Încă o propunere a venit din partea lui  Simion Sârbu, directorul Centrului pentru Agresori din Drochia care, a împărtăşit din eficienţa experienţei de lucru la acest capitol şi, a solicitat verde în față vicepreședintelui raional spațiu pentru a deschide  încă un Centru pentru agresori și la Ocnița, întrucât a câștigat un proiect ce poate fi implementat.

Pe parcurs, au fost împărtăşite şi alte exemple realizate pentru prima dată în raionul Ocniţa. Iurie Lupu, primarul de Hădărăuţi a deschis o odaie de plasament chiar în propria casă pentru a ajuta o familie social-vulnerabilă, unde un copil este cu necesități speciale.

Prevenirea şi combaterea violenţei în familie devine o prioritate pentru întreaga societate, căci, asemenea fenomen, nu-i normal și nu-i sănătos să existe  într-o țară care vrea să fie luată-n seamă că fiind civilizată.

Activitatea face parte din Săptămâna Voluntariatului.

 

Reporter EDIT Ocniţa

 

About rciumac

Check Also

Tinerii pot să facă mai mult decât să comenteze pe Facebook la postarea unui partid politic

La alegerile locale generale din acest an, elevii și studenții vor vota la secțiile de …

Добавить комментарий