O adevărată fabrică de vitamine şi antioxidanţi, cu beneficii nebănuite, poate fi găsită chiar în grădina ta. Corpul îți va mulțumi dacă alegi să-l îndulcești cu una dintre cele mai bogate fructe în substanțe antioxidante – Murele – o adevărată aspirină de pădure. Sunt din belșug în această perioadă. Culege și mănâncă pe saturate! Știați că murele conţin nu mai puţin de şapte vitamine, cea mai mare parte fiind reprezentată de complexul B? La capitolul vitamina C, murele se numără printre campioni, din punct de vedere al concentraţiei. În compoziţia bobițelor negre-roşiatice ale acestui fruct se regăsec şi cantităţi importante de vitamina E, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu şi fosfor, scrie topremediinaturaliste.ro. Mai jos, află ce beneficii au murele pentru sănătatea ta:
Murele încetinesc îmbătrânirea
Murele au un nivel ridicat de antioxidanți care feresc organismul de radicalii liberi, responsabili de îmbătrânire.
Murele păstrează sănătatea creierului
Fructele conţin cantităţi foarte mari de antocieni, un antioxidant fitochimic foarte puternic, de culoare închisă, care oferă murelor nuanţa negru-violet specifică. Pe lângă faptul că antocienii protejează celulele nervoase contra radicalilor liberi, murele se pare că îmbunătăţesc transmiterea informaţiilor între neuroni şi reduc nivelul de inflamaţie din celulele nervoase, îmbunătăţind procesul de gândire şi memorare, scrie unica.md.
Murele protejează inima și luptă contra cancerului
Murele conţin unele dintre cele mai înalte niveluri de antioxidanţi dintre toate fructele. Pigmentul din mure ajută la reducerea riscului de boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.
Murele combat inflamația
Inflamațiile sunt la originea multor boli grave, începând de la artrită și până la bolile cardiovasculare. Potrivit unor studii publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, murele au proprietăți antiinflamatorii.
Murele țin la distanță infecțiile
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Periodontal Research, murele au proprietăti antibacteriene puternice. O dietă bogată în mure contribuie la o bună sănătate orală. În plus, murele sunt un rezervor natural de vitamina C, care contribuie la rezistența sistemului imunitar în fața infecțiilor.
Murele îmbunătățesc digestia. Vindecă constipația
Murele sunt o sursă importantă de fibre alimentare, care ajută la stimularea tranzitului intestinal. Foarte bogate în fibre alimentare, murele împing materiile reziduale din intestin, în timp ce acizii organici şi zaharurile complete ajută la normalizarea florei intestinale.
Murele stabilizează glicemia.
Indicele glicemic al murelor este 25. Murele sunt printre puţinele fructe care conţin cea mai mică cantitate de zahăr. Mai exact, 340g de mure conţin 7g de zahăr comparativ cu 16g conţinute de ananasul proaspăt, în aceeaşi cantitate.
Murele contribuie la întărirea oaselor
340g de mure proaspete conţin o treime din necesarul zilnic de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui şi care este necesară sănătăţii oaselor. Vitamina K ajută la formarea oaselor şi în urma unor studii s-a descoperit că deficitul de vitamina K duce la creşterea riscului fracturilor şi osteoporozei. Manganul care se regăseşte în mure ajută la sănătatea oaselor, dar şi la producţia de colagen, ideală pentru piele şi articulaţii.
Murele elimină stresul
Murele conţin substanţe antioxidante ce elimină efectul stresului la nivelul celulelor organismului. În plus, murele conţion cantităţi bune de acid folic, un tip de vitamină B ce oferă suport pentru sistemul imunitar, ajută organismul să tolereze stresul și intensifică descompunerea carbohidraților pentru producerea de energie. Folaţii sunt de asemenea importanţi pentru funcţionarea creierului şi sinteza ADN-ului în corp, mai ales în timpul diviziunii celulare rapide din sarcină.
Murele luptă cu kilogramele în plus
Murele conţin cantităţi mari de nutrienţi, fibre, sunt sărace în calorii, conţin mult kaliu, ce elimină retenţia de apă din organism, intensificând diureza, murele fiind deosebit de importante în orice strategie de pierdere în greutate. Potrivit unica.md, în dieta de slăbire pot fi consumate 1-1,5 ceşti de mure pe zi. Acizii naturali prezenţi în mure inhibă şi echilibrează apetitul.
Precauţii şi contraindicaţii
Femeile gravide nu vor consuma mai mult de 100 de grame de mure pe zi.
Persoanele care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenţă aceste fructe, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale.
EDIT Media
P.S. A avea grijă de tine, nu se rezumă la a lua zeci de medicamente în cazul în care deja te-ai îmbolnăvit. Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă. (Michel de Montaigne) Alege să ai grijă de tine și de sănătatea ta chiar din acest moment! Și nu uita, tu eşti creatorul propriei tale vieţi!