Home / Cotidian / Copii «speciali» care merită atenție deosebită…

Copii «speciali» care merită atenție deosebită…

Copii «speciali» care merită  atenție deosebită…

13 copii cu CES și dezavantajați din punct de vedere socio-economic, elevi al LT. Mihai Sadoveanu , care foarte rar vizitau biblioteca, au constituit grupa țintă a SMB «Genii Tabletiști-OK!» Copiii au primit o doză bună de încurajare, stimulare și suport la construirea încrederii în capacităţile proprii prin activităţile de învăţare şi cele de relaxare și joc.

sss

Luând în considerație durata implimentării serviciului, de la activitatea inițială, ținem să remarcăm schimbarea radicală a acestor copii:  au devenit mult mai sociabili, încrezuți în puterile proprii, descătușați, inconștient au obținut abilități creative în domeniul desenului, lucrului manual, artei teatrale, ceea ce constituie o treaptă foarte semnificativă pentru bunăstrea sufletească a acestor copii deosebiți.

Considerăm necesar să vorbim  despre copiii cu CES, deoarece anume aceștia sunt deseori  ignorați și devalorizați de societate. Munca invățătorului și fară ei este titanică, de aceea, noi, bibliotecarii, ne-am propus  să facem un front comun. Acești copii particulari  trebuie să simtă susținerea societății, ei au nevoie de aprecieri, stimul, să fie mereu încurajați și recompensați.

In acest context,  BPO Ocniţa, Sector Copii, și-a propus implimentarea  serviciului modern de bibliotecă „Genii Tabletiști -OK!” cu instruiri  în utilizarea  tabletelor.

ccc

Serviciul a inclus  6 activități dedicate artei și tabletei (desen, decupare, teatru).

Şedinţele s-au desfășurat săptămânal. Fiecare activitate includea un pas spre realizarea scopului  final comun: prezentarea teatralizată a miniscenetei «Iepurașii curajoși». Activitățile au inclus diverse forme și metode recreative, originale, cognitive şi de socializare, utilizând tableta, respectiv nivelului de percepție și de inteligenţă a acestor copii.

In cadrul  sesiunilor am contribuit   la instruirea copiilor în utilizarea tabletei, in colaborare   cu cadrul didactic de sprijin și pictorul bibliotecii, am provocat utilizatorii la participarea activă în cadrul fiecărei activități din cadrul SMB.

Copiii au fost curioși și sociabili,  manifestînd dorinta de a demonstra că pot face  față provocărilor.  În ziua debutului la Spitalul Raional copiii au fost foarte plăcut agitați și nerăbdători de-a se manifesta.

Premiera spectacolului a fost punctul culminant pentru ei, deoarece,  trecînd bariera psihologică, dînd dovadă de curaj, au evaluat  în fața unui public  larg de la Secția Pediatrie (pacienți, părinți, personal medical).

 

D-na profesoară Curtean Olesea a menționat:

 

«E important și binevenit serviciul în cauză, suntem mulțumiți de colaborare și succesele obținute. Copiii noștri au crescut simțitor, s-au dezghețat, s-au mobilizat și au devenit mai încrezuți, mai descătușați, mai liberi în acțiuni și comunicare, mai responsabili. Colaborarea noastră a dat rod simțitor și, la sigur, va avea continuare.»

 

Pictorul Roman Cojocaru  a menționat:

 

«A fost o experiență frumoasă de-a lucra cu acești copii cu adevărat «speciali» în sens bun al cuvântului, care emană atâta dragoste și bunătate…Copiii au dat dovadă de interes și dragoste în ceea ce fac. S-a simțit o dorință enormă de-a demonstra că sunt capabili și le reușește de minune. «

 

Copiii au recunoscut că au învățat multe, s-au împrietenit între ei, simțindus-e la noi  ca într-o familie unită,  într-un spațiu prietenos și confortabil. Au avut mari  emoții la spitalul pediatrie, dar și mare a fost dorința de a le crea o atmosferă de sărbătoare pacienților copii.

 

Pentru noi, bibliotecarii, este forte important faptul că am contribuit la scoaterea în evidență a acestor copii care, la începutul proiectului păreau a fi indiferenți,  izolați, timizi și neîncrezuți în sine. Pe parcursul proiectului au acumulat abilități creative și multe calități umane, pănă la urmă conștientizînd faptul că esti fericit atunci cînd oferi căldură, bunătate, dragoste celor din jur.

Utiliztorii au obținut abilități de utilizarea tabletei, de fotografiat, de filmat, are le-au folosit  contactând pacienții copii.

Ne bucură faptul că pe parcursul implimentării serviciului «Genii TabIetiști-OK!»,  am reușit să motivăm copiii, să-i încurajăm a avea încredere în puterile proprii, să-i orgnizăm, să le evidențiem personalitatea, i-am unit, i-am stimulat,  am scos la iveală E-ul fiecaruia, am devenit prieteni, formând o confidență .

 

Natalia Caraiman, Biblioteca Publică Orășenească Ocnița, Sector Copii;

telefon 027123034;

Facebook:  Biblioteca Copii Ocnița

email: lenutacaraiman@gmail.com

About rciumac

Check Also

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița Proprietarii …

Добавить комментарий