Excursie binemeritată pentru elevii gimnaziului Gîrbova
«Orice şcoală se mândreşte nu cu numărul, ci cu bunul nume al elevilor săi»
Gimnaziul din satul Gîrbova, raionul Ocniţa este unul din zecile de gimnazii din raion.Deşi avem un număr nu prea mare de elevi, ei sunt foarte activi şi participă în numeroasele activităţi şi concursuri organişate atât în cadrul şcolii, cât şi a raionului.Elevii gimnaziului Gîrbova participanţi ai concursurilor raionale s-au învrednicit de locuri premiante şi diplome, de fiecare dată revenind cu succese remarcabile.
Printre succese putem menţiona:
locul II la concursul ,, Limba noastră-i o comoar㔺i III la concursul literar ,,P.Zadnipru”;
2 menţiuni la concursul ,, La Humuleşti la casa cu poveşti”;
locul III la concursul ,, Tinerii Herodoţi” ;
locul II la concursul ,, Noi în acţiune” ;
locurile I, II şi III la concursul ,, Mesajul meu antidrog” ;
2 locuri I şi 1 loc II la concursul ,,Tânărul chimist”
cât şi numeroase locuri de frunte,diplome şi menţiuni la întrecerile sportive raionale.
Deasemenea elevul nostru Tcaci Eugen, fiind vicepreşedintele Consiliului Raional al elevilor şi Preşedinte al Consiliului elevilor din gimnaziu a organizat cu diriguirea doamnei Velişco Rodica- director adjunct al activităţii educative o serie de activităţi de interes pentru elevii din gimnaziu; concursuri, Una din cele mai semnificative activităţi ale elevilor din CE al gimnaziului a fost Şedinţa Consiliului Raional al Elevilor.În cadrul acestei şedinţe membrii CE al gimnaziului Gîrbova s-au împărtăşit cu metodele de lucru, au prezentat succesele obţinute în anul acesta de studii.
Încă I. A. Comenius a evocat necesitatea de a identifica predispoziţiile şi talentele copiilor.Directorul gimnaziului, Cerneţcaia Angela a susţinut dintotdeauna elevii cu capacităţi şi talente ai şcolii din Gîrbova să participe la toate activităţile şi concursurile şcolare şi raionale.Doamna Angela a menţionat: ,, Să ştiţi că elevii noştri sunt multilaterali. Sunt buni şi la ştiinţe, cântă şi dansează foarte bine ,chiar şi scriu bine. Pentru a atrage copilul să participe în diverse activităţi, ar trebui să fie utilizată motivarea copiilor, pentru că aceasta crește dorința de implicare a lor. Astfel iniţiatorul acestei idei, doamna director, consultând părerea colegilor profesori, la Consiliul Profesoral s-a hotărât de a organiza o excursie pentru acei elevi care au fost activi şi au obţinut performanţe atât la învăţătură, cât şi în activitatea extracurs.”
Doamna director Cerneţcaia Angela s-a adresat către primarul de Gîrbova cu propunerea de a organiza o excursie pentru elevii cu performanţe. Între şcoala din Gîrbova şi primar a existat şi există un parteneriat frumos.Primarul de Gîrbova domnul Iurie Seinic a promis că se va strădui să găsească surse financiare pentru această excursie.Zis şi făcut.Primarul şi-a ţinut promisiunea. Astfel la sărbătoarea ,,Ultimul sunet al clopoţelului” primarul a anunţat vestea cea bună că elevii cei mai activi vor pleca într-o excursie la Chişinău în viitorul apropiat. Data plecării rămânea de hotărât la Consiliul Profesoral..S-a decis că cel mai bine va fi de plecat în excursie după finalizarea sesiunii de examene a ciclului gimnazial.
Iată a sosit şi ziua excursiei.Dis-de-dimineaţă copii cu emoţii au pornit la drum.Ei au fost însoţiţi de doamna director Cerneţcaia Angela şi organizatorul activităţii educative Velişco Rodica.Pentru asigurarea stării de sănătate era prezentă şi asistenta medicală a gimnaziului doamna Ţopa Nelea.
Traseul turistic a cuprins vizitarea: Grădinii publice ,,Ştefan cel Mare”, Muzeului de istorie a Moldovei,Grădinii Zoologice, Grădinii Botanice, Muzeului Satului şi a mănăstirii Curchi.
Excursia a demarat cu vizitarea Aleii scriitorilor clasici din Grădina publică ,,Ştefan cel Mare”, bustului lui A.Puşchin şi a havuzului central.
Vizitând Muzeul de istorie copii au luat cunoştinţă de istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri până în prezent, în ansamblul şi coerenţa sa, prin exponate originale şi reprezentative ce pun în evidenţă o prezentare obiectivă a dezvoltării economice, culturale, politice şi sociale a societăţii omeneşti din această arie geografică în diverse epoci istorice.Un interes deosebit prezintă şi diorama ,,Operaţia Iaşi-Chişinău”.
Cu o deosebită curiozitate copii au observat locatarii Grădinii Zoologice.Ea găzduieşte peste 130 specii de păsări şi animale.Cel mai mult au plăcut zebrele şi caii. Grădina Zoologică dispune şi de un heleşteu populat de gâşte, lebede albe şi negre, raţe de baltă, berze şi cocostârci.
Apoi copii s-au plimbat şi au admirat peisajul teritoriului Grădinii Botanice unde sunt expuse, într-o anumită ordine zonele vegetale care în miniatură reprezintă teritoriul Republicii Moldova. La intrarea principală în Grădina Botanică ne întâmpină arbori viguroşi de Sophora japonica. O alee creată din castan şi, în mijloc, molid argintiu ne îndeamnă să admirăm farmecul peisajului compoziţional al Grădinii Botanice. Apoi trecem în grădina de trandafiri, Rozarium. Îţi desfată privirea şi o mulţime de alte specii vegetale.Aici poţi petrece ore în şir admirând natura.
O destinaţie aparte a constituit-o şi vizitarea Muzeului Satului, în special a bisericuţei de lemn adusă şi montată pe teritoriul complexului muzeistic din satul nostru de baştină — Gîrbova.Unicitatea acetei biserici constă în forma de casă ţărănească. Reconstruirea bisericii din lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din cadrul complexului eclesial amplasat pe teritoriul Muzeului Satului din capitală a fost posibilă cu susţinerea consăteanului nostru Crucichevici Lilian, care a donat bani şi astfel a pus umărul la renaşterea din cenuşă a lăcaşului sfânt Această biserică ne aduce aminte de istorie şi trecut.
La întoarcere am vizitat şi mănăstirea Curchi. Mănăstirea Curchi, cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”, este una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldoveneşti din Basarabia. Mănăstirea e situată în partea dreaptă a văii Vatici la poalele pădurii ce poartă denumirea de „Codru”, care în acelaşi timp este prelungirea codrilor Orheiului pe unde au trecut arcaşii lui Ştefan. Mănăstirea are un trecut cultural şi religios de două secole şi jumătate. Această mănăstire se considera pe timpuri, cât şi în prezent, a fi “cea mai frumoasă şi mai vestită mănăstire din Basarabia”.
Spre seară copii au revenit acasă binedispuşi şi cu un bagaj de cunoştinţe şi emoţii pozitive.Sper că această excursie le va rămâne copiilor în memorie ca o amintire plăcută şi de neuitat.O pagină extrem de valoroasă din punct de vedere spiritual, cultural și istoric.
Bodiu Liliana, profesoară de biologie,
chimie şi fizică din gimnaziul Gîrbova