Home / Cotidian / ÎN ATENȚIA PENSIONARILOR! Aflați cine primește pensii MAJORATE de la 1 noiembrie 2017 și cine nu

ÎN ATENȚIA PENSIONARILOR! Aflați cine primește pensii MAJORATE de la 1 noiembrie 2017 și cine nu

ÎN ATENȚIA PENSIONARILOR! Aflați cine primește  pensii MAJORATE de la  1 noiembrie 2017 și cine nu

Ați auzit la televizor, radio sau ați citit în internet despre majorarea pensiei de la 1 noiembrie 2017, pentru persoanele care s-au pensionat în 2009, 2010 și 2011. Această știre a provocat nedumerire, confuzie și nemulțumirea multor pensionari care au primit pensia nemajorată, deși au ieșit la odihna binemeritată în perioada anilor 2009-2011.

CINE sunt beneficiarii acestei majorări sau, mai corect spus, cine primește pensia VALORIZATĂ de la 1 noiembrie 2017?

Persoanele care au ieşit la pensie în perioada 1 ianuarie 2009 — 31 decembrie 2011,  cu venit asigurat, cu alte cuvinte, au activat după 1999, beneficiază de valorizarea pensiei.

Dacă ați ieşit la pensie în perioada 2009-2011 şi, nu ați activat după 1 ianuarie 1999, valorizarea la pensie este “zero”.  De aceea ați primit pensia nevalorizată.

De ce majorarea pensiei în urma valorizării este individuală pentru fiecare?

Potrivit specialiștilor de la CTAS Ocnița, pentru cei care au avut “venit asigurat” în acea perioadă, salariul câştigat din 1999 şe înmulţeşte la coeficientul respectiv pentru anul 99. Tot aşa pentru fiecare an lucrat după 1999. Sumele se însumează, se impart la numărul de luni efectiv lucrate, astfel se primeşte venitul asigurat valorizat, care, mai apoi se aplică în formula veche, se scoate diferenţa dintre pensia stabilită şi rezultatul se înmulţeşte cu coeficientul de indexare pentru anul care a ieşit la pensie. De aceea suma de majorare a pensiei în urma valorizării este individuală pentru fiecare.

Este vorba despre acea valorizare a pensiei, care era prevăzută de la 1 aprilie 2018. Acest lucru a fost posibil acum de realizat, datorită încasărilor mai mari la bugetul de stat față de suma planificată, spun autoritățile.

Pensii majorate în urma valorizării, vor primi doar cei care au activat după 1 ianuarie 1999 cu venit asigurat, conform unui grafic stabilit de Guvern.  De pensii indexate beneficiază toţi pensionarii la 1 aprilie.

Reporter EDIT Ocnița

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий