S-a dat startul unui nou an de studii, o nouă provocare pentru elevi, o nouă experință și noi cunoștințe, dar și pentru părinți, din perspectiva pregătirilor. Pe ultima sută de metri aceștia au fost în goană după cele necesare copiilor, de la încălțăminte până la stilouri și penar.
În urma conversației cu mai mulți dintre părinții bobocilor de clasa I, pentru a trimite copiii la școală, cu toate cele necesare, aceștia au cheltuit aproximativ suma de 3000 de lei.
Suficient de mulți bani sunt scoși doar pentru rechizite. Minimul necesar se încadrează în suma de 150 – 200 de lei, deoarece mai mulți părinții optează pentru variantele simple de caiete și creioane, pixuri, fiindcă aceștia susțin că atenția copiilor trebuie să fie focusată pe învățătură și să nu fie captată de ornamentele rechizitelor. Pentru elevii claselor gimnaziale și liceale, în mod special pentru fete, modul în care arată caietele și restul inventarului necesar pentru școală este important, pentru că din această perioadă începe a apărea gustul estetic și încep a se dezvolta unele preferințe „Modul în care arată carnețelul meu pentru notițe face mai puțin sau mai mult plăcut lucrul în acesta”. Pentru acest fapt este nevoie de un asortiment mare de marfă și cum susțin ocnițenii piața și magazinele orașului nu sunt dotate cu o mare varietate de produse, iar tot ceea ce iese din limita obișnuitului are un preț exagerat de mare pentru posibilitățile oamenilor, de aceea unii obișnuiesc să meargă la alte centre comerciale pentru a face cumpărături pentru școală. Elevii claselor gimnaziale și liceale consumă în jur de 200 – 300 de lei numai pentru rechizite. Ghiozdanele pot fi procurate începând de la suma de 200 și până la 600 de lei, în funcție de materia și calitatea din care este confecționat acesta. Majoritatea părinților își doresc doar ce este mai bun pentru copiii lor, din această cauză suma care este scoasă din buzunar pentru un ghiozdan este de 500 de lei „Noi mereu am optat pentru calitatea lucrurilor, nu suntem atât de bogați încât să ne permitem ceva ieftin și să îl schimbăm în fiecare an, dacă procurăm ceva pentru copiii, atunci pentru 2-3 ani acesta acoperă necesitățile copilului”.
Dincolo de aceste aspecte, chiar de la începutul anului elevii au deja pregătită în garderobă uniforma, costumul pentru sport, câteva bluze, blugi, veste, de asemenea cu pantofi, adidași, încălțăminte pentru sport, pentru că după cum afirmau părinții este mai complicat să mergi undeva la piață în timpul anului de studii, deoarece intervin diferinte activități, un program aglomerat atât la copiii, cât și la serviciul acestora. Un costum de sport poate fi găsit de la prețul 300 la 700 de lei „În momentul de față un costum sportiv costă aproape la fel pentru copii, cât și pentru maturi, nu există o diferență foarte mare, de aceea suntem nevoiți să dăm o suma frumușică pentru ceva de calitate”. O altă necesitate o reprezintă uniformele sau fustele albastre si bluzele albe, costumele pentru baieți , care le provacă mare oboseală părinților „Știți cum este, acum frumosul pe care îl știm noi diferă de cel al copiilor și nici nu poți insista prea mult în a lua ceea ce nu le place lor și acum nu intervine problema prețului, dar cea a găsirii a ceva potrivit și dupa preferințele lor”. Uniformele, fusta și bluza sau costumele pentru băieți, prețul mediu pentru acestea este de la 300 până la 500 de lei/unitate.
Încălțămintea pentru școală, pantofii, adidașii, încălțămintea pentru sport, este o altă problemă întâlnită, însă nu este una care rămâne fără soluții. În funcție de preferințe și de așteptările, posibilitățile părinților, încalțămintea, în general, oscilează de la 200 la 1000 de lei. „Pantofii mereu am preferat să fie din piele, deoarece este mai bine pentru sănătatea copilului și pentru comoditatea lui. Un alt motiv este că sunt mai rezistenți și nu trebuie să îi schimbăm după 2 luni”. Încălțămintea din piele pentru copii costă de la 300 la 500 de lei. Adidașii și tenișii, la fel în funcție de preferințe, cei mai ieftini sunt de 150-200 de lei, iar dacă părinții optează pentru ceva de calitate, aceștia pot ajunge și la 800 de lei.
Toate investițiile care sunt făcute la început pentru școală sunt doar pentru un viitor decent al copiilor, deoarece cantitatea de cunoștințe acumulată timp de un an nu se compară cu suma inițial cheltuită.
Olga Scripnic, reporter voluntar, EDIT Media