Home / Cotidian / Lecție Olimpică la Școala Sportivă din Ocnița

Lecție Olimpică la Școala Sportivă din Ocnița

Pe data de 13 mai, în orașul Ocnița a avut loc un eveniment sportiv inedit și neordinar, organizat la inițiativa fraților Sergiu Tintiuc, vicepreședinte al Federației de Judo și Eduard Tintiuc, directorul Școlii Sportive din Ocnița. Pentru prima dată elevii Școlii Sportive, precum și ai LT M. Sadoveanu și LT Gheorghe Biruitorul, alături de antrenori, profesori și părinți, au participat la o LECȚIE OLIMPICĂ, inițiată de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Moldova.

Lecția Olimpică s-a desfășurat într-o atmosferă exclusivă, cu prezența fizică a celor mai renumiți sportivi olimpici, mondiali și naționali, precum vicepreşedintele Federaţiei de Judo, Sergiu TINTIUC, Campion mondial Masters la judo, născut în  s. Clocușna;  celebrul boxer din Grimăncăuți, Veaceslav GOJAN, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 la box;  Doctorul în Ştiinţe, Profesorul Universitar, Octavian ŢÂCU — istoric și primul boxer moldovean participant la Jocurile Olimpice din Atlanta 1996, de 7 ori campion naţional la box.

La acest eveniment de amploare, cu încărcătură istorică și olimpică pentru raionul Ocnița, au fost prezente și autoritățile locale: Iurie Plopa, președintele raionului; Ivan Zaharco, șeful Direcției Învățământ; Ghenadie Gogoli, reprezentantul Guvernului în Teritoriu; Tudor Blându, directorul Școlii Sportive din Sekureni, antrenor emerit al RM, fiind și cel care a întemeiat judo-ul în raionul Ocnița; Marcel Gârtopan, viceprimarul orașului Ocnița; Victor Ursan, specialist principal în probleme Tineret și Sport la Consiliul Raional.

De asemenea, la Lecția Olimpică au fost prezenți reprezentanții Comitetului Național Olimpic și Sportiv: Vlad Vîrtos și Cornel Josan, precum și vestitul reporter sportiv, Mihai Sandu.

Potrivit directorului Școlii Sportive  Ocnița, Eduard Tintiuc, Lecția s-a desfășurat cu scopul de a promova valorile și principiile mișcării olimpice. Aceste principii sunt fundamentale pentru a construi un caracter puternic și etic în societate și, în special, în rândul tinerilor.

Lecția Olimpică a fost moderată de către Directorul Academiei Olimpice, Anatol Popușoi și de către Directorul Agenției Teritoriale Olimpice și Sportive, Nicolae Gîlcă, maestru în sport, antrenor emerit al RM, purtătorul făcliei olimpice.

În cadrul Lecției, elevii au aflat care este Motto-ul olimpic, ce simbolizează Inelele olimpice, care este Drapelul Olimpic, Imnul Olimpic, Posterul Jocurilor Olimpice, Mascota CNOS etc.

Ulterior, cei prezenți în sală au avut fericita ocazie să afle chiar de la Veaceslav Gojan, cel mai talentat boxer din toate timpurile, care a fost calea sa spre succes și cum poți să fii deținătorul unei medalii olimpice.

«Nu vă pot reda în cuvinte acea stare de spirit care am simțit-o în momentul când am câștigat Medalia Olimpică. Astfel de emoții asemănătoare am trăit doar când am devenit Tată. E ceva fantastic! Nu contează unde te-ai născut, cine te ajută. Contează să vrei să muncești și să crezi în tine. Eu vă doresc fiecăruia dintre voi să trăiți astfel de clipe glorioase!», a spus renumitul boxer Veaceslav Gojan.

Cu o donație de cărți și un discurs motivațional, în fața celor prezenți, a venit primul boxer din RM calificat la Jocurile Olimpice, Doctorul în Științe Istorice, Octavian Țâcu.

«Eu m-am născut într-un sătuc pe malul Prutului. Cu boxul am început să mă ocup la vârsta de 17 ani, ca peste 5 ani de muncă asiduă, să particip la primul campionat mondial, la Berlin. Dragii mei, nu are nicio relevanță de unde vii, atâta timp cât crezi în talentul care-l ai în tine. Nici nu-mi puteam imagina că voi putea reuși să ajung la Jocurile Olimpice. Am fost primul boxer moldovean calificat la Jocurile Olimpice. La Campionatul European din 1996, la care eu m-am calificat la Jocurile Olimpice, mergeau doar 8 boxeri din Europa. 8 boxeri dintr-un miliard. La mine în categorie erau 42 de concurenți, din toată Europa, pe care-i văzusem doar la televizor. Dar am crezut că mă voi califica. Asa a fost.

Pentru mine, boxul este cel mai bun sport olimpic. Este un sport de contact, un sport în care ești lovit direct și care presupune multe riscuri.

Eu sunt istoric de profesie și am o fascinație aparte față de Jocurile Olimpice – cel mai frumos eveniment istoric, social și cultural – este evenimentul neîntrerupt care face o conexiune între noi și lumea antică», a rostit profesorul universitar Octavian Țâcu.

Activitatea a continuat cu înmânarea donațiilor de cărți, a căror autor este însăși Octavian Țâcu. Cărțile au fost donate pentru bibliotecile din instituțiile prezente și autorităților raionale, Școlii Sportive, precum și celor mai activi elevi care au răspuns la întrebări.

Pe parcursul Lecției Olimpice a  avut loc și o victorină moderată de către Mihai Sandu. Câștigătorii au fost premiați cu cadouri din partea CNOS.

Totodată, au fost premiați și unii dintre cei mai buni sportivi ai Școlii:

Vodă Jasmina – locul I la campionatul RM, locul III la turneul Balcanic, participantă la europene și mondiale, s. Bîrnova, antrenor Ghenadie Gogoli;

Sava Tatiana – locul II la campionatul RM la judo, s. Ocnița, antrenor Ilie Liciu;

Galușiac Ivan – locul III, campionatul RM la box (tineret), fil Otaci, Călărășeuca, antrenor Vadim Mariniuc;

Melnic Irina – locul I la campionatul RM la kickboxing , antrenor Albert Bezborodco;

Gorban Cristin – locul II la campionatul RM, s. Clocușna, antrenor Ghenadie Prepeliță.

Spre finalul Lecției Olimpice a urmat prezentarea elementelor demonstrative a discipolilor Școlii Sportive la probele: box, judo și kickboxing.

A culminat evenimentul cu o varietate de dansuri sportive, prezentate de ansamblul «Impuls» al Centrului de Creație a Copiilor din Ocnița, conducător artistic Ana Suslina.

În concluzie, potrivit organizatorilor, Lecția Olimpică a promovat importanța sportului ca o modalitate perfectă de a învăța lecții importante despre Excelență, Prietenie și Respect față de ceilalți.  Mișcarea olimpică nu se referă doar la performanțele sportive, ci și la valori cum ar fi pacea, prietenia, egalitatea și înțelegerea internațională.

Organizatorii evenimentului de amploare au fost frații Sergiu și Eduard Tintiuc.

Ludmila Podgurschii

 

About rciumac

Check Also

În dependență de alegerile pe care le facem în această viață, ni se conturează întreg parcursul nostru existențial

Eugenia Bogatu, conferențiar, doctor în filosofie: În dependență de alegerile pe care le facem în …

Добавить комментарий