Home / Direct din viata / Medicul vindecă- asistentul medical îngrijește

Medicul vindecă- asistentul medical îngrijește

 Medicul vindecă- asistentul medical îngrijește

 Am început să uităm de oameni simpli, oameni care fac lucruri de suflet. Oameni  care nu se cred filosofi sau persoane importante, și cu toate acestea sunt un exemplu. Sunt discreți și, fără să-și dea seama fac un dar de preț stînd la veghea dezvoltării omenirii.
Nu este nici politician, nici vedetă, nici inventator, și nici nu ocupă un post important. Însă există atîția oameni care îi sunt recunăscători.
Doamna care zilnic învinge boala- doamna Lilia Jerebțov- doamna asistenta medicală.

jerebtov

-În opinia d-voastră, ce înseamnă să fii medic?

-Să fii medic nu-i ușor, această profesie este o chemare sufletească. Medicina este în primul rînd o vocație. Nu poți fi un medic bun fără să-ți placă.

-Ați vrut mereu să îmbrățișați medicina?

— De cînd mă țin minte m-a atras această profesie, atenția cu care medicii tratează bolnavii, grija pe care le-o poartă. Nu a fost o problemă să aleg. Și profesia m-a răsplătit devenind din ce în ce mai interesantă pentru mine.

— Care este principalul motiv sau acel “ceva” care v-a atras spre acest domeniu?

— Eram internată într-un spital. M-au atras halatul și boneta albă, atmosfera de curățenie ce domnește în instituțiile medicale. Tot atunci am urmărit activitatea angajaților medicali, i-am admirat și am hotărît să urmez medicina pentru a putea ajuta oamenii.

-Vă mai amintiți primul caz din activitaea d-voastră?

— Pe atunci eram încă studentă. O zi de iarnă, nu circula transportul, doar sănii cu cai. Atunci am întîlnit primul meu pacient, acesta avea simptome de  diabet zaharat. Starea era gravă. I-am acordat primul ajutor, ambulanță nu era. Am stat toată noaptea lîngă el și am făcut tot posibilul ca acesta să fie transportat la spital.

— Cum arată o zi din viața unei asistente medicale?

— Ziua mea începe foarte devreme, fac și pe acasă cîte ceva pînă a ajunge la muncă. La serviciu activitatea începe cu amenajarea locului de munca și include: primirea bolnavilor corespunzător cerințelor, completarea cartelelor medicale, patronarea copiilor, controlul profilactic al bolnavilor, activitatea pe sector, vizita la domiciliu a bolnavilor țintuiți la pat, etc.

— Care sunt principalele probleme cu care se confruntă la moment asistentele medicale?

— Lipsa aparatajului performant este una din principalele probleme cu care ne confruntăm. Acesta este absolut necesar pentru a oferi servicii calitative care să poată fi raportate la standardele actuale. O altă problemă ține de salariile mici. Surorile medicale deseori sunt nevoite să muncească suplimentar pentru a-și asigura un venit.

— Pentru d-voastră, care a fost cel mai dificil moment de cînd activați în acest domeniu?

— A fost complicat pînă am învățat cum se face raportul statistic al bolnavului, forma 12.

— Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați alege tot medicina? Dacă da, de ce?

— Sigur că da. Îmi place profesia de asistentă medicală, mă regăsesc în acest domeniu. Aș face aceeași alegere cu și mai multă siguranță. Acum sunt și mai multe posibilități de dezvoltare profesională și de aprofundare a cunoștințelor.

— Ce vă place să faceți în timpul liber? Cum vă refaceți forțele?

— Îmi plac foarte mult florile, pentru mine sunt o sursă de energie.

— Cum reușiți să îmbinați munca și viața de familie?

— Foarte ușor, permanent încerc să le țin în echilibru. La serviciu rezolv problemele de serviciu, acasă îmi susțin familia. Îmi place să îmi bucur persoanele dragi cu ceva gustos, iar în caz de boală familia mea poate conta pe ajutor medical la domiciliu.

— Aveți două fiice, Daniela și Mihaela. Le-ați îndruma spre medicină?

— Le-aș îndruma dar ele au propriile preferințe și le las să facă singure alegerea.

— Spuneți-mi un argument cu care ați convinge un tînăr specialist să rămînă în țară pentru a practica medicina.

— Dragostea și respectul față de cetățeni, conștientizarea faptului că și oamenii de aici au nevoie de asistență medicală la cel mai înalt nivel. Fiecare bolnav tratat îți oferă încredere, te motivează spre mai mult. Menirea principală a lucrătorilor medicali este de a îngriji bolnavii, orunde s-ar afla aceștia.

— Des utilizăm sintagma “un mod sănătos de viață”. Dați-ne cîteva sfaturi pentru a ține bolile departe.

— O alimentație corectă bogată în vitamine, cultura fizică și sportul, evitarea stresului, renunțarea la vicii, un program de viață echilibrat și nu în ultimul rînd adresarea urgentă la medic în caz de boală pentru a evita complicațiile.

 

Bodiu Cecilia

About rciumac

Check Also

Record de cazuri noi de COVID-19 în raionul Ocnița

Un număr record de cazuri noi a fost confirmat astăzi, 13 februarie 2021, în raionul …

Добавить комментарий