Bilunarul ecologic- acțiune de amenajare
și salubrizare a mediului
Motto : “ Natura este casa mea, a ta, a tuturor!!! ”
Tradițional, în fiecare primăvară este organizată o campanie de salubrizare a localităților noastre .Și în acest an, în întreaga țară se desfășoară Bilunarul ecologic. El are drept obiectiv implicarea activă a tuturor tinerilor în acţiuni de ecologizare a mediului şi promovarea unui mod de viaţă sănătos. Aceste acţiuni se desfăşoară în perioada 1 martie – 30 aprilie.
Bilunarul ecologic în gimnaziul Gîrbova şi-a luat startul la 01.03.2016. Pentru a da un ton mai vioi activităţilor, cu un mesaj în cadrul careului de lansare a acestor activități a venit directoarea gimnaziului, doamna Cernețcaia Angela.Din spusele ei se desprind următoarele rînduri: ,, Ocrotirea naturii este o datorie a fiecărui cetăţean. Natura e frumoasă dacă o păstrăm. Fiecare poate să-şi aducă contribuţia în acest sens.” Ea a venit și cu un apel către toţi: “Să protejăm natura, ea e lumina vieţii noastre!”
Cu mult curaj şi îndrazneală s-au implicat în înverzirea teritoriului, atît elevii cît şi pedagogii.Toate clasele au participat în acţiunea de înverzire a curţii şcolii,straturilor de flori din fața gimnaziului. Elevii claselor gimnaziale au venit pregătiți de acasă cu instrumentele de lucru necesare și s-au încadrat la ajustarea teritoriului: au săpat în jurul pomilor, au măturat trotuarele, au greblat și au curățat terenul. N-au rămas indiferenți nici elevii claselor primare și au participat activ și ei la reabilitarea teritoriului aferent gimnaziului . Ei ne-au convins că natură e frumoasă şi trebuie să-i păstrăm curăţenia.
Deasemenea s-a făcut ordine exemplară în parcul din preajma monumentului Eroului căzut pentru Apărarea Patriei. S-au văruit copacii din parc, din curtea școlii și de lîngă gimnaziu.
Elevii clasei a VI-a din gimnaziu, în frunte cu profesoara de biologie şi chimie, ziua de sîmbătă , au dedicat-o educaţiei ecologice, care a constat în practica efectuată pe teren. Aceşti elevi au desfășurat o activitate de îngrijire a unui izvor și a unui bazin acvatic din localitate.
O casă curată este o casă în care se trăiește sănătos. Locuitorii de la mic la mare au adunat deşeurile de pe spaţiile verzi aferente fiecărei gospodării, ele fiind colectate de un tractor special pentru această activitate.
De la începutul acţiunii şi pînă în prezent, au fost efectuate lucrări de salubrizare şi amenajare a localităţii, însă cea mai frumoasă şi memorabilă lecţie a fost predată de către tinerii voluntari – membrii Consiliului de elevi ai gimnaziului Gîrbova.Aceşti copii au folosit timpul său liber nu stînd în faţa calculatoarelor sau televizoarelor, ci cu minim efort şi maxim entuziasm au contribuit la amenajarea şi înverzirea localităţii sale.Astfel ei s-au încadrat în proiectul național ,,EcoMania” — un proiect ecologic desfășurat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă deja pentru al doilea an consecutiv și care are ca scop SENSIBILIZAREA, INSPIRAREA și ANGAJAREA NOASTRĂ – cetățeni activi ai Republicii Moldova – în procesul de rezolvare a problemelor de mediu a comunității în care locuim.
Prin aceste măsuri se încearcă de a sensibiliza tînăra generație prin dragoste pentru un mediu ecologic și implicare masivă în procesul protejării mediului înconjurător.Planeta verde a devenit o întindere locuită de oameni, o întindere până mai ieri imaculată care azi se zbate sub povara nepăsării noastre. Cunoaşterea şi acţiunea umană au dobîndit în ultimele decenii noi dimensiuni încît se vorbeşte de o explozie demografică, urbanistică, economică, tehnico-ştiinţifică. Toate acestea au o influenţă negativă asupra mediului înconjurător. Omul prin acţiunile sale nu acordă întotdeauna atenţia cuvenită conservării şi protejării mediului înconjurător. Iată de ce se investește mult în realizarea unei educaţii ecologice.În programele școlare este prevăzută educația ecologică, iar formarea unor deprinderi în acest sens necesită implicarea elevilor în acţiuni extraşcolare, care nu pot fi realizate în timpul alocat instruirii şcolare. Astfel acţiunile de ocrotire a mediului, pe bază de voluntariat, pot fi o alternativă efectivă.
Bineînţeles, că starea mediului înconjurător, depinde de fiecare dintre noi, ne afectează în mod direct sănătatea noastră. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecarui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apa curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă, pe care ni le oferă natura.
Respectă-ţi dreptul la un mediu curat !
Nu uita, că mîine vei avea nevoie de apă, aer şi un pămînt binevoitor !
Vrei să trăieşti într-un mediu curat ? Totul depinde doar de tine !
Bodiu Liliana, profesor de biologie
și chimie în gimnaziul Gîrbova