Home / Cotidian / Ocnițenii vor veceu decent în piața din centrul raional

Ocnițenii vor veceu decent în piața din centrul raional

De data aceasta venim cu un subiect mai puțin plăcut, într-o măsură, dureros și rușinos, pentru ocnițeni, deoarece este vorba de lipsa unui veceu public în centrul orașului, inclusiv, lipsa condițiilor igienice în unicul veceu din piața orașului Ocnița, care este destinat doar pentru vânzătorii de la piață, potrivit responsabililor.  La adresa redacției am primit câteva poze și video cu privire la acest subiect, fiind rugați să fim receptivi la problema existentă.

Edit Media a ales să nu neglijeze problema și să scrie despre aceasta.

 

Dacă nu luăm atitudine și nu facem vizibilă situația existentă, nu vom putea lupta pentru alte schimbări în societate sau chiar în această țară. Cu siguranță nu este unica problemă din orașul Ocnița, dar este una de la care pot începe schimbările, una care va oferi o speranță locuitorilor că este posibilă o transformare și, nu în ultimul rând, că vocea acestora este auzită și nu neglijată.

Nu mă voi avânta în oferirea prea multor detalii, deoarece acestea circulă de ceva timp și, suficiente persoane au trecut pe acolo, încât să vadă totul cu proprii ochi, acestea, de fapt, fiind și cele mai grăitoare aspecte. Trecând peste faptul că în orașul Ocnița nu există niciun veceu public într-o stare în care să poată fi folosit de oameni, ocnițenii rămân indignați de cel care se află pe teritoriul pieții, deoarece sunt zeci de oameni care își petrec la piață jumatate din zi, pentru a-și asigura existența, dincolo de acest fapt, sunt cumpărători nu doar din orașul Ocnița, dar și din așezările care se află în vecinătate. Necesitatea dotării cu niște condiții decente vine din trebuința nevoilor personale, există diverse tipuri de oameni, cu diverse patologii, poate chiar boli, astfel încât este indispensabilă folosirea unei băi sau, minimul necesar, spălatul pe mâini.

Starea în care a ajuns să arate acel spațiu ( și spun spațiu pentru că și la distanța de doi metri trebuie să fii atent pe unde calci), pe de o parte, se datorează din cauza neglijenței oamenilor, pentru că la mizeria existentă s-a ajuns doar datorită unora dintre aceștia. Conform spuselor responsabililor, recent veceul a fost adus în ordine, chiar și renovat, însă cauza modului în care arată acesta acum este nepăsarea și atitudinea delăsătoare tot a oamenilor.

Responsabilii susțin că încercă să gasească diferite soluții, însă acestea nu depind în totalitate de ei. Se supun altor organe mai superioare.  Însă, pe viitor este preconizat construcția unui nou veceu, căci o altă soluție nu văd, spun ei.  Dincolo că au de suferit o parte dintre oameni, mai suferă și natura din jur, deoarece este atâta dezordine lăsată în urma oamenilor, sticle de plastic aruncate, tot felul de ambalaje și cutii, pungi de plastic, hârtii și tot felul de mizerii, deși, se afirmă că, zilnic, pe teritoriul pieții se face ordine.

Scriu acest articol nu pentru a evidenția nepăsarea unor autorități, însă pentru a răscoli ceea ce rămâne lăsat deoparte, ceea ce îi doare pe oamenii loiali a acestui oraș, ceea ce stopează dezvoltarea acestuia datorită apatiei. Orice soluție găsită merită să fie încercată, dacă aceasta dă greș trebuie făcute modificări și încercări noi pentru a putea ajunge la un compromis. O bună parte dintre realizatorii de la piață sunt de acord cu orice schimbare, numai ca să existe condiții decente: introducerea unei taxe, angajarea unei persoane de serviciu; orice, numai să nu fie trecută cu vederea această adresare.

Indiferent de modul cum vor fi receptate observațiile, totuși, am speranța că dacă dăm voce problemei, va fi pusă în discuție și de altcineva, sperăm se va produce schimbarea dorită și, toate spusele vor ajunge la cei care au puterea de a lua decizii, de a face dintr-o soluție o faptă, deoarece până la urmă puterea pe care o dețin aceștia trebuie folosită în favoarea oamenilor, a celor care au nevoie și care cer ajutor. Pe de altă parte, acest articol este adresat și persoanelor care trec cu neglijență peste tot ceea ce este făcut pentru binele lor și nu păstrează efortul celuilat. Compromisul, de care vorbeam anterior, face referire atât la mai multă atenție și stimă, pentru cei care vând sau cumpără, cât și la dorința de a face și a schimba ceva din partea  responsabililor, în acest caz va fi atins acel balans de care este nevoie pentru succes și prosperitate. Îmi doresc ca cele scrise aici să trezească atât motivația de a face și de schimba, cât și dorința de a păstra și a promova acuratețea și frumosul, fiindcă trăim într-un oraș care poate prospera.

Olga Scripnic, reporter voluntar, EDIT Media

About rciumac

Check Also

Ocnița are locuri premiante la Campionatul Republicii Moldova de Judo

Ocnița are locuri premiante la Campionatul Republicii Moldova de Judo Campionatul național de judo s-a …

Добавить комментарий