Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în vizită de lucru la Ocnița
Recent, în raionul Ocnița s-a aflat într-o vizită de lucru Vasile Luca, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.Vizita a fost efectuată în cadrul tradiționalei întâlniri a membrilor Guvernului cu cetăţenii.
Dificultățile cu care se confruntă agricultorii au fost discutate în cadrul ședinței la care a luat parte și președintele raionului, Vasile ROMANIUC, șeful adjunct al Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat Edineț, Eugeniu CUȘNIR, dar și alte persoane interesate.
LEGI NOI
Inițial, secretarul de stat a familiarizat audiența cu noile reforme în structura Guvernului, cu noile proiectele de legi ce prevăd soluționarea problemei de conflict dintre gestionarul resurselor de apă și agricultori, menționând că sunt prevăzute și penalități în codul contravențional pentru restrucționarea accesului la apă sau irigare. Această lege a fost votată de Guvern,rămâne a fi și aprobată de Parlament.
Oficialul a vorbit audienței și despre modificările în documentul mult aștepat de agricultori – noul Cod funciar care, la fel, necesită aprobare.
Încă o noutate pentru agricultori. Vasile Luca a menționat că loturile lăsate pârlog vor fi în vizorul primăriei, conform unui nou proiect de lege. Primăria va identifica proprietarul și-l va obliga timp de 3 luni să prelucreze lotul. În caz contrar, primăria poate da în arendă lotul de pământ pe o perioadă maximă de 5 ani. Din banii pentru arendă, 70% vor fi achitați pe contul proprietarului și, 30 % pe contul primăriei. Dacă se răsgândește proprietarul, își va putea prelucra lotul, doar după expirarea termenului de arendă.
Un nou proiect de lege care intră în vigoare prevede importarea semințelor sau a materialului săditor din orice țară europeană, fără a fi înregistrat și în Catalogul nostru național. Va fi suficient ca soiul respectiv să fie înregistrat în una din țările europene și, o notificare către ANSA.
Secretarul de stat a reamintit agricultorilor și despre Programul Livada Moldovei, lansat în 2016, valoarea totală fiind de 120 mln. Este un Program îndreptat spre stimularea investițiilor în domeniul horticulturii. Vasile Luca a menționat că, până în prezent, conform Programului, au fost acordate agricultorilor 20 mln, însă, vine cu îndemnul ca aceste investiții să fie îndreptate spre sectorul de procesare.
Spre finalul discursului său, oficialul a informat audiența despre pregătirea unei noi Campanii de informare a agricultorilor, referitor la necesitatea și oportunitatea asigurării culturilor și, mai ales cele multianuale pentru a evita pierderile în domeniu, argumentând că posibilitățile financiare ale statului sunt destul de limitate în a rambursa pierderi, despăgubiri în sectorul dat.
PROBLEME VECHI
Eugeniu Condrațchi, GȚ „Condrațchi Eugeniu”, a solicitat de la reprezentantul Ministerului o soluție referitor la problema cu care se confruntă. An de an ploile cu grindină ameninţă munca agricultorilor, inclusiv îi este afectată producția și culturile plantate. Agricultorul a menționat motivul dat fiind faptul că, nu se aplică sistemul de protecție anti-grindină, deoarece se află în apropierea hotarului cu Ucraina. A propus oficialilor să găsească o soluție, căci asigurarea nu le acoperă pierderile an de an. Dânsul chiar a venit cu propunerea ca să fie obligatorie asigurarea pentru agricultori, astfel să fie creat un Fond, din care, la necesitate să fie acordată susținere financiară agricultorilor.
Tatiana Pavliuc, SRL Plaiul Bîrlădean, a explicat de ce procentul de asigurare în agricultură este așa de mic. Ca exemplu, în raionul Ocnița, doar 2% din numărul de agricultori sunt asigurați. Dânsa a venit cu propunerea ca să fie reviziute condițiile de asigurare. Riscurile se asigură, însă calitatea – nu.
Tatiana Pavliuc a explicat de ce Programul Livada Moldovei nu este atrăgător pentru unii agricultori. În acest program figurează Bănci de care nu ne finanțăm și, la care deservirea este mai costisitoare. Vin cu propunerea de a extinde lista acestor bănci incluse în program.
O altă problemă expusă de Tatiana Pavliuc – zilierii. Dânsa a menționat că este complicat să explice zilierilor de ce semnează pentru un salariu de 5000 lei, însă la mână primesc doar peste 3000. Sau, ca să fie angajați cu ziua, zilierii trebuie să fie asigurați. Ei nu se asigură. Mulți preferă să beneficieze de ajutorul social, decât să fie angajați în câmpul muncii. Problema necesită soluționare.
Și încă una – deșeurile. La moment sunt lăsate pe umerii primarilor. Arderea este interzisă și, nici nu se realizează prelucrarea. Lipsește gestionarea cu deșeurile – o problemă care, la fel, necesită, soluționare urgentă.
Adelina Carabeț, șef, serviciul relaţii funciare şi cadastru, a informat oficialul despre o problemă comună pentru mai multe raioane. Oficial, în raion este înregistrat un număr de hectare sub livadă, în realitate – suprafața este mai mare. Conform Hotărârii de Guvern, pentru a planta o livadă este nevoie de un proiect de sădire a livezilor. Când se plantează, se face actul de plantare și, doar în baza acestui act, inginerul cadastral face modificări la modul de folosință a terenului dat. Îl trece din teren arabil în livadă, apoi proprietarul poate înregistra livada și beneficia, inclusiv, și de subvenții. Însă, în ce constă problema? Oamenii au început a sădi livezi fără a face proiectul. Livezi sunt, documente – nu. Prin judecată este o soluție de a impune proprietarul să-și scoată livada, însă, ne dăm seama de investia și munca depusă a omului. Care poate fi soluția în acest caz?
Stanislav Bairac, primar de Lencăuți. Despre munca în folosul comunității. Primarul se face responsabil de antrenarea acestui contingent de persoane în câmpul muncii (40 ore). Legea a intrat în vigoare din ianuarie, anul curent, însă, până în prezent, lipsește Regulamentul. Așa-I de greu de întocmit acest Regulament? A fost una din întrebarile primarului de Lencăuți către secretarul de stat.
Încă o întrebare pe care și-a însemnat-o oficialul venit de la Chișinău a fost cu referire la terenurile degradate date sub pădure la Moldsilva.
Veaceslav Pîslaruc, şef al Direcţiei Agricultură, Alimentaţie şi Privatizare a CR Ocniţa a venit cu propunerea ca statul să emită o Lege prin care să impună agricultorul să respecte asolamentul. Este într-adevăr o problemă care merită să fie studiată și soluționată, a confirmat demnitarul.
SPERANȚE NOI
Vasile Luca, secretar de stat, reprezentant al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a mulțumit audienței pentru toate întrebările și problemele expuse în cadrul acestei întruniri, considerând-o una productivă și motivațională pentru o implicare mai activă a statului în cercetarea și soluționarea problemelor din domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.
Reporter EDIT Media