Home / Cotidian / Semnificația Paștelui e una – tradiții și obiceiuri sunt multe!

Semnificația Paștelui e una – tradiții și obiceiuri sunt multe!

Semnificația Paștelui e una – tradiții și obiceiuri sunt multe!

Despre Sfintele Paști, una dintre cele mai importante sărbători creștine, știm de-acăsă, de la școală, cu toții am privit multe filme și am citit multe din presa scrisă și online.  Atât semmnificația, cât și tradițiile și obiceiurile, par a fi cunoscute de fiecare și, totodată, de fiecare dată, descoperim ceva nou și miraculos.

Consider că nimeni nu poate cuprinde în cuvinte și imagini marea Taină a Învierii Domnului, a biruinței vieții asupra morții și, a Luminii lui Hristos, asupra păcatului din întuneric.

Sărbătoarea Paștelui se consideră un simbol al luminii, sacrificiului și purificării. Anume simbolica acestei sărbători ne îndeamnă să fim mai mărinimoși și curați sufletește. Nu întâmplător, o pregătire pentru a întâmpina Paștele, este Postul Mare. Prin Post, rugăciune și milostenie ne curățim și creștem sufletul. Iar Lumina Învierii lui Hristos ne dăruie Speranță și Credință, ne luminează gândurile și faptele, ne umple inima cu Dragoste și căldură. Cu alte cuvinte, Sfintele Paști constituie o regenerare sufletească.

Anume această semnificație a Sfintei Sărbători este comună pentru toată lumea, ceea ce nu putem spune despre tradiții și obiceiuri.

Deoarece avem mulți prieteni fideli care ne accesează pagina zilnic pentru a ști ce se mai face și cum se trăiește pe acasă, am decis să le scriem unora și, să-i întrebăm despre tradițiile și obiceiurile pascale din țara, unde sunt stabiliți cu traiul de mulți ani. Iată ce ne spun:

Ala VAHNOVAN, Italia

Sărbătoarea de Paști în Moldova e mult mai bogată în tradiții și obiceiuri. Până și slujba bisericească ortodoxă e mult mai lungă și în stil mai original, aș spune, decât cea catolică, care e mai scurtă și mai diferită decât cea a noastră.

Italienii nu știu de sfințitul cozonacului, să se spele cu apa sfințită și ouă roșii… Eu îmi aduc aminte, de când eram copilă, de acel moment magic, cum o așteptam pe mama să se întoarcă de la biserică cu Pasca sfințită, trecea peste toporul pus la prag, ne turna apa sfințită într-o cănuță unde punea ouă roșii și copeici…apoi ne spălam ca să fim curați, frumoși și bogați, așa ne spunea. Era ceva minunat!

 La italieni, m-a impresionat atmosfera de Paști. E atâta culoare în jur. Știu cum să redeie o frumusețe exterioară acestei sărbători.

Apropo, chiar preotul azi în biserică a menționat o diferență de salutare. Catolicii spun Paște Fericit, iar noi, ortodocșii, Hristos a Înviat și răspunsul Cu adevărat a Înviat!

Pentru unii, Paștele e un moment de întregire a familiei în care-și doresc pace și bucurie. Pentru mine, mă întrebați, e pur și simplu o zi minunată pe care vreau s-o împărtășesc cu voi, dragi prieteni, cei care citiți aceste rânduri scrise de mine. Fie ca Lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa și să vă aducă numai armonie, fericire, încredere, lumină, speranță și multă iubire! HRISTOS A ÎNVIAT!

Lucia GRABOVSCAIA, Israel

Sfintele Paști în Israel se numește PESAX.Se începe de  vineri după amează și se sărbătorește o săptămână, până la următoarea vinere.Ouă nu se vopsesc, nu se coace și nu se sfințește cozonacul. Ei, în ajun de Paști, ard pânea și folosesc în loc de pâine MATA. În magazine dispare totul ce e din făină. Vineri se adună toate rudele. Aici componența familiei e mai mare ca la noi. Toți sunt îmbrăcați în haine albe sau de culoare deschisă. Se roagă, apoi se așează la masa de sărbătoare.

Esențial, la ei, să steie la masa de sărbătoare împreună cu părinții cât de bătrâni ar fi. Sâmbăta pleacă la Sinagoga și se roagă. E o tradiție frumoasă și o credință puternică. Toată săptămână se întâlnesc cu rudele și se petrec.

Кристина ДУДЭУ (Гынку), Германия

 В Германии, у детей двух недельные пасхальные каникулы.

Деревья и кустарники во дворах, украшают разноцветными пластмассовыми яйцами и лентами.

Основная часть населения — католики и евангелисты, что и определяет дату празднования Пасхи, которая не всегда совпадает с православной Пасхой.

По легенде крашеные яйца приносит пасхальный заяц, пряча их. Поутру дети должны их найти. Это конечно очень радостное и весёлое мероприятие.

Традиционно к столу в пасхальные дни, подают блюда из кролика.
В отличие от молдавской выпечки, здесь выпекают сдобные фигурки в форме зайчиков. И пироги в форме ягнёнка.

В пасхальную ночь, разжигают большой костёр, при этом каждый, по желанию может принести охапку хвороста. По-приданию, сжигая связку веток, освобождаешься от всех невзгод.

Во многом традиции схожи. Весь народ в независимости от религии, поздравляю с вознесением Христа, прошедшим так и наступающим. Всех благ!

 

Sfânta sărbătoare ne unește pe toți, oriunde am fi, într-un singur scop comun – de a fi mai buni! Nu toți oamenii sunt talentați sau geniali, dar TOȚI pot fi oameni buni, zicea Petrarca. Ca să avem parte de bunătatea altora, trebuie să fim noi înșine în stare să le-o dăruim. Suntem milostivi abia atunci când ne bucurăm de binele pe care l-am făcut.

Primiți Lumina Învierii lui Hristos în suflet și în casă!

Ludmila Podgurschii

About rciumac

Check Also

Campania națională de prevenire și dialog comunitar — „Bună ziua” la Ocnița

Poliţiştii din Ocniţa în comun cu poliţiştii de frontieră şi angajaţii Serviciului Situaţii Excepţionale sunt …

Добавить комментарий