Home / Cotidian / SERGHEI FANDOFAN – un exemplu de OM MARE

SERGHEI FANDOFAN – un exemplu de OM MARE

Serghei Fandofan — numele acestui OM ar trebui să fie cunoscut pentru toți locuitorii orașului Ocnița. Anume în perioada anilor 1979-1986, când Serghei Fandofan a exercitat funcţia de prim-secretar al Consiliului Raional Ocniţa al PCM, orașul Ocnița a înregistrat cel mai înalt nivel de dezvoltare socială și economică.

În acești ani, s-a dezvoltat vertiginos construcţia de spaţiu locativ, de obiecte cu destinaţie culturală şi socială. Pe atunci a fost construit sanatoriul “Лесная сказка”, microraionul “Юбилейный”, edificiile Consiliului Raional, al Companiei “Moldtelecom”, Centrului medicilor de familie, apoi şi al oficiului poştal, şcoala de arte ş.a. Totodată, au fost construite şi complexe zootehnice în satele Mihălăşeni şi Rujniţa, uzinele “Remdetali” şi “Fiting”, fabrica de extragere a uleiurilor din Otaci şi alte obiecte.

Cei care l-au cunoscut și au avut fericita ocazie să activeze cu Serghei Fandofan și astăzi povestesc cu o admirație deosebită pentru acest OM de valoare. În primul rând, au spus despre calitățile personale: înțelept, tacticos, liniștit, dar puternic și rigid, energic, priceput în toate, harnic, încrezut în tot ceea ce face, cu verticalitate,  modest,  cu multă omenie și cel mai bun dintre toți Conducătorii. Avea o pasiune aparte pentru brazi, de aceea, în microraionul “Юбилейный azi ne bucurăm de frumusețea brazilor înalți, sădiți la inițiativa lui Serghei Fandofan care, urmărea cu cea mai mare atenție procesul de sădire a pomilor în orașul Ocnița. Și nu numai. Putea să apară în cizme de cauciuc la ora 4 dimineața și să verifice cum se îndeplinesc lucrările la fermă sau brutărie. Putea să apară și la vreun simplu lucrător acasă să afle personal starea de sănătate, în caz dacă n-a ieșit la serviciu pe motiv de boală. Era Omul care prin propriul exemplu a demonstrat oamenilor că rezultate pot fi obținute doar prin dragoste de muncă, responsabilitate și dedicare.

Serghei Fandofan, în discursurile sale menționa că cea mai mare bogăție pentru un om este Cartea și Pânea. Cartea – alimentează sufletul, este izvorul de cunoștințe și lumină, iar pânea – alimentează corpul și dă forțe de a lucra cu spor și calitativ. În perioada sa de activitate în raionul Ocnița s-a construit Casa carții, case de cultură, mai multe biblioteci.

Ion Tomai, ex-președinte al raionului Ocnița (la inițiativa dlui Ion Tomai a fost inaugurată Placa comemorativă consactară lui Serghei Fandofan pe Aleea personalităților marcante din raionul Ocnița): Noi, locuitorii raionului Ocniţa, am avut norocul să cunoaştem un om minunat — pe Serghei Fandofan. Destinul a făcut astfel ca el să moştenească de la părinţii săi, oameni simpli din satul Ruseni, asemenea trăsături cum sunt cumsecădenia, hărnicia, perseverenţa şi omenia. Era omul care nu trecea indiferent pe lângă vreo problemă a oamenilor. Prețuia foarte mult responsabilitatea la oameni, disciplina, adevărata prietenie și devotamentul față de muncă.

Serghei Fandofan s-a născut pe data de 6 aprilie 1938, în satul Ruseni. Din decembrie 1978 și până în anul 1986, a activat în calitate de prim-secretar al Consiliului Raional Ocniţa al PCM. Între anii 1990 și 1994 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Circumscripția nr. 264, raionul Ocnița. Sergiu Fandofan a semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Serghei Fandofan a decedat pe data de 10 decembrie 2005.

About rciumac

Check Also

Primăria orașului Ocnița  Aviz Concurs   I etapă

Primăria orașului Ocnița  Aviz Concurs   I etapă Primăria orașului  Ocnița anunță membrii comisiei și candidații …

Добавить комментарий