Home / Cotidian / Stopăm malaria pentru totdeauna

Stopăm malaria pentru totdeauna

Stopăm malaria pentru totdeauna

 

În fiecare an la 25 aprilie se marchează Ziua Mondială de combatere a malariei.  Malaria este o boală parazitară transmisă prin mușcătura femelei de țânțar şi reprezintă una din primele trei probleme prioritare de sănătate publică, după tuberculoză şi HIV/SIDA.

Genericul Zilei Mondiale de combatere a malariei în anul 2016 este «Stopăm malaria pentru totdeauna».

Deși în acest domeniu au fost realizate noi progrese, malaria rămâne a fi o provocare globală  semnificativă: 3,2 miliarde sau aproape jumătate din populația globală este expusă riscului de malarie; milioane de oameni încă nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a preveni și trata boala; se estimează că în anul 2015 s-au îmbolnăvit peste 214 mln. de oameni; 438 mii din ei au decedat; majoritatea deceselor s-au înregistrat printre copii cu vârsta până la 5 ani; cca. 305 mii de copii din Africa nu au trăit din cauza malariei până la vârsta de 5 ani; numărul mare de oameni care decedează din cauza înţepăturilor  de ţânţar  — este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XXI.

Totuşi, potrivit datelor «Raportului mondial privind malaria, 2015″, se estimează că până în prezent s-a realizat o reducere semnificativă a nivelului  morbidităţii și mortalităţii prin/şi cauzate de malarie, iar acest progres a fost posibil datorită difuzării pe scară largă a instrumentelor eficiente pentru prevenirea și tratamentul acestei boli. În comparație cu anul 2000, în 57 de țări a scăzut cu 75% numărul cazurilor noi de malarie şi mortalitatea cu 60%, în toate grupele de vârstă, și cu 65% in rândul copiilor sub cinci ani.

Ziua Mondială de combatere a malariei prin semnificația sa reflectă conceptul unei lumi libere de malarie. In fiecare an, cu acest prilej, se oferă oportunități de a atrage atenția asupra succeselor obținute, de a susține angajamentele bazate pe investiții și  acțiuni în scopul accelerării progresului în lupta împotriva acestei boli mortale. «Strategia mondială pentru combaterea malariei pentru anii 2016-2030″, adoptată în mai 2015 de Adunarea Mondială a Sănătății, are drept scop de a reduce în mod semnificativ povara globală a malariei în următorii 15 ani prin asumarea unor Obiective ambițioase, dar realizabile:

  • Reducerea numărului de noi cazuri de malarie, cel puțin, cu 90%;
  • Diminuarea mortalității cu, cel puțin, 90%;
  • Lichidarea malariei în cel puțin, 35 de țări;
  • Prevenirea revenirii malariei în țările libere de ea.

În Republica Moldova malaria a fost lichidată ca boală indigenă, însă se înregistrează anual cazuri de import: în anii 2012-2013 s-au înregistrat 29 şi respectiv 12 cazuri de boală, în 2014 — nici unul, în 2015 — 4 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în Africa. În perioada respectivă cayuri cu malaria înraionul Ocniţa nu s-au înregistrat.

Pentru a evita malaria  este important ca fiecare să conştientizeze că:

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viață, transmisă prin înțepătura țânțarilor infestați;
  • călătorii, din regiunea europeană, cu destinația în țări endemice la malarie, necesită administrarea tratamentului profilactic;
  • manifestările clinice, caracteristice malariei, pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;
  • boala poate fi prevenită și tratată;
  • în caz dacă suspectați primele semne de boală – solicitați asistența medicală.

 

De Ziua Mondială de combatere a malariei, sunt preconizate mai multe acţiuni de informare şi de profilaxie a malariei printre populaţie. În activităţile respective vor fi implicate şi alte instituţii publice, cominitatea şi autorităţile publice locale.

Împreună stopăm malaria pentru totdeauna.

 

Pavel Gîscă, medic şef sanitar de stat a raionului Ocniţa

About rciumac

Check Also

Secția Situaţii Excepţionale Ocnița. Norme de securitate în perioada caniculară

Secția Situaţii Excepţionale Ocnița atenţionează cetățenii asupra riscurilor ce pot surveni în perioada caniculară. În …

Добавить комментарий