Home / Cotidian / Stopăm malaria pentru totdeauna

Stopăm malaria pentru totdeauna

Stopăm malaria pentru totdeauna

 

În fiecare an la 25 aprilie se marchează Ziua Mondială de combatere a malariei.  Malaria este o boală parazitară transmisă prin mușcătura femelei de țânțar şi reprezintă una din primele trei probleme prioritare de sănătate publică, după tuberculoză şi HIV/SIDA.

Genericul Zilei Mondiale de combatere a malariei în anul 2016 este «Stopăm malaria pentru totdeauna».

Deși în acest domeniu au fost realizate noi progrese, malaria rămâne a fi o provocare globală  semnificativă: 3,2 miliarde sau aproape jumătate din populația globală este expusă riscului de malarie; milioane de oameni încă nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a preveni și trata boala; se estimează că în anul 2015 s-au îmbolnăvit peste 214 mln. de oameni; 438 mii din ei au decedat; majoritatea deceselor s-au înregistrat printre copii cu vârsta până la 5 ani; cca. 305 mii de copii din Africa nu au trăit din cauza malariei până la vârsta de 5 ani; numărul mare de oameni care decedează din cauza înţepăturilor  de ţânţar  — este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XXI.

Totuşi, potrivit datelor «Raportului mondial privind malaria, 2015″, se estimează că până în prezent s-a realizat o reducere semnificativă a nivelului  morbidităţii și mortalităţii prin/şi cauzate de malarie, iar acest progres a fost posibil datorită difuzării pe scară largă a instrumentelor eficiente pentru prevenirea și tratamentul acestei boli. În comparație cu anul 2000, în 57 de țări a scăzut cu 75% numărul cazurilor noi de malarie şi mortalitatea cu 60%, în toate grupele de vârstă, și cu 65% in rândul copiilor sub cinci ani.

Ziua Mondială de combatere a malariei prin semnificația sa reflectă conceptul unei lumi libere de malarie. In fiecare an, cu acest prilej, se oferă oportunități de a atrage atenția asupra succeselor obținute, de a susține angajamentele bazate pe investiții și  acțiuni în scopul accelerării progresului în lupta împotriva acestei boli mortale. «Strategia mondială pentru combaterea malariei pentru anii 2016-2030″, adoptată în mai 2015 de Adunarea Mondială a Sănătății, are drept scop de a reduce în mod semnificativ povara globală a malariei în următorii 15 ani prin asumarea unor Obiective ambițioase, dar realizabile:

  • Reducerea numărului de noi cazuri de malarie, cel puțin, cu 90%;
  • Diminuarea mortalității cu, cel puțin, 90%;
  • Lichidarea malariei în cel puțin, 35 de țări;
  • Prevenirea revenirii malariei în țările libere de ea.

În Republica Moldova malaria a fost lichidată ca boală indigenă, însă se înregistrează anual cazuri de import: în anii 2012-2013 s-au înregistrat 29 şi respectiv 12 cazuri de boală, în 2014 — nici unul, în 2015 — 4 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în Africa. În perioada respectivă cayuri cu malaria înraionul Ocniţa nu s-au înregistrat.

Pentru a evita malaria  este important ca fiecare să conştientizeze că:

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viață, transmisă prin înțepătura țânțarilor infestați;
  • călătorii, din regiunea europeană, cu destinația în țări endemice la malarie, necesită administrarea tratamentului profilactic;
  • manifestările clinice, caracteristice malariei, pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;
  • boala poate fi prevenită și tratată;
  • în caz dacă suspectați primele semne de boală – solicitați asistența medicală.

 

De Ziua Mondială de combatere a malariei, sunt preconizate mai multe acţiuni de informare şi de profilaxie a malariei printre populaţie. În activităţile respective vor fi implicate şi alte instituţii publice, cominitatea şi autorităţile publice locale.

Împreună stopăm malaria pentru totdeauna.

 

Pavel Gîscă, medic şef sanitar de stat a raionului Ocniţa

About rciumac

Check Also

În dependență de alegerile pe care le facem în această viață, ni se conturează întreg parcursul nostru existențial

Eugenia Bogatu, conferențiar, doctor în filosofie: În dependență de alegerile pe care le facem în …

Добавить комментарий