Home / Cotidian / Visul regretatului boxer Vasile Belous este realizat. În satul Unguri s-a deschis o sală de box pentru copii

Visul regretatului boxer Vasile Belous este realizat. În satul Unguri s-a deschis o sală de box pentru copii

Visul regretatului boxer Vasile Belous este realizat. În satul Unguri s-a deschis o sală de box pentru copii

În satul Unguri, raionul Ocnița, pentru prima dată, s-a deschis o filială a Școlii Sportive Ocnița. Astfel, într-o sală din incinta Căminului Cultural din sat, se antrenează circa 50 de copii la proba sportivă – box.

Alexandru Papușa: O sală de box pentru copiii din Unguri – a fost ideea și visul prietenului meu, Vasile Belous, multiplu campion național la box, premiant în competiții internaționale și participant la Jocurile Olimpice din Londra (Anglia)

Eram prieteni cu Vasile, încă din copilărie. Ne ocupam cu boxul de mici. A fost ideea lui….visul lui, să deschidă o sală de box pentru copii în satul nostru natal Unguri, raionul Ocniţa. Dar, cu mare regret, s-a întâmplat acest tragic accident, în care Vasile și-a pierdut viața la 33 de ani, spune Alexandru Păpușa, antrenor de box la ȘS Ocnița, fil. Unguri.

Alexandru Papușa, originar din s. Unguri,  este absolvent al Universității de Stat pentru Educație Fizică și Sport, campion la box, categoriile juniori și seniori, participant în campionate europene, antrenat, precum și Vasile Belous, de către Petru Caduc, la școala de box din Grimăncăuți, rl Briceni. 

Alexandru Papuşa, campion naţional la box, antrenor de box, ŞS Ocniţa, fil. Unguri
  • Alexandru, cum v-ați decis să îndepliniți dorința prietenului Dvs, Vasile Belous?
  • De mine s-a apropiat soția lui Vasile Belous și mi-a propus să duc eu la bun sfârșit visul prietenului meu. Foarte mult m-au ajutat oamenii care n-au rămas indiferenți la această intenție, multe lucruri singur le-am făcut, dar, în cea mai mare parte, am avut susținerea deplină a primarului Ivan Cuhari. Visul prietenului meu, a devenit și visul meu, în care depun mult suflet ca să văd rezultat.
  • Acum, când sala este deschisă, copiii se antrenează, cât de mulțumit sunteți?
  • Aș spune că, în primul rând, sunt mulțumit că vin copii mulți la antrenamente, că deacum sala devine neîncăpătoare. Sunt mulțumit de inventarul care-l am în sală. Însă, ca să fiu împăcat, mai este nevoie de lucru și investiții. Ne trebuie vestiar și încălzire.
  • Și cum vedeți soluționarea acestei probleme?
  • M-am adresat la autoritățile locale și raionale și, acum se lucrează în această privință.
  • Aveți vreun motto-u al vieții după care vă conduceți?
  • Să nu dau mâinile în jos niciodată. Probleme nerezolvate nu sunt. Sunt doar decizii greșite sau neplăcute.
  • Ce înseamnă boxul pentru Dvs?
  • Boxul ocupă un loc important în viața mea. Datorită acestei săli deschise, eu îmi propun noi obiective și, voi depune toată străduința ca să educ tânăra generație și, să le ofer posibilitate de dezvoltare și realizare în domeniul sportului. Consider că, copiii antrenați în diferite activități, nu sunt atât de dependenți de telefon și jocuri. Boxul pentru mine înseamnă dedicare totală.

 

Ivan Cuhari, primarul s. Unguri: M-am bucurat că s-a găsit antrenor pentru copii. Ce ține de sală, primăria va contribui cu tot ce este necesar

Când mi-a spus regretatul meu coleg de clasă, Vasile Belous, de intenția sa, am fost foarte bucuros și, desigur, am venit cu inițiativa dată la ședința consiliului, pentru a fi aprobată reparația unei săli din incinta Căminului Cultural din sat, pentru a oferi posibilitatea copiilor să se antreneze la box. Astfel, din contul primăriei s-a procurat materiale de construcție, iar lucrările au fost îndeplinite de către persoanele din sat care sunt înscrise la birja muncii, spune primarul de Unguri, Ivan Cuhari.

Ivan Cuhari, primarul s.Unguri

Potrivit primarului, după accidentul produs în august, anul 2021, în care a decedat renumitul boxer, Vasile Belous, lucrările de renovare a sălii pentru box au fost sistate, căci nu era cine să se ocupe cu copiii. De aceea, s-a bucurat enorm atunci când a venit campionul RM la box, Alexandru Papușa, hotărât să îndeplinească dorința prietenului său – să antreneze copiii din satul natal la box.

Eu promisiunea mea mi-o țin. Acum este nevoie de a extinde sala, căci, slavă Domnului, vin mulți copii să se antreneze. Și nu numai din Unguri, dar și din Călărășeuca, Otaci, Berezovca, chiar și din Pocrovca, rl Dondușeni. Cu susținerea Consiliului Raional, a dlui președinte Iurie Plopa, vom soluționa și problema ce ține de lipsa de vestiar și cazangerie, ca să oferim toate condițiile necesare pentru antrenarea tinerilor boxeri, spune Ivan Cuhari, primarul s. Unguri.

Nicolae Gîlcă, director adjunct a Școlii Sportive Ocnița: Această inițiativă se cerea susținută, ca orice alt lucru frumos pentru copiii din satele noastre, lipsiți de oportunități, comparativ cu cei din orașe

Direcția Școlii Sportive și Agenția Olimpică, împreună cu secretarul Federației de box a RM au efectuat o vizită de lucru în satul Unguri, pentru a vedea sala de box și a constata cum decurg antrenamentele, în bază de voluntariat, ca într-un final, să se ia decizia de a legaliza această activitate. Astfel, a fost deschisă o nouă filială a Școlii Sportive în satul Unguri, cu două grupe începătoare la box și un antrenor salarizat.  Șeful Direcției Învățământ, Ion Zaharco, a susținut și aprobat decizia, spune Nicolae Gîlcă.

 

Ivan Cuhari, primar de Unguri: Primăria, în colaborare cu Consiliul Raional și Școala Sportivă Ocnița va depune toată străduința de a extinde sala de box și a crea condiții necesare pentru antrenament. Este pentru cine de străduit! Avem pentru cine lucra!

Nicolae Gîlcă, director adjunct ȘS Ocnița: Tinerii boxeri din Unguri au participat la campionatul RM la box, juniori și au ocupat loc premiant. Medalia a fost cucerită de Ivan Galușiac (67 kg) – locul III în Campionatul RM la box, categoria juniori.

Alexandru Papușa, antrenor de box: Această sală de box, deschisă în satul meu natal, mă responsabilizează și mai mult ca să ajut copiii să atingă performanțe și succese la această probă de sport, pe care am îndrăgit-o de mic și am practicat-o împreună cu Vasile Belous, prietenul meu din copilărie.

Ludmila Podgurschii

 

P.S.

Vasile Belous a fost unul dintre cei mai buni boxeri din republica Moldova. El a decedat în august, 2021, la vârsta de doar 33 de ani în urma unui accident rutier.
Vasile Belous s-a născut în satul Unguri, raionul Ocnița. Din 2004 a fost antrenat de Petru Caduc la școala de box din Grimăncăuți. Belous a ocupat locul 9 la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, a cucerit medalia de bronz la Campionatul European din 2017 și a fost multiplu campion național și premiant al turneelor internaționale.

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий