Home / Cotidian / Sub semnul distracției la OLIMP, Ocnița!

Sub semnul distracției la OLIMP, Ocnița!

Pentru copii o vacanță de vară reușită nu poate începe altfel decât la o tabară; locul unde fiecare zi stă sub semnul distracției, a detășării de rutina regimului de acasă și, nu în ultimul rând, al libertății necesare, dirijată/supravegheată într-un alt mod de educatori.

Unica tabără din raionul Ocnița, cu program sportiv, OLIMP, și-a (re)început activitatea la data de 17 iulie. Educătoarea superioară, d-na Eugenia Cocerovscaia a organizat pentru Edit Media astazi, 24 iulie, o zi a ușilor deschise, astfel, a oferit oportunitatea de a pătrunde mai profund în viața Olimpicilor. Aleg cu certitudine acest apelativ pentru copiii respectivi, deoarece, în urma dialogului cu d-na Eugenia m-am convins că, într-o măsură, de aici pornesc campionii raionului nostru. Anume la Școala sportivă primesc motivația necesară și încep să se formeze sportivi de performanță. Un bun exemplu,actual, îl reprezintă Попов Сергей, Витязь Никита, care s-au clasat pe I loc și Антон Lehcun pe locul II, la Campionatul Moldovei de box, care s-a desfășurat la Orhei, antrenor – Mariniuc Vadim. „ Titlul de campioni ai republicii nu ne face să ne simțim superiori, iar tabăra sportivă ne oferă oportunitatea de a ne dezvolta și a practica box-ul, care este pentru plăcere mai mult. Felicitările primite din partea prietenilor, colegilor de aici, educătorilor ne fac să ne simțim apreciați, iar îndemnurile oferite celor interesați crează o reacție de respect reciproc”, au afirmat băieții modest.

Fiecare sală unde practicau copiii sportul era plină de energie, zâmbete și voie bună, dincolo de faptul că munceau, totul era făcut cu satisfacție, atât din partea lor, cât și a instructorilor. Slivciuc Daniel, care nu și-a început verile într-un mod mai frumos decât la OLIMP, fiind al șaselea an consecutiv, a susținut că ceea ce îl motivează să meargă la această tabără sunt persoanele pe care le întâlnește și activitățile pe care le practică „An de an fac cunoștință cu persoane noi și cu cea mai mare parte dintre ei mă înțeleg, inclusiv, dar și într-un mod special, cu fetele. Nu pot spune ce tip de sport prefer mai mult, pentru că îmi plac toate: fotbalul, voleiul, basketball-ul, tenisul de masa, antrenamentul în sala de forță, înotul, judo (desfășurat de un antrenor din Bălți) și ,în general, luptele. În cadrul activităților de seară cea mai preferată a fost parodia, unde am imitat până și educători, chiar dacă aveam o reținere din cauza funcției pe care o au aceștia, a fost mai mult decât plăcut.”

Unul dintre motivele pentru care Marcel Nenița este al patrulea an la OLIMP îl reprezintă educătorii „Din partea acestora nu am simțit niciodată vreo discriminare sau distanță, care să ne facă să ne simțim inferiori sau incomod, relațiile sunt foarte strânse și, bineînțeles, am și un educator preferat, Ecaterina Andreeva, care este tânără și are simțul umorului. Recomand și altor copii această tabără, deoarece este o modalitate de a-ți petrece altfel timpul, făcând sport, decât stând pe telefon.” Trebuie să menționez faptul că Ecaterina Andreeva este multiplă premiantă a RM la kickboxing și vacanțele de vară le petrecea în acest camping, iar acum, fiind la Colegiul Pedagogic, este la OLIMP în calitate de educător.

Dincolo de atmosfera plăcută și specialiștii calificați care instruiesc copiii, Rodica Andreeva, asistentă medicală, a menționat că alimentația copiilor o consideră unul dintre cele mai importante lucruri; ,,Direcția de Învățământ acordă o mare atenție regimului alimentar al copiilor, aceștia sunt hrăniți de cinci ori pe zi și numărul glucidelor, lipidelor și proteinelor este mai mare decât în alte tabere, având profil sportiv, este consumată multă energie și aceasta trebuie să fie recuperată din hrană. Cel mai important pentru un asistent medical este ca să fie sănătoși copiii, să fie mulțumiți de mâncarea pe care o primesc și să plece la final cu dorința de a se mai întoarce, deoarece se crează o legătură atât de mare, încât la finalul turului nu ne putem despărți și stăm toți îmbrățișați și plângem. ”

Persoana care a făcut posibilă această prezentare, cea care are rolul decizional, care trebuie să organizeze, dar în aceeași măsură să mențină legătura în colectiv este d-na Eugenia Cocerovscaia, educătoarea superioară. Acestă multitudine de acțiuni, însă, nu reprezintă pentru ea o dificultate, deoarece face totul din plăcere și se dedică muncii pe care o are „Să fii profesor/educător este o activitate foarte importantă, în ziua de azi, dar mai mult de atât presupune o responsabilitate foarte mare, deoarece trebuie să fii competent și să găsești o cale care să te apropie de copil; noi aici întâlnim diferite categorii de fete și băieți, unii mai independenți, extrovertiți, alții deopotrivă atașați de casă și introvertiți, dar având cadre didactice calificate, cu studii, nu presupune o dificultate foarte mare să îi arăți calea cea dreaptă și să îl ajuți să treacă peste micile obstacole care vin din interior; noi depunem mult efort în a educa copiii și toate iluziile și grijile părinților în legătură cu integrarea într-un colectiv indecent/ periculos ar trebui să dispară. Copiii sunt repartizați în funcție de vârstă pe 3 grupe, mari, mijlocii și mici, fetele sunt separate de băieți, iar grupele de fete au ca educători doamne și băieții bărbați. Trebuie să atrag atenția asupra educătorilor din acest an, pentru că diversitatea care s-a creat îi oferă un aer mai interesant colectivului și multitudinea de viziuni ajută ca să fie găsită mai repede o soluție, să se ajungă la un punct comun, avem profesori de diferite materii (istorie, biologie, psiholog, chimie, limba română).Toți dispun de bunătate, iubesc copiii și munca lor, se dezvoltă prin intermediul ei, știu să stârnească interesul și sunt creativi, ceea ce nu-i mai puțin important. Tabăra OLIMP dispune de un punct important față de celelalte că nu este amplasată în pădure, acest fapt oferă mai multe oportunități de dezvoltare și desfășurare a activităților. Programul educativ diferă de la un an la altul, astfel nu intervine plictiseala; ne ținem de tradiții (excursii, ziua olimpică unde fiecare poate fi premiat, petrecerele de seară), dar, dincolo de acest fapt, ele diferă de la un an la altul prin organizare, implicarea copiilor și modul în care aceștia se distrează. Seara de film, iarăși, este o activitate menită să  facă mai unit grupul nostru, să simțim atmosfera plăcută din familia care se formează și atașamentul unul față de celălalt să dureze o veșnicie. Auzim multe impresii pozitive despre camping-ul nostru și cred că nu sunt în zădar, am avut în anii precedenți și schimburi de experiență cu Liceul Sportiv ,,Speranța” și Liceul Sportiv Republican”. Aici învățăm copiii să evolueze, dar, în același timp, să primească plăcere.”

Doamna Eugenia ne-a mai vorbit despre speranțele de extindere și progres din viitor, despre modul în care a evoluat de la un simplu antrenor de volei de la Școala Sportivă la rolul de educătoare superioară. Consider că, o astfel de motivație, astfel de copii, profesori și energie, inevitabil, tabăra OLIMP se va afla într-o evoluție și va crește noi generații, noi Olimpici, va emana și mai multă caldură, plăcere pentru copilași.

  
Olga Scripnic, reporter voluntar, EDIT Media

About rciumac

Check Also

În dependență de alegerile pe care le facem în această viață, ni se conturează întreg parcursul nostru existențial

Eugenia Bogatu, conferențiar, doctor în filosofie: În dependență de alegerile pe care le facem în …

Добавить комментарий