Diabetul zaharat – o boală care afectează tot mai mult populaţia
14 noiembrie — Ziua Mondială a Diabetului
Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului, cu un număr de cazuri în continuă creştere la nivel mondial.
În Moldova sunt înregistraţi 90 de mii de bolnavi cu diabet zaharat, inclusiv 400 de copii.
Nici populaţia raionului Ocniţa nu este ocolită de această boală. În ultimii 7 ani, numărul cazurilor cu diabet zaharat a crescut îndoit. Potrivit lui Pavel GÎSCĂ, medic şef al Centrului de Sănătate Publică Ocniţa, numai în primele 9 luni ale anului 2017, s-au înregistrat 77 cazuri noi.
În total, de diabet zaharat suferă peste o mie de persoane din raion. Circa 400 de persoane, dintre care 9 copii sunt dependenţi de insulină, diagnosticaţi cu diabet zaharat, tip 1. Cu diabet zaharat, tip 2 — suferă circa 1000. Ponderea cazurilor cu diabet zaharat la femei este mai mare decât la bărbaţi. Din numărul total circa 64,0% constituie femei.
Cazuri cu diabet zaharat sunt înregistrate în toate localitățile raionului. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în localitățile or.Ocnița, Otaci, Sauca, Lipnic, com. Ocnița, Hădărăuți, Grinăuți-Moldova, Bîrnova, Dîngeni, Mihălășeni, Naslavcea.
Potrivit lui Pavel GÎSCĂ, diabetul zaharat nu e o maladie a amatorilor de dulciuri. Cercetătorii nu cunosc bine cauzele de diabet zaharat tip 1, dar se ştie ca genele joacă un rol important. Maladia se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă propriul pancreas, iar din această cauză el nu produce insulină. Oamenii afectaţi de acest tip de diabet sunt dependenţi de insulină toată viaţa.
Diabetul de tipul doi — cea mai răspândită formă, de care suferă circa 90% dintre diabetici, este determinat de obezitate, stres, lipsa exercițiilor fizice. La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge (hiperglicemia). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit că este vorba de o rezistenţă a celulelor la acţiunea insulinei provocată de consumul excesiv de grăsimi animale, a relatat Pavel Gîscă, pentru EDIT Ocniţa.
Care sunt semnele şi simptomele diabetului
Există mai multe semne şi simptome asociate cu diabetul zaharat şi cu toate acestea unele persoane pot fi asimptomatice, iar singura modalitate de a afla este efectuarea unui test simplu sanguine, realizat la laboratoarele medicale sau cu ajutorul unui glucometru:
Consumarea unei cantităţi mari de apă pe zi, ca urmare a senzaţiei de sete continua;
- urinări frecvente;
- glucoză în urina;
- senzaţie de foame continuă;
- pierdere în greutate fără motiv;
- vedere înceţoşată;
- senzaţie de oboseală;
- furnicaturi la nivelul mâinilor sau picioarelor;
- piele uscată.
Medicul şef al CSP Ocniţa, Pavel Gîscă susţine că un rol aparte pentru bolnavii cu diabet îl are alimentaţia (dieta) şi exerciţiul fizic.
Alimentaţia (dieta)
Dacă până nu demult pentru bolnavilori cu diabet se recomanda o alimentaţie (dietă) bogată în grăsimi şi proteine animale (carne, ouă, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidraţi, astăzi recomandările s-au schimbat radical din cauza, că această, deşi reuşeşte să menţină nivelul glucozei sangvine sub control, accelerează apariţia complicaţiilor şi poate provoca decesul pacientului înainte de vreme.
Se recomandă adoptarea unei alimentaţii (diete), care să respecte principiile piramidei alimentaţiei sănătoase.
În principiu, o dietă vegetariană variată, bazată pe cereale integrale, legume, fructe, verdeţuri, leguminoase (familia fasolei), nuci şi seminţe este optimă pentru controlul zahărului din sînge şi pentru evitarea complicaţiilor grave ale diabetului.
Exerciţiul fizic
Acesta este cel de-al doilea pilon esenţial al tratamentului diabetului. Se porneşte de la nivelul la care se află pacientul şi se creşte treptat, până se ajunge la minimum 5 sesiuni/săptămînă. Exerciţiul cuprinde o perioadă de încălzire de 10 minute (mers pe jos lent, de ex.), urmată de exerciţii de întindere a muşchilor scheletici, încă 10 minute.
După aceasta vine exerciţiul fizic propriu-zis, care poate fi mersul pe jos în pas vioi, alergatul, ciclismul, înotul etc., şi care durează în medie 30 minute. Exerciţiul se va încheia întotdeauna cu o sesiune de «răcire» a muşchilor, asemănătoare încălzirii. Înainte cu 2 ore de exerciţiu şi pe parcursul lui se vor consuma cantităţi generoase de apă pentru a compensa pierderile de apă prin transpiraţie.
Exerciţiul fizic are o serie de efecte benefice pentru bolnavii de diabet: creşte sensibilitatea celulară la insulină, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei, previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială), scade nivelul grăsimilor din sânge, ajută la pierderea excesului ponderal etc.
P.S. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte, care pentru 14 noiembrie 2017 este: „Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”.
Mesajele de Ziua Mondială a diabetului
Toate femeile cu diabet necesită acces și echitate la îngrijire și educație pentru gestionarea mai bună și îmbunătățirea rezultatelor sănătății.
Femeile însărcinate solicită acces îmbunătățit la screening, îngrijire și educație pentru a realiza rezultate posibile de sănătate pentru mamă și copil.
Femeile și fetele sunt persoanele cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru ași îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.