Home / Sanatate / Medicina / 31 mai Ziua Mondială fără Tutun

31 mai Ziua Mondială fără Tutun

31 mai Ziua Mondială fără Tutun

În fiecare an Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi partenerii săi celebrează pe 31 mai Ziua Mondială fără Tutun, pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

anti_smoking_law

Obiectivele Zilei Mondiale fără tutun în 2016 sunt:

 • Sensibilizarea publicului, autorităților, managerilor și proprietarilor de localuri, etc. privind aplicarea măsurilor de rigoare pentru interzicerea fumatului în locurile publice.
 • Informarea publicului privind măsurile contravenționale care vor fi aplicate pentru încălcarea prevederilor legislative privind controlul tutunului.
 • Susținerea instituțiilor publice, a societății civile în acțiunile lor împotriva interferenței industriei tutunului în procesul de implementare a legislației privind controlul tutunului.
 • Încurajarea țărilor pentru consolidarea măsurilor privind ambalarea, etichetarea și restricțiile privind publicitatea tutunului, promovarea și sponsorizarea, ca parte a unei abordări pe etape pentru introducerea ambalajului simplu.

 

Ziua Mondială fără Tutun 2016 coincide cu intrarea în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova a unor prevederi legislative privind controlul tutunului protecţiei împotriva expunerii la fumul de tutun.

Începând cu 31 mai 2016 în Republica Moldova intră în vigoare prevederile privind protecția  împotriva expuneri la fumul de tutun, prevederi ce țin de interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise și la locurile de muncă.

Legea privind controlul tutunului are menirea de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară, fiind demonstrat pericolul real al expunerii la fumul de tutun asupra sănătății.

Datele statistice și cercetările științifice demonstrează, că expunerea la fumul de tutun crește mult riscul de maladii severe cum ar fi:

 • cancerul de plămîni;
 • afecțiunile cardiace;
 • crizele astmatice;
 • maladiile respiratorii;
 • sindromul morții subite a sugarului și slăbirea funcției pulmonare, etc.

De asemenea, este demonstrat că sistemele de ventilație din încăperile închise nu exclud riscul expunerii la fumul de tutun asupra sănătății. Singura modalitate de a asigura o protecție efectivă este prevenirea inhalării pasive a fumului de tutun.

 

 

Din 31 mai 2016  este interzis fumatul:

 1. în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces;
 2. în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţămînt, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente;
 3. în raza de 10 m de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă;
 4. în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii;
 5. pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen;
 6. sub acoperișul staţiilor de transport public;
 7. în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.

Angajatorii, autorităţile publice centrale şi locale vor aplica interdicţia fumatului pentru tot spaţiul administrat, cu afişarea avertismentului: „În această clădire/instituție/ unitate fumatul este complet interzis”.

Proprietarii sau managerii spaţiilor publice, ai locurilor de muncă, ai mijloacelor de transport public, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, în care fumatul este interzis au obligaţia să afişeze la intrare, în cel mai vizibil loc, în încăperi/spaţii/mijloacele de transport public semnul unic de interzicere a fumatului conform standardului ISO 7010:2011 – o ţigaretă aprinsă într-un cerc roşu, barată de o linie roşie transversală –, care poate fi însoţit de avertismentul „Fumatul este interzis. Fumatul în încăperi/spații/transportul public contravine legii” și să avertizeze persoanele care fumează în locuri interzise despre interdicţia fumatului, iar în cazul neconformării acestora interdicţiei, să anunţe poliţia.

 

În această zi Serviciul Supraveghere de Stat a Sănătății Publice face apel:

 • Susțineți promovarea și respectarea prevederilor legislative privind controlul tutunului și protecţiei împotriva expuneriila fumul de tutun.
 • Cei care încă mai fumați, a venit timpul să faceți o alegere pentru sănătatea Dumneavoastră –  STOP FUMATUL.

 

 

Pavel Gîscă, medic șef CSP Ocnița.

About rciumac

Check Also

Ziua națională a ambulanței

Anul acesta prin hotărîrea  de Guvern din 26.09.2023 ziua de 2 octombrie să fie numită …

Добавить комментарий