Home / Sanatate / Medicina / 7 aprilie – Zilei Mondială a Sănătății

7 aprilie – Zilei Mondială a Sănătății

7 aprilie – Zilei Mondială a Sănătății  

 

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual, la 7 aprilie de Ziua fondării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an este selectată o temă, pentru a sensibiliza publicul în domeniu unei probleme prioritare a sănătății publice la nivel global. Tema pentru anul 2016 este Diabetul.

Învinge Diabetul” — sub acest slogan se va desfăşura Ziua Mondială a Sănătăţii în anul curent. Scopul evenimentului este de a spori gradul de conştientizare şi informare al populaţiei despre diabet şi consecinţele pe care le implică și vizează de asemenea, dezvoltarea unor acţiuni eficiente de prevenire, diagnostic şi îngrijire a persoanelor ce suferă de diabet.

Tot cu acest prilej, OMS va lansa primul Raport Global cu privire la Diabet, pentru a oferi o informație clară privind situaţia prin diabet și să susţină consolidarea sistemelor de sănătate în asigurarea măsurilor eficiente de prevenire, diagnostic și a unui management eficient al diabetului zaharat.

Povara diabetului zaharat este în creștere la nivel global. Cauzele sunt complexe, dar în mare măsură se datorează creșterii rapide a excesului de greutate, inclusiv a obezității și lipsa activității fizice. Deși există dovezi, că o mare parte din cazurile de diabet zaharat și a complicațiilor pot fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea fumatului și a consumului nociv de alcool, totuși aceste dovezi nu sunt puse în aplicare pe scară largă.

Fapte-cheie despre diabet:

 • În 2014, prevalența globală a diabetului zaharat  a fost estimată la 9% în rândul adulților cu vârsta de 18 ani și mai mult.
 • În 2012, au fost estimate circa 1,5 milioane de decese, cauzate în mod direct de diabet.
 • Mai mult de 80 % din decesele cauzate de diabet zaharat apar în țările cu venituri medii și mici.

Ø  OMS prognozează, că diabetul va fi a 7-a cauză de deces către anul 2030, dacă nu se vor întreprinde măsuri complexe de remediere a situației.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice şi cea mai frecvență boală endocrină a secolului XXI, prezentând o  problemă prioritară de sănătate publică. Este o afecțiune periculoasă prin complicațiile fatale (orbire, insuficienţă renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetică şi picior diabetic), care nu ține cont de vârstă sau sex și sunt foarte costisitoare prin tratamentul de lungă durată.

Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai mare, ultimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet denotă, că aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume sunt cu diabet în anul 2014, numărul lor fiind  în creştere, în deosebi pentru ţările slab şi mediu dezvoltate.

Aproximativ 60 de milioane de oameni din regiunea europeană au diabet zaharat, iar prevalența este în creștere în toate grupele de vârstă și afectează în unele state membre, deja 10-15% din numărul total populație.

În Republica Moldova, diabetul zaharat reprezintă 46-48% din totalul bolilor endocrine, de nutriţie şi metabolism. Conform statisticilor oficiale, în a.2014 mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat a constituit 10,6 la 100 mii de locuitori, inclusiv o treime din ele au revenit populației în vârsta aptă de muncă. Actualmente, sunt înregistrați 83884 de bolnavi cu diabet zaharat[1], incidenţa constituind 25,7 la 10 mii de locuitori în 2014 în comparație cu 16,7 la 10 mii de locuitori în a. 2004, astfel morbiditatea a crescut de 1,5 ori în ultimii 10 ani. Prevalența în 2014 a constituit 235,9 la 10 mii de locuitori, inclusiv 292,0 la populația adultă și 4,7 la copii. De menționat, că numărul persoanelor cu diabet „latent” este de 2-3 ori mai mare — peste 85% din pacienţii cu diabet fiind persoane adulte (40+) și având diabet de tip 2.

Diabetul reprezintă una din cauzele principale ale dizabilității precoce a populaţiei: fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sânt cauzate de diabet.  Ponderea  diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, condiţionând în mediu o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

În ultimii ani se manifestă o creştere a diabetului zaharat de tip 2, care este parţial un rezultat al creşterii obezităţii, alimentației nesănătoase, lipsei de activitate fizică și dezavantajului socio-economic. În structura pacienţilor cu diabet zaharat 20% sunt copii şi adolescenţi cu diabet tip 1, iar 80% – persoane cu vârsta peste 40 ani cu diabet de tip 2.

Odată apărut, diabetul zaharat schimbă inevitabil atitudinile şi comportamentul faţă de stilul de viață. Având în vedere numărul de bolnavi în continuă creştere la nivel global, se pare că oamenii din întreaga lume nu conștientizează încă această amenințare.

 

Ce este Diabetul?

Diabetul zaharat — o boală cronică, care se dezvoltă în cazurile în care pancreasul nu produce suficientă insulină sau atunci când organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina pe care o produce. Insulina — un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge. Un efect comun al diabetului zaharat necontrolat este hipoglicemie, sau niveluri crescute de zahar din sânge, care în timp duce la deteriorarea gravă a multor sisteme ale corpului, în special nervii și vasele de sânge.

În diabetul zaharat de tip 1 (cunoscut anterior ca insulino-dependent, juvenil sau din copilărie), se caracterizează prin producția insuficientă de insulină și necesită administrarea zilnică necesară de insulină. Simptomele includ excreție excesivă de urină (poliurie), sete (polidipsie), foame constantă, pierdere în greutate, tulburări de vedere și oboseală. Aceste simptome pot să apară brusc.

Diabetul de tip 2 (numit anterior non-insulino-dependent sau adult) este cauzat de utilizarea ineficientă a insulinei. Diabet zaharat de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din totalul diabetului zaharat la nivel mondial, și în mare parte este influenţat de factorii comportamentali pe parcursul vieții.

Simptomele pot fi similare cu simptomele diabetului zaharat de tip 1, dar de multe ori sunt mai puțin pronunțate.

Până nu demult, acest tip de diabet zaharat a fost observat numai la adulți, dar acum el lovește și copii.

Diabetul gestațional este hiperglicemia, care se dezvoltă și apare pentru prima dată în timpul sarcinii. Femeile care au această formă de diabet zaharat au un risc crescut de complicații în timpul sarcinii și nașterii. De asemenea, ele au un risc crescut de diabet de tip 2 mai târziu în viață.

De obicei, diabetul gestațional este diagnosticat prin screeningul prenatal, decât prin simptomele raportate.

Consecințele diabetului:

 • De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii.
 • Diabetul creste riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Conform studiilor internaționale, 50% dintre persoanele cu diabet mor de boli cardiovasculare (în principal, boli de inimă și accident vascular cerebral).
 • în asociere cu neuropatie, reducerea fluxului sanguin (leziuni ale nervilor) picioarelor crește șansa de ulcere a piciorului, infecții și amputarea membrelor.
 • retinopatie diabetică este una dintre principalele cauze de orbire. Diabetul poate fi cauza de 1% de orbire la nivel mondial.
 • Diabetul zaharat este una dintre principalele cauze ale insuficienței renale.

Cum se poate reduce povara de diabet?

Masuri simple de stil de viață s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2. Pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si a complicațiilor populația  ar trebui să respecte următoarele:

 • Să atingă și să mențină o greutate corporală normală;
 • Să fie activi fizic — cel puțin 30 de minute de activitate în mod regulat, de intensitate moderata mai multe zile.
 • Eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică (reducerea consumului de carne şi înlocuirea cu peşte; înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline; evitarea alimentelor prăjite în ulei);
 • Creşterea consumului de legume și fructe proaspete, precum şi de cereale integrale (înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală sau de secară; cereale integrale la masa de dimineaţă şi seară; evitarea pastelor, produselor făinoase din faină albă şi reducerea dulciurilor şi prăjiturilor, precum şi a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr);
 • evitarea consumului de tutun — fumatul creste riscul de boli cardiovasculare.

 

Ziua Mondială a Sănătății 2016 — este o oportunitate de a atrage atenția  factorilor de decizie, instituțiilor guvernamentale și a publicului cu privire la importanța prevenirii diagnosticului precoce și tratamentului eficient al diabetului, deoarece:

 1. Epidemia de diabet zaharat se răspândește rapid în multe țări, în special, în mod dramatic, în țările cu venituri mici și medii.
 2. O mare parte din cazurile de diabet zaharat pot fi prevenite. În prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2 s-au dovedit a fi eficiente măsurile simple ale stilului de viață: menținerea greutății corporale normale, practicarea activității fizice regulate  și dieta sănătoasă, pot reduce riscul de diabet zaharat.
 3. Diabetul zaharat este tratabil. Diabetul poate fi controlat și gestionat  pentru a preveni complicațiile. Creșterea accesului la diagnosticare, educația de auto-gestionare și tratament la prețuri accesibile sunt componente vitale în managementul diabetului.
 4. În regiunea europeană a OMS, un accent reînnoit asupra diabetului zaharat este inclus în unul dintre obiectivele cadrului politic european Sănătatea 2020: reducerea cu 1,5 % a mortalității premature a bolilor netransmisibile, inclusiv diabet, anual până în 2020.

Împreună să învingem DIABETUL.

 

Pavel Gîscă

Medic șef CSP Ocnița

About rciumac

Check Also

Ziua națională a ambulanței

Anul acesta prin hotărîrea  de Guvern din 26.09.2023 ziua de 2 octombrie să fie numită …

Добавить комментарий