Home / Cotidian / Colo-n deal la Hădărăuți. Șezătoare folclorică în ajun de Sfântul Andrei!

Colo-n deal la Hădărăuți. Șezătoare folclorică în ajun de Sfântul Andrei!

Colo-n deal la Hădărăuți.  Șezătoare folclorică în ajun de Sfântul Andrei!

 

Colo-n deal la Hădărăuți! Acesta a fost genericul șezătorii folclorice desfășurate în ajun de Sfântul Andrei, în incinta Căminului cultural din Hădărăuți.

Evenimentul a fost organizat de către Olaru Aliona, conducător artistic, Căminul de Cultură Hădărăuți și Pîrlea Viorica, șefa Bibliotecii Publice Hădărăuți.

Momentele organizatorice și ideile creative au fost susținute de Agrepina Cibuc, director, gimnaziul din localitate, împreună cu colectivul,  în special de către Voleac Tamara – profesoară  împreună cu părinții clasei a VI-a, Șlepac Felicia, director gradința ,,Andrieș» împreună cu colectivul,  Petru Șargu, ansamblul ,,Spicușor» , împreuna cu conducatorul Cibuc Anatolie, ansamblurile de dansatori ai Școlii de arte ,,Teodor Negară»,  filiala Hădărăuți, conducător Rusnac Mihai, Cibuc Stelian, director  CC Hădărăuți și, susținătorul principal – primarul de Hădărăuți – Iurie LUPU, împreună cu soția Svetlana și, consilierii locali.

Ideia de întâlnire la această sărbătoare de zile mari, a fost pe placul tuturor localnicilor. Un sat întreg venit la șezătoare a trăit magia veșniciei.  Potrivit participanților, a fost o seară plină de farmec, unde bântuia duhul strămoșesc. Au țesut, au scarmanat, au tors lâna, au împletit, au  cusut, iar unele gospodine, miez de nucă au ales.  Energici, harnici și buni de veselie au fost și bărbații veniți la șezătoare. Cei  mai îndrăzneți dintre feciori au sărit și la turta atârnată de tavan, așa ca la șezătorile strămoșești.

Munca a fost îmbinată armonios cu petrecerea. Au cântat, au dansat, glume spuneau și, fetele se vrăjeau.

Toți participanții au fost menționați cu Diplome, iar cei care poartă numele Andrei, inclusiv și omagiații din acea zi, au primit cadori oferite din partea OT PDM.

La final, participanții, mână de mână cu mic și mare, au încins Hora de sărbătoare. Au dansat și s-au veselit toți oaspeții care au venit: Constantin Gaidău, consilier raional, președinte al OT PDM, Ludmila Belonoșca, șefa secției Cultură,  Victor Levca, vicepreședinte OT PDM, Svetlana Cotova, șefa OSC Ocnița, președinte OTF PDM, Alexei Galușca, secretar CR Ocnița, Aurelia Melnic, șefa CTAS, Natalia Liciu, consilier raional, Tudor Dutca, șef IMSP CMF, Ludmila Patîca, șefa Direcției pentru Statistică, Galina Chilari, secretară OTF PDM.

A culminat evenimentul cu o masă plină de bucate tradiționale din care au servit toți participanții și oaspeții veniți la șezătoare.

Un lucru este cert. Iurie LUPU — un Om cu suflet mare, cu multă omenie și dedicare este primarul iubit și susținut de toți locuitorii satului. Unde este lumină, este și tradiție. Unde este muncă, este și viață.  Izvoarele neamului cu sfințenie vor fi păstrate la Hădărăuți din generație în generație.

Reporter EDIT Ocnița

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий