Home / Educatie / 9 mai- ziua comemorării celor căzuţi în cel de-al doilea război mondial

9 mai- ziua comemorării celor căzuţi în cel de-al doilea război mondial

9 mai- ziua comemorării

 celor căzuţi în cel de-al doilea război mondial

 

A fost război… Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi sunt importante nu doar memoria acelor ani, ci şi lecţiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial.

DSCN4654

Mitingul de comemorare a eroilor căzuţi în cel de-al doilea război şi a participanţilor la conflictul din Transnistria a fost desfăşurat la Monumentul soldatului  căzut în război din localitatea Gîrbova. Această zi nu e dată uitării nici în acest an.E de datoria noastră să-i pomenim pe cei care au căzut, apărându-ne liniştea şi pacea de care ne bucurăm  astăzi.Deşi în satul Gîrbova nu au mai rămas veterani de război, amintirea lor este vie. Atâta timp cât eroii vor fi pomeniţi ei vor rămâne în istorie. Generaţia tânără trebuie să-şi cunoască istoria şi eroii săi.

Activitatea de comemorare a fost oficiată de primarul de Gîrbova, domnul Seinic Iurii Mihai.El a îndemnat pe cei prezenţi să cinstească amintirea celor căzuţi cu un minut de reculegere.Domnul primar a reiterat importanţa acestei zile pentru istorie şi pentru poporul nostru.

Tot în această zi au fost comemoraţi şi consătenii noştri participanţi la conflictele militare din Transnistria şi din Afganistan.Cu aseastă ocazie ei au fost decoraţi cu crucea comemorativă „Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi indepedenţei Republicii Moldova (1991-1992)”. Medaliile au fost înmânate de către primarul Seinic Iurii.

DSCN4453

Cu un cuvânt de omagiere a celor implicaţi în conflictele menţionate a venit şi domnul Tomai Ion Nicolai.Istoria rămâne istorie şi ţine de datoria noastră să o cunoaştem şi să păstrăm vie memoria celor care ne-au apărat ţara de urgiile războiului, ne-au dăruit  pacea.Cu aseastă ocazie domnul Tomai a înmânat cîte un premiu bănesc participanţilor la conflictul de pe Nistru şi celui din Afganistan.

DSCN4474

În contextul acestei zile a vorbit şi directoarea gimnaziului Gîrbova, doamna Cerneţcaia Angela. ,,Cel de-al Doilea Război Mondial a fost una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei contemporane, iar noi nu trebuie să uităm niciodată lecţ

ţiile acestui cumplit război. Şi mai ales, nu trebuie să-i uităm pe cei care au contribuit la încetarea lui. Veşnică memorie eroilor noştri!”.

DSCN4510

Doamna directoare a menţionat că elevii şcolii din localitate cunosc numele foştilor veterani, au grijă de monumentul soldatului căzut în război.Cu eforturile comune ale primăriei, şcolii şi grădiniţei, dar mai ales datorită susţinerii financiare a conducătorului asociaţiei ,,Inatol Agro”, domnului Tomai Ion a fost posibilă renovarea monumentului şi a gardului adiacent acestuia.

Cu un program de comemorare a zilei de 9 mai au venit şi elevii gimnaziului. Acesta a cuprins un recital de poezie şi cântece la tema războiului.Programul a inclus şi ,,Marşul ostăşes” şi ,, Valsul  Victoriei”.

DSCN4640

Manifestăm profund respect pentru eroismul buneilor şi a străbuneilor noştri, nu doar pentru cei căzuţi pe cîmpul de luptă, care au ţinut piept duşmanului, dar şi pentru cei care au contribuit la făurirea Victoriei comune în spatele frontului , care au reuşit să supravieţuiască în timpul de restrişte al ocupaţiei fasciste. Ei sunt cei care au făcut posibilă pacea, iar pentru acest lucru suntem profund recunoscători.

DSCN4393

Chiar dacă timpul trece, amintirea acelor vremuri ramâne în memoria noastră, a omenirii şi a istoriei. Doresc să aduc sincere  mulţumiri tuturor veteranilor care au contribuit la menţinerea păcii atât la noi în ţară, cât şi în lumea întreagă. Iar cei care deja nu mai sunt cu noi, să ştiţi că veţi rămâne mereu în inimile noastre!

        Fie ca mereu să domnească liniştea şi siguranţa în ţara noastră!

DSCN4417

 

DSCN4396

 

 

Bodiu Liliana, profesoară

 în gimnaziul Gîrbova

About rciumac

Check Also

INTERVIU/Dumitrița PÎRLEA — unica elevă din raionul Ocnița cu 10 pe linie la BAC

Dumitrița Pîrlea este absolventă a Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu din orașul Ocnița. Tânăra, pasionată de …

Добавить комментарий